Zobacz pełną wersję : Sigma i Foveon łączą siły.
Kolekcjoner
11-11-2008, 18:53
Sigma kupiła producenta matryc do swoich dslr-ów - firmę Foveon.
http://www.dpreview.com/news/0811/08111101sigmafoveon.asp
Wygląda na to, że Sigma jednak całkiem poważnie myśli o dalszej bytności na tym rynku.
Niekoniecznie. Koniec roku się zbliża, więc trzeba coś kupić :lol: Prędzej wyciągnałbym więc wniosek, że Sigmie udaje się nieźle biznes na obiektywach.
Niech walcza - body z matryca ff o rozpietosci tonalnej w granicach 12ev napewno by sie niezle sprzedawalo;)
Niech walcza - body z matryca ff o rozpietosci tonalnej w granicach 12ev napewno by sie niezle sprzedawalo;)
Tak tylko ze z innym DR dla kazdego kanalu :(
Kolekcjoner
11-11-2008, 22:11
Niekoniecznie. Koniec roku się zbliża, więc trzeba coś kupić :lol: Prędzej wyciągnałbym więc wniosek, że Sigmie udaje się nieźle biznes na obiektywach.
Z tego co piszą w tej notce prasowej to jednak wynika, że chcą się rozwijać w dziedzinie dslr ;). Mieliby IMO większe szanse gdyby zaczęli robić dslr-y z różnymi mocowaniami.
oj tak, Foveon wymaga jeszce dużo pracy (czyt. inwestycji)
oj tak, Foveon wymaga jeszce dużo pracy (czyt. inwestycji)
A po co?? Odpisze się od podatku, a sensor pójdzie do pieca :lol:
Tak tylko ze z innym DR dla kazdego kanalu :(
Czyli tak jak w naszych oczach, nie?
A po co?? Odpisze się od podatku, a sensor pójdzie do pieca :lol:
Jasne. Do swoich aparatów to będą od canona kupowali ;)
Dla mnie to logiczny krok jeśli poażnie myślą o rozwoju swoich lustrzanek i kompaktów z foveonem
Jasne. Do swoich aparatów to będą od canona kupowali ;)
Dla mnie to logiczny krok jeśli poażnie myślą o rozwoju swoich lustrzanek i kompaktów z foveonem
Taniej i lepiej może się okazać się kupić matryce od Sony niż rozwijać to dziadostwo.
MacGyver
12-11-2008, 09:51
Taniej i lepiej może się okazać się kupić matryce od Sony niż rozwijać to dziadostwo.
Być może, ale to jednak uzależnienie, w dodatku od giganta, który może niemal wszystko.
Być może, ale to jednak uzależnienie, w dodatku od giganta, który może niemal wszystko.
Sony i tak zrobi co będzie chciało. Prawdopodobnie najpierw doprowadzi do rozpaczy producentów najtańszych DSLR-ów (Olympus, może Pentax?). Już dziś Sony w Polsce ma marketing, dystrybucję i ceny nie do pobicia (vide A200). Gdzie indziej pewnie jest podobnie.
Te matryce mają sporo wad ale dziadostwem bym ich nie nazwał. Chyba największym atutem jest zakres tonalny którego pozazdrościć może niejeden canon. Kłania się też tutaj mistyczne pojęcie "plastyka". Zdjęcia z foveona przynajmniej dla mnie wyglądają inaczej. Bardzo przypominają poskanowany film/negatyw.
mi również się wydaje, że ta technologia ma spore możliwości - wymaga tylko dużo pracy
Oczywiście robiłeś tym zdjęcia i mówisz z praktyki?