Zobacz pełną wersję : [battle] micles vs mungo : 11 listopada - uroczystości
3 zdjęcia poziome w kolorze i proporcjach boków 3:2.
Bez lokalnych poprawek (typu stemplowanie, maski, ...).
Uzgodniony termin : dzisiejszy wieczór.
Miało być w końcu cztery, ale skoro trzy, to trzy. Minimalna ilość zdjęć do fotoreportażu. Jestem ciekaw kto wygra! Foty już ślę!
No miało być 3 bo ty chciałeś 3 :D
Zawsze każą wysyłać nieparzyście. Miałem okazję brać udział w ocenianiu zdjęć na jeden konkurs, i prace złożone z parzystej liczby zdjęć od razu odpadały w przedbiegach.
EDIT : wyślę jeszcze raz zdjęcia, bo nie usunąłem exifów :P
EDIT2 : wysłane.
Micles, nie taki był temat. Temat był: 11 listopada - uroczystości.
MacGyver
12-11-2008, 23:12
Zapraszam do głosowania:
http://canon-board.info/showthread.php?t=40473
Zapraszamy z Miclesem do komentowania zdjęć i uzasadniania swoich wyborów!:D
Hmm.. Domyslam się, że sam pomysł zrodził się po 11 listopada.. Ogólnie wszystko trochę na szybko, bez pompy i kameralnie; Czy był to najlepszy materiał na battle'a? tego nie wiem, w każdym razie mój głos poszedł. Tak czy inaczej; gratuluje zdjęć8-)
Pomysł na koleżeńskiego battle'a był już na 1 listopada, ale z powodu żenującego poziomu zdjęć z owego eventu, battle został przełożony na następną okazję. Zapraszamy do pisania coś o zestawach, będzie śmiesznie!
MacGyver
13-11-2008, 09:50
...Zapraszamy do pisania coś o zestawach, będzie śmiesznie!
No dobra, to ja napiszę, tylko nie bierzcie tego do siebie bo będzie wyłącznie o zdjęciach (jestem w tej niekomfortowej sytuacji że wiem które foty czyje).
Zestaw #1 jest moim zdaniem słaby. Przyjęta konwencja nijak nie pasuje mi do święta 11 listopada. Winieta wygląda fatalnie (zupełnie nie rozumiem co autor miał na myśli) a kadry wydają się przypadkowe.
Zestaw #2 mnie nie zachwycił, z uwagi na niedopracowane kadry i może nie najlepiej uchwycone momenty ale jest zdecydowanie ciekawszy i ma jakąś myśl przewodnią - zachowania ludzi podczas uroczystości. Z jednej strony mamy dziarsko maszerujących żołnierzy z drugiej zmęczonych seniorów, a dla uzupełnienia gromadkę w której zaciekawienia miesza się ze znudzeniem.
Feler tego battla polega na tym, że widać po lokalizacji które foty czyje, więc wstrzymam się od głosowania...
Zestaw 1 bez wyrazu i nie wiadomo o co chodzi
Zestaw 2 lepszy, z niego ciekawa fotka 2a z flaga i mała dziewczynka j najlepsza z niego 3ia- ciekawa, 1a słaba
turo1001
13-11-2008, 14:51
Mnie się znacznie bardziej podoba zestaw 2. Uważam że jest świetny ale to pewnie powód moich małych umiejętności. W zestawie numer 1 wydaje mi się ze wdarła się nutka chaosu co by odzwierciedlało ówczesną sytuacje wewnątrz państwa xD
1. Szyja mnie boli od tych kadrów.. I tak jak pisał Mac - trochę to wszystko bez ładu.
2. Właściwie jak amator nie umiem się do niczego przyczepić. Fajna reporterka - "11 listopada dla ludzi", a nie uroczycho i składanie wieńców. Wybrałem 2.
Pierwszy zestaw bardzo słaby. Chaotyczne zdjęcia, które na siłę mają tworzyć reportaż. Drugi natomiast dużo lepszy. Widać przynajmniej jakiś zamysł.
Zdecydowanie zagłosowałem na zestaw nr.2. Lubię takie subiektywne podejście do tematów oficjalnych. Dobra robota :) . Od oficjalnego marszu żołnierzy, przez cywilnych uczestników za flagą na zmęczonych i znudzonych trochę starszych osobach kończąc.
preinwher
13-11-2008, 23:51
Zdecydowanie drugi zestaw, zwłaszcza zdjęcie z siedzącymi na ławce
A według mnie pierwszy zestaw nie jest taki zły :]
Chociaż głosowałem na drugi, bo takie podejście do tematu jest mi bliższe.
gunia1990
14-11-2008, 00:21
mnie wkurza troche ta zółta kolorystyka w 2. zestawie.. ale mimo to zdjęcia z niego są lepsze, tworzą reportaż...
michalab
15-11-2008, 00:56
A ja nie widzę myśli przewodniej w żadnym zestawie pomimo tego, że MacGyver wytłumaczył co i jak w drugim zestawie to moim zdaniem zdjęcia tego nie bronią. E obu przypadkach to nie jest mini reportaż tylko trzy mniej lub bardziej przypadkowo dobrane zdjęcia. Pewnie najlepsze trzy ze zrobionych 11 listopada przez każdego z autorów - tylko, że to trochę za mało wspólnego. Do tego forma w obu przypadkach też słaba (kadry, kolorystyka, kontrasty, everything ...). Przy czym oczywiście dodaję, że się nie znam, żeby nie było.
4kwiatek
16-11-2008, 01:43
Hi...
To ja też dorzucę swoje 3 grosze -
#1 nie podoba mi się maniera kadrowania. Jednakże widzę tu pewną ideę. Skrót tego co jest na każdej uroczystości (pewna umowność pierwszego ujęcia, drugie bardziej dokumentalne i trzecie pokazujące widzów schowanych za flagą, i ta postać z lewej - (ni to w geście pompatycznym - ni to cyrkowym).
#2 Powiem szczerze - moim zdaniem zdjęcia lepsze niż w pierwszym, ale gdyby nie pierwsze ujęcie to mozna by pozostałe 2 przypisać do praktycznie dowolnego świeta narodowego. Same 2 i 3 "grają" osobno. Całość jednak do mnie nie przemówiła.
Kwiatek...
w obydwu zestawach podoba mi sie najbardziej fotka o numerze 1
japrzepraszam
17-11-2008, 23:07
skoro to bitwa to nawet chłop z cepem może powalić przeciwnika (np. babę z chrustem na plecach), nie jest to może walka w pełnym rynsztunku, ale i tak jest jeden widoczny zwycięzca...
skoro to bitwa to nawet chłop z cepem może powalić przeciwnika (np. babę z chrustem na plecach), nie jest to może walka w pełnym rynsztunku, ale i tak jest jeden widoczny zwycięzca...
Nie ma to jak konstruktywna krytyka:D
Gratuluję Miclesowi wygranej!
Przyjmuję gratulacje i dziękuję za wysoki poziom ze strony konkurencji!
Dla uściślenia mój zestaw : nr 2.