Zobacz pełną wersję : Tamron vs Sigma (70-300) - prośba o radę
No więc na dniach mam dokonać zakupu jednego z dwóch obiektywów:
1. Tamron SP AF70-300mm f/4-5,6 LD Macro 1:2 => ok 700 PLN
2. Sigma 70-300mm f/4-5,6 APO Macro Super II => ok 950 PLN
Chwilowo przejściowo obiektyw będzie pracował z Canonem EOS 5000, a docelowo pewnie z EOS 350D. Mam pytanie:
Który wybrać ??
Przeglądałem już rózne strony i opinie i już po prostu nie wiem co wybrać :?
Może mi coś doradzicie? Poprosze o konkretne argumenty (moze przykładowe zdjęcia? ). Na pewno na plus dla Tamrona jest cena, ale czy nie lepiej wydać trochę więcej i kupić Sigmę ?
Doradźcie proszę, bo zakup planuję w ciągu najbliższych 3 dni.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Tamrona używam i nie polecam, najchętniej zmieniłbym go na tę Sigmę albo Canona 100-300 USM.
Jeśli chodzi o Tamrona, to ma on kiepską jakość optyczną - generalnie jest mało ostry, AF wolny i niezbyt dokładny, poza tym głośny.
Mikołaj, o Sigmie też piszą że ma wolny AF i jest głośna.
Najlepiej gdyby ktoś miał zdjęcia zrobione oboma obiektywami i żeby można je porównać
No więc na dniach mam dokonać zakupu jednego z dwóch obiektywów:
1. Tamron SP AF70-300mm f/4-5,6 LD Macro 1:2 => ok 700 PLN
2. Sigma 70-300mm f/4-5,6 APO Macro Super II => ok 950 PLN
Nie wiem jak Tamron, ale te sigmy są już chyba za około 800 PLN.
ZDECYDOWANIE I BEZDYSKUSYJNIE SIGMA. Tamron to porażka. Miałem obydwa.
ms714033
23-06-2005, 22:04
Polecam lekturę. W teście tym ( nie wnikam w szczegóły ) Sigma wygrała nawet z Canonem.
http://www.foto.com.pl/teksty/obiektywy3.html
nie wiem jak Tamron, ale od 2 tygodni mam w/w sigme...jestem mile zaskoczony, jak za te pieniadze to bardzo dobry obiektyw. Co do AF, to moze i glosny, ale dla mnie to nie ma znaczenia, bardzo dla mnie sa wazniejsze walory optyczne.
Ostatnio robilem probki, pare fotek z okna. Tutaj mozesz je zobaczyc www.foto.printpol.pl/street/ (prawie wszystkie bylo robione na 300mm)
jak chcesz, to moge CI podeslac orginaly popstrykane w gdansku (ruch, portrety itp.)
Radze CI wybrac sigme.
Pozdrawiam
W mojej galerii: http://vitez.ceron.pl/goraszka/akrobacje/ jest jedno zdjecie zrobione ta Sigma (pozostale Canonem 70-200 2.8 IS L ) - pozyczylem od dziewczyny (ona robila 10D z ta Sigma) bo brakowalo mi do uzupelnienia serii.
Zgadniesz ktore?
Wiem, po miniaturkach ciezko zgadnac... ale do takich wlasnie zastosowan (galerie internetowe, pamiatkowe, reporterskie zdjecia) - skoro nie widac roznicy... ? 8)
Dzięki za wszystkie informacje i rady
Spróbuję zrobić tak, żeby porównać oba obiektywy. Dziś miałem okzaję dosłownie chwilkę pobawić się tą sigmą i powiem Wam, że przy pełnym zbliżeniu na twarz z odległości ok 4-5m miała spore problemy z ostrzeniem (zapięta z EOS 350D i potem z moim obecnym EOS 5000), a światło było dobre. Na 5 przymiarek 3 razy się totalnie na AF rozjeżdżała. Dopiero manual ją leczył.
Sprawdzę jeszcze tego Tamrona i zobaczymy jak wypada w porównaniu. Nie ukrywam, ze jego cena jest atrakcyjniejsza, a w Krakowie nie znalazłem nigdzie sigmy poniżej 950 pln... :-(
Tamrona nie polecam. Ktoś na fredmiranda.com napisał, że otrzymanie ostrych zdjęć z tego obiektywu wymaga DUŻEJ karty CF - tyle trzeba będzie fotek strzelić, aby kilka z nich było ostre. Jakiś czas temu miałem to szkło w dyspozycji. Opinia z cytowanej strony się potwierdziła. Naprawdę szkoda na Tamrona pieniędzy. Wolny, wymaga dobrego światła, gdyż inaczej strasznie długo wyostrza, w zasadzie trudno niestety znaleźć zalety...
Przy porównywaniu z Sigmą prawdopodobnie okaże się, że te obiektywy są siebie warte...
Idąc tropem KMV10 skoro "są siebie warte", to.... po co przepłacać ? ;-) Lepiej mniej wydać na Tamrona jak wywalić więcej na Sigmę i mieć niemal ten sam efekt
A na wypasione Canony z IS, L i temu podobnymi literkami i cudami mnie po prostu nie stać :-( ani też nie uważam, zeby wydawanie tak ogromnej (jak dla mnie) kasy na obiektywy było zasadne jeśli one na siebie nie zarabiają....
Dziś miałem okzaję dosłownie chwilkę pobawić się tą sigmą i powiem Wam, że przy pełnym zbliżeniu na twarz z odległości ok 4-5m miała spore problemy z ostrzeniem (zapięta z EOS 350D i potem z moim obecnym EOS 5000), a światło było dobre. Na 5 przymiarek 3 razy się totalnie na AF rozjeżdżała. Dopiero manual ją leczył.
Mam nadzieje ze ostrzyles na cos kontrastowego a nie np policzek czy czolo?
Oraz ze nie miales trybu makro wlaczonego?
Moja Sigma takich objawow nie zdradza - ostrzy glosno i dosc powoli ale pewnie i praktycznie za kazdym razem.
Mam nadzieje ze ostrzyles na cos kontrastowego a nie np policzek czy czolo?
Oraz ze nie miales trybu makro wlaczonego?
Nie no bez żartów, nie miałem trybu makro i ostrzyłem na kontrastowy rejon więc albo akurat ten egzemplarz tak miał, albo każdy z tych obiektywów działa inaczej :lol:
KuchateK
24-06-2005, 22:08
Obstawiam malo swiatla...
Ale fakt... Ta sigma czasami lubi sobie odjechac daleko a potem przejechac przez cel bez zatrzymania. Rada jest taka zeby w odpowiednim momencie jak focus robi przejazd przez ostre popuscic spust i znowu docisnac...
a ja uważam, że nie ma to jak manualne ostrzenie. Nic Ci się nie rozjedzie, a jak zdjęcie będzie nieostre to możesz mieć pretensje sam do siebie, a nie zrzucać winę na sprzęt ;-)
AF oczywiście też się przydaje, ale dopiero na manualu masz pełną kontrolę
No więc zakupiłem sobie dziś tego Tamrona. Wyszedł mi 574 zeta i jak na razie na całe popołudnie i wieczór prób przejechał mi przez latające jaskółki (jak wiadomo zwinne skurczybyki są) a tak, to nie mogę mieć zastrzeżeń. Ostrzy szybko i pewnie, nawet w kiepskim świetle (tylko przy doświetlaniu aparatu). Póki co to w porównaniu do tej sigmy jest sporo szybszy i może ciut głośniejszy.
Porobię kilka filmów i zobaczę jak foci w praktyce i dam znać.
Dzięki za wszystkie rady i opinie
a ja mam takie pytanko bo wszyscy mowia za te sigma jest troche wolniejsza od Canona z USM, ale wlasnie ile wolniejsza? Czy zdolam zrobic ostre zdjecie psu (lub kilku) ktore biegaja po lonce z predkoscia 30km/h ? pewnie tak ale wole sie upewnic.
a ja mam takie pytanko bo wszyscy mowia za te sigma jest troche wolniejsza od Canona z USM, ale wlasnie ile wolniejsza? Czy zdolam zrobic ostre zdjecie psu (lub kilku) ktore biegaja po lonce z predkoscia 30km/h ? pewnie tak ale wole sie upewnic.
Sam Sigmy nie testowalem, mam Canona. Mysle ze jesli masz w body dobiegaczke to nie powinno byc problemu.
Na pikniku lotniczym w Góraszce spisywal sie prawie bez zarzutu (Servo + 10D + zdjecia seryjne). A samoloty sa troszke szybsze od psow - wiec bez obaw 8)
troszeczke :P dobiegaczke czyli servo? hyh mam 350D wiec servo jest.... :P a zeby nie zakladac osobnego watku. Czy dla mnie jako swiezego posiadacza lustra cyfrowego i narazie zupelnego amatora bedzie widoczna roznica w zdjeciach ta sigma a np. canonem 70-200 f4 ? bo czy jest sens ja k dla mnie wywalac 600$ na canona czy lepiej kupic sobie lampe sigmy ta lepsza i ten obiektyw sigmy i zpalacic za to troche ponad 400$.
PS: odbitki bede robil maks a4
Pozdrawiam
Alzail
taaaa... bo chcesz sprzedac ? :D lol nie no serio sie pytam
Zastanów się: czym jest spowodowana trzykrotna różnica w cenie?
Jakoscia wykonania? :mrgreen:
Ale gdybym mial wybierac pomiedzy dowolnym szklem klasy 70-300 czy 70-300 do 1500zl a Canonem 70-200 4L to bez wahania i zastanawiania bralbym Canona 70-200 4 L. Najszybszy, najostrzejszy, najlepiej wykonany.
eh:D tylko wtedy lampe to bym se kupil w baaardzo dalekiej przyszlosci .... wiec nie wime :P a i tak mam jeszcze kilka miechow do tej decyzji :P