PDA

Zobacz pełną wersję : D70+SB-600 vs 350d+550ex??? Co wybrać?

Gregg
23-06-2005, 00:08
D70+SB-600 vs 350d+550ex
No właśnie. Co wybrać?
Potrzebuje sprzętu do focenia. Od czasu do czasu jakaś imprezka typu wesele bądź inne chrzciny.
Co będzie lepsiejsze? (nie robić mi tu wojny 8-) )

akustyk
23-06-2005, 00:11
a szkla?

Gregg
23-06-2005, 00:19
Jak narazie kity a później się zobaczy...

akustyk
23-06-2005, 00:23
no to bardziej w kierunku D70, chyba, ze przewidujesz tez robienie zdjec w swietle zastanym.

kitowy 18-70 jest cichy, szybki i lepszy optycznie. do tego dochodzi w korpusie pomiar matrycowy blysku, ktory sprawdza sie bardzo dobrze. jedyny mankament to wyraznie wieksze szumy matrycy, ale w okolicach ISO 200 ~ 400 mozna przezyc.

to tak pod katem zdjec kotletowych. bo do przyrody, krajobrazu czy reportazu bralbym bez wahania 350D

Gregg
23-06-2005, 00:27
No właśnie dlatego nie mogę się zdecydować...
Może jeszcze jakieś wskazówki?

akustyk
23-06-2005, 00:30
no to napisz co jeszcze bedziesz aparatem robil i jakie masz przyzwyczajenia. bo bez tego trudno powiedziec...

Arkan
23-06-2005, 00:39
Jak narazie kity a później się zobaczy...
No to D70, chyba że to "później", to nie będzie jakoś bardzo długo i dokupisz do 350D np. Tamrona 28-75.

zabol
23-06-2005, 02:38
tu masz troche o D70
http://canon-board.info/showthread.php?t=2286&highlight=nikon

KuchateK
23-06-2005, 09:32
Co jest qrna... Co to sie robi? Forum mi podmienili? Inwazja? Jakie d70??? :mrgreen: :twisted:

kitowy 18-70 jest cichy, szybki i lepszy optycznie
Kupowanie body i systemu na podstawie obiektywu kitowego troche chyba jednak smierdzi...

Chociaz fakt ze Canon mogl by dupe ruszyc i zrobic pare nowych fajnych szkiel... Narazie to zrobil pare odgrzewanych kotletow... Ale wpychac sie w system dla jednego szkla jednak nadal troche chyba nie bardzo...

do tego dochodzi w korpusie pomiar matrycowy blysku, ktory sprawdza sie bardzo dobrze.
O ile wiadomo to Canon w 350D tez ma matrycowy pomiar blysku... Nie?

jedyny mankament to wyraznie wieksze szumy matrycy, ale w okolicach ISO 200 ~ 400 mozna przezyc.
Ta... A wiecej? ISO400 to ciocia w kompakcie ma... Caly sekret aby napompowac parametrami tak, zeby zadnym kompaktem sie nie dalo powtorzyc efektu :) Jak ciocia kompaktem na auto natlucze prawie to samo to jaki sens kupowac dslr'a?

To jest cyfra... Puszka to nie nawijarka filmu, wiec nie samo szklo sie liczy... Niedlugo kompakty "skopia" ta matryce w nikonach... A na nowa to oni jakos slabe perspektywy jak narazie maja... Wystarczy popatrzec na ostatni upgrade puszek...

bralbym bez wahania 350D
No... ;) Popieram :mrgreen:

akustyk
23-06-2005, 10:02
Kupowanie body i systemu na podstawie obiektywu kitowego troche chyba jednak smierdzi...

jesli w perspektywie masz najblizsze zakupy za pol roku albo i dluzej (nie wiem jak Twoja bialoglowa, ale... :-) ) to zdecydowanie ma to sens. ale pytanie dotyczylo precyzyjnie porownania sprzetu nie gdybania na przyszlosc.

Chociaz fakt ze Canon mogl by dupe ruszyc i zrobic pare nowych fajnych szkiel...
otoz to! chociaz akurat i Nikon w dziale DX nie szaleje, przynajmniej z roznorodnoscia szkiel. bo jakosciowo jednak te szkla sa duzo do przodu nad EF-S (w ktorym oprocz macro 60mm nie pojawilo sie nic godnego machniecia reka)

O ile wiadomo to Canon w 350D tez ma matrycowy pomiar blysku... Nie?

zdaje sie ze tak. ale jak to wyglada w porownaniu z Nikonem nie wiem. jakby nie patrzyc, Nikon ma w tym wzgledzie wieksze doswiadczenie i jednak lepsza renome

Ta... A wiecej? ISO400 to ciocia w kompakcie ma... Caly sekret aby napompowac parametrami tak, zeby zadnym kompaktem sie nie dalo powtorzyc efektu :) Jak ciocia kompaktem na auto natlucze prawie to samo to jaki sens kupowac dslr'a?
no dobra, ale zauwazyles, ze mowa byla o imprezach i lampie blyskowej?? po co Ci wiecej niz ISO 400 jesli glownym zrodlem swiatla jest lampa. a do ISO 400 to D70 jakos utrzymuje poziom.
jesli w gre wchodza zdjecia w swietle zastanym, to akurat wybor jest w druga strone. i to bez zadnych watpliwosci.

To jest cyfra... Puszka to nie nawijarka filmu, wiec nie samo szklo sie liczy... Niedlugo kompakty "skopia" ta matryce w nikonach...

prawda, ale pytanie ile jest potrzebne. jesli kryterium wyboru sa finanse i mozliwosci, ktore mozna za nie kupic to w tym mocomencie wskazanie na D70. przyszlosciowo zdecydowanie jestem za 350D, o czym zreszta napisalem.

KuchateK
23-06-2005, 11:18
jesli w perspektywie masz najblizsze zakupy za pol roku albo i dluzej (nie wiem jak Twoja bialoglowa, ale... :-) ) to zdecydowanie ma to sens. ale pytanie dotyczylo precyzyjnie porownania sprzetu nie gdybania na przyszlosc.
Nawet uwzgledniajac stan "zaraz po zakupie", nadal nie widze sensu pchania sie w nikona... Szklo moze i dluzsze (minimalnie) i troche ostrzejsze (bez rewelacji)... Ale to nadal klasa "tani kit" i samo w sobie rewelacji na zdjeciach nie da...

zdaje sie ze tak. ale jak to wyglada w porownaniu z Nikonem nie wiem. jakby nie patrzyc, Nikon ma w tym wzgledzie wieksze doswiadczenie i jednak lepsza renome
No... Mozna sie klucic... Jak tak ogladam relacje w tv z czerwonych dywanow to tam naprawde ciezko cos innego znalezc jak czerwone paski Canon'a... Jakos tej renomy nie widac... A doswiadczenie? W czym? We wkladaniu czegos co zrobili nieco wczesniej? No dobra... Udalo im sie... Bylo minelo... Ale porownujemy dwie konkretne puszki a nie co kto robil dluzej...

Porownanie systemow blysku na papierze w niczym Canonowi nie ujmuje... Oba maja matryce, oba jada z pomiarem odleglosci... Nie ma przepasci technologicznej... Nie ma przepasci w efektach... To jest praktycznie to samo. Chyba najwieksza roznica to nazwa.

Nikon tak samo sam z siebie zdjec nie robi i trzeba sie tego nauczyc uzywac. Nie mowimy o puszce z rewolucyjna sztuczna inteligencja, ktora sama robi zdjecia a o aparatach z praktycznie tymi samymi mozliwosciami (fuj... ale to pro-nikon zabrzmialo :mrgreen: ).

no dobra, ale zauwazyles, ze mowa byla o imprezach i lampie blyskowej?? po co Ci wiecej niz ISO 400 jesli glownym zrodlem swiatla jest lampa. a do ISO 400 to D70 jakos utrzymuje poziom.
jesli w gre wchodza zdjecia w swietle zastanym, to akurat wybor jest w druga strone. i to bez zadnych watpliwosci.
Zaraz... Ale wlasnie o imprezach pisze... Po to mi wlasnie wiecej jak 400...

To wlasnie chodzi o to zeby pompowac iso i otwierac szklo zeby jak najwiecej bylo widac... A lampa? Nadal jest glownym zrodlem swiatla... Ale co innego uzupelnic brak i doswietlic wyciagajac pierwszy plan poprawnie i wyraznie, ale miec przy tym zachowane i tlo i cala reszte, a co innego smazyc ile sie da lampa i nic nie ma poza tym co dalo sie przypalic od biedy lampa...

Robiac na ISO400 przy kicie z nikona to ktokolwiek kompaktem na auto natlucze identycznych zdjec... Pewnie lepiej wyjdzie jak z tego d70, uwzgledniajac ze sporo kompaktow ma calkiem jasne szkla, duza GO i pare innych bonusow... Tylko po co wtedy dslr? Poszpanowac duza puszka? Bardzo sie bedziesz musial starac zeby przecietny ogladacz zobaczyl roznice miedzy tymi z dslr'a i byle glupawki.

prawda, ale pytanie ile jest potrzebne. jesli kryterium wyboru sa finanse i mozliwosci, ktore mozna za nie kupic to w tym mocomencie wskazanie na D70. przyszlosciowo zdecydowanie jestem za 350D, o czym zreszta napisalem.
Gdzie to D70 ma te mozliwosci? Chyba jedynie w postaci dorzuconego szkla do pudelka... Ale to nie jest kompakt ani hybryda ze szklem na stale aby tak to oceniac... Nie kupujemy skondensowanej puszki na troche, a cos wiecej...

Uwazam ze mozliwosci tego co mozna wycisnac z puszki sa wieksze w przypadku 350'tki. D70 to stara technologia, stara matryca... Skonczyla sie przewaga przy pomiarach, skonczyla sie przewaga opcji i cala reszta... To juz nie czasy nedznego ograniczonego 300D, ktore kazdy porownywal z d70... To jest cyfra... Tutaj widac ta matryce na zdjeciach...

Obstawiam ze osobie z pojeciem Canon umozliwi wiecej jak nikon... Zarowno teraz jak i w przyszlosci. Takie jest moje zdanie...

gawryl
23-06-2005, 11:31
proponuje zwrocic jeszcze uwage na:
1) czas samowyzwalacza (choc lustrem mozna troche nadrobic...) - nie wiem czemu canon ma zaprogramowane na sile 10s ! paranoja....
2) sposob pomiaru swiatla - czy mozna sie swobodnie przelaczac na CW w trybie Av, Tv czy jest on jenak ,,przypisany'' na sztywno do M (jak w 300d)
3) matryca zdecydowanie wieciej ma pixli w canonie, to duzy plus!

KuchateK
23-06-2005, 11:47
proponuje zwrocic jeszcze uwage na:
1) czas samowyzwalacza (choc lustrem mozna troche nadrobic...) - nie wiem czemu canon ma zaprogramowane na sile 10s ! paranoja....
Ta... Bo tego samowyzwalacza sie strasznie czesto uzywa i trzeba koniecznie dokladnosci do sekundy...

2) sposob pomiaru swiatla - czy mozna sie swobodnie przelaczac na CW w trybie Av, Tv czy jest on jenak ,,przypisany'' na sztywno do M (jak w 300d)
Sprawdzil bys specyfikacje...
Tak... Mozna sobie dowolnie zmieniac pomiar.
Pewnie zaraz ktos wyskoczy ze spotem... Ciekawe ilu poza analogowcami ktorzy sie nie przestawili na histogram i lcd naprawde robi pomiary i liczy to dokladnie.

3) matryca zdecydowanie wieciej ma pixli w canonie, to duzy plus!
Ma tez pare innych istotnych zalet poza pikselami.

gawryl
23-06-2005, 11:57
Ta... Bo tego samowyzwalacza sie strasznie czesto uzywa i trzeba koniecznie dokladnosci do sekundy...

jak sie robi ze statywu - to jest to wazne. bo czekac cale 10s to pomylka! duzo nmieoczekiwanych rzeczy sie moze sie wydarzyc (np. fotografujac ulice wjedzie ci w kadr autobus i zakryje twoj glowny temat). Na szczescie podnoszenie lustra niweluje ten mankament... ale jak juz place tyle kasy, to jest to naturalne, ze chcialbym miec wiecej mozliwosci :)

Sprawdzil bys specyfikacje...
Tak... Mozna sobie dowolnie zmieniac pomiar.
nie chce mi sie wnikac w specyfikacje 350d - napisalem tylko to, co mi sie wydawalo istotne (bo pomiar swiatla do nich nalezy) - ale jesli i ten mankament canona jest juz rozwiazany to gr8!

Gregg
23-06-2005, 23:24
Witam właśnie wróciłem z pracy i widzę że się porobiło...
Dam więcej danych.
Dużo czytałem o obydwóch modelach aparatów. Zwróćcie uwagę że nawet w tytule napisałem konkretny model aparatu i lampy. Chodzi mi właśnie o współpracę aparatu z lampą (możliwe sposoby naświetlania, czasy, wspomaganie AF(o to właśnie jest dosyć ważne) Jak zachowują się w b. ciemnych pomieszczeniach, jaki jest zasięg wspomagania AF, czy kryje wszystkie punkty AF)
Słyszałem że Nikon ma lepiej rozwiązaną współpracę z lampą ale nie jestem pewien dlatego pytam...
To są właśnie nurtujące mnie pytania.

Vitez
24-06-2005, 11:20
Słyszałem że Nikon ma lepiej rozwiązaną współpracę z lampą ale nie jestem pewien dlatego pytam...
To są właśnie nurtujące mnie pytania.

Do czasu zanim Canon opracowal i wypuscil system pomiaru blysku E-TTL II (wsrod dSLR maja go 20D, 350D, 1DMkII i 1DsMkII ) to rzeczywiscie Nikon mial przewage.
Ty pytasz o 350D i w takim zestawieniu body z lampa - nie ma praktycznie roznicy we wspolpracy body z lampa i jakosci pomiaru swiatla blyskowego.
Tak wiec musisz wziac pod uwage jednak inne apeskty wymienione powyzej przy wyborze systemu.