Zobacz pełną wersję : Windows 98 a oprogramowanie Canona A580 ?
Liczę na pomoc.
Witam, zakupiłam aparat cyfrowy Canon PowerShot A 580 i dostałam do niego oprogramowanie do Windowsa 2000, XP, Vista i Maca..:shock::idea: Ja korzystam od zawsze z Windows 1998.. nie wiem co zrobić z tym fantem, zmiana Windowsa nie wchodzi w grę.
J.w. - liczę na pomoc i pozdrawiam.
Janusz Body
11-11-2008, 16:42
http://www.canon-board.info/announcement.php?f=27&a=3
i przeczytaj pkt. 4
Rozumiem, ze to Twój pierwszy post ale... wszystkim jest znacznie łatwiej jak temat jest jasny.
Obawiam się, że równie dobrze mozna by żądać żeby to działało pod DOS 6.0 z Windows 1.0 albo pod czystym DOS w wersji z 1976r.
Postęp jest tak duży, że się nie da. Nawet jak się jakimś cudem da na Win 98 to ograniczeń będzie tak dużo, że to będzie katorga. Albo przywiązanie do zabytków albo... nowy system.
Proponuję linux + wine. Choć nie wiem czy będzie działać na 100%. DPP działa w 80%
Albo przywiązanie do zabytków albo... nowy system.
albo przy założeniu, ze w 90% przypadków całe to oprogramowanie Canona służy tylko do zrzucenia zdjęć na dysk, wystarczy kupić czytnik kart za kilkanascie zł.
Janusz Body
12-11-2008, 09:23
albo kupić czytnik kart za kilkanascie zł.
Żeby uruchomić na nim Zoombrowsera? Koleżance chodzi o oprogramowanie, nie tylko o zrzut zdjęć. Jakby na to nie patrzeć to Win 98 to paskudnie stary system i obecnie produkowane oprogramowanie nie jest aż tak daleko zgodne wstecz. :)
EDIT: Hehehehe... zmieniłeś posta jak pisałem odpowiedź :)
Proponuję linux + wine. [...] DPP działa w 80%Jak Wy liczycie te procenty? ;)
canis_lupus
12-11-2008, 10:00
Też nie wiem, u mnie chodzi w 100%
Jak Wy liczycie te procenty? ;)
zapewne nie działa u jednego z 5-ciu znajomych, którzy to zainstalowali :twisted:
może Zoombrowser EX 2.2.0.16 ( ponoc od 98 do Visty)
http://legal-soft.pl/zoombrowser-ex-22016
Dzis coraz częściej zostaje pomijany XP, nowe komputery
np. mają Vistę i brak możliwości zainstalowania XP.
Windows 98 ma zero wsparcia serwisowego.
MacGyver
12-11-2008, 10:54
...
np. mają Vistę i brak możliwości zainstalowania XP....
To nie tak, po prostu instalacja XP wymaga zainstalowania z zewnętrznego źródła sterowników dysków.... ale szary niezorientowany klient MM o tym nie wie, więc się meczy z Vistą.
Pracuję w branży komputerowej 16-lat i wiem, nie chciałem tego opisywać
bo temat był inny ... ( zobacz np. najnowsze HP - oryginalnych sterowników do XP nie znajdziesz nawet w Rosji - owszem można coś dopasowywać od innych modeli sprzętu itd. ale efekt będzia mizerny ). Obecnie jest już testowany nowy system - następca Visty - będą więc kolejne zmiany ...
Najśmieszniejsze, że to wszystko jest robione w trosce o kliejenta
-czyli dla nas? .
MacGyver
12-11-2008, 11:32
Wracając do meritum: Windows 98 jest już systemem archaicznym, spotykanym sporadycznie (starsze komputery, służące od lat jako maszyna do pisania), więc trudno się dziwić że nikt już nie pisze do niego sterowników i oprogramowania.
Postępowanie takie mogło denerwować w roku 2003 ale teraz, 11 lat po premierze systemu i jakieś 6 po jego faktycznym zejściu z rynku.
Najśmieszniejsze, że to wszystko jest robione w trosce o kliejenta -czyli dla nas? .
http://bash.org.pl/65907/
W 1968 wystarczyla moc obliczeniowa 2 C-64 aby poslac rakiete na ksiezyc
Teraz 2006 potrzeba sily obliczeniowej Pentium IV 3GHz aby odpalic Windows Vista
...cos poszlo nie tak.
Janusz Body
12-11-2008, 11:54
http://bash.org.pl/65907/
W 1968 wystarczyla moc obliczeniowa 2 C-64 aby poslac rakiete na ksiezyc
Teraz 2006 potrzeba sily obliczeniowej Pentium IV 3GHz aby odpalic Windows Vista
...cos poszlo nie tak.
No nie do końca tak. Fakt, że w misji Apollo 13 trajektorię powrotu wyliczano na kalkulatorze HP-67C (ponoć) to jednak te stare systemy trudno nazwać "user friendly". Trochę "kapłanów wiedzy tajemnej", którzy znali wielką tajemnicę i potrafili uruchomić komputer wciskając lampki na panelu, żeby wprowadzić krótki, kilkukrokowy program bootujący obdarto z kapłaństwa. :D Ogromna część mocy współczesnych komputerów poświęcona jest "umożliwieniu obsługi przez niewykwalifikowany personel". Kiedyś napisanie programu rozwiązującego zwykłe równanie kwadratowe na kalkulatorze z odwrotną notacją Łukasiewicza (zwaną w hameryce polską) wymagało pewnego wysiłku umysłowego. Obecnie dla co poniektórych wysiłek umysłowy związany z użyciem googli jest ponad siły. :mrgreen:
Vista wcale nie jest taka zła jak mówią. Jak każdy produkt Microsoftu od momentu ukazania się SP#1 można używać. :)
Kiedyś napisanie programu rozwiązującego zwykłe równanie kwadratowe na kalkulatorze z odwrotną notacją Łukasiewicza (zwaną w hameryce polską) wymagało pewnego wysiłku umysłowego.Mała dygresja. Ostatnio postanowiłem wyliczyć pochodną pewnego, prostego równania kwadratowego. Niestety kompletnie nie wiedziałem jakiego "sophisticated" narzędzia użyć i ostatecznie, po chwili namysłu przeprosiłem się z kartką papieru ;) Udało się, więc jeszcze nie wszystko wyfrunęło ze łba :)
BTW, żeby pozostać w tematyce fotograficznej, te obliczenia były potrzebne do tego, żeby móc szybko dopasowywać parametry warstwy Curves w taki sposób aby ludzka skóra spełniała "zasadę podatkową" przy możliwie najmniejszym odkształcaniu poszczególnych krzywych :)
Mała dygresja. Ostatnio postanowiłem wyliczyć pochodną pewnego, prostego równania kwadratowego. Niestety kompletnie nie wiedziałem jakiego "sophisticated" narzędzia użyć i ostatecznie, po chwili namysłu przeprosiłem się z kartką papieru ;) Udało się, więc jeszcze nie wszystko wyfrunęło ze łba :)
Ja bym wpisał w googla "program do obliczeń matematycznych" . Zobacz ile ciekawych wyników :) .