PDA

Zobacz pełną wersję : Wrażenia z użytkowania A80



sirius
26-05-2004, 12:31
Aparat mam niecały miesiąc. Jezeli chodzi o zdjęcia to wychodzą super a przyczepić mógłbym się tylko do słabej redukcji czerwonych oczu ale chyba zaczynam się orientować jak to eliminować. Ogólne zastrzeżenia są znane: gumowa zaślepka portów we/wy, brak stanu aktualnego baterii, CF nie jest widzoczny w 2k i XP jako dodatkowy dysk - no ale od czego są wtyczki do TC. Jeżeli chodzi o baterie to Sanyo 2300mAh działają ok. dwa razy dłużej niż Energizer 2100mAh. Nie wiem dlaczego ale tak jest.
Poza tym ostatnio pojawiły się dwa problemy które raczej kwalifikują aparat do wysłania do serwisu:
- nienormalny gwizk/pisk przy nagrywaniu sekwencji video np. u kolegi na A70 tego nie ma
- przy programie TV i czasie 2,5sek czasami aparat zawiesza się i wyłącza bez chowania obiektywu pokazując czasami komunikat E30 - nie ma znaczenia czy jest oryginalna karta Sandisk 32MB czy Kingston 256MB.
Czy ktoś z Was wie jak rozszyfrować ten kod?

Vitez
26-05-2004, 16:10
Czy ktoś z Was wie jak rozszyfrować ten kod?

Jesli znasz angielski to milego czytania zycze 8) :

http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1010&message=4626500

sirius
26-05-2004, 21:37
Czytałem czytałem ...
Jednemu wymienili płyte główną w aparacie no ale znając polskie serwisy i polakow to będą się rękami i nogami przed tym bronili szukając wszelkich innych pretekstów, a za każdym razem aparat coraz bardziej będzie trzeszczał od kolejnych rozebrań. No chyba że serwis w Warszawie jest tego przeciwieństwem. Oby tak było.

sir_Paq
27-05-2004, 00:42
Sirius, napisałeś, że
CF nie jest widzoczny w 2k i XP jako dodatkowy dysk - no ale od czego są wtyczki do TCMam wtyczkę do A80, ale nie mogę nagrywać na CF'a, tylko zczytywać/kasować. Czy jest jakaś wtyczka pozwalająca używać karty tak naprawdę jako dodatkowego dysku pod XP (włącznie z nagrywaniem danych niekoniecznie będących zdjęciami) o której nie wiem? Czemu nie ma takiej możliwości w standardzie skoro jest w dużo tańszych aparatach?

Vitez
27-05-2004, 03:12
nie mogę nagrywać na CF'a, tylko zczytywać/kasować. Czy jest jakaś wtyczka pozwalająca używać karty tak naprawdę jako dodatkowego dysku pod XP (włącznie z nagrywaniem danych niekoniecznie będących zdjęciami) o której nie wiem?
Nie ma wtyczki. Jak chcesz nagrywac zdjecia i inne pliki na karte to polecam czytnik kart CF. Przydaje sie rowniez do odzyskiwania skasowanych zdjec (a o to predzej czy pozniej tez zapytasz :twisted: ).


Czemu nie ma takiej możliwości w standardzie skoro jest w dużo tańszych aparatach?

Bo standardem drozszych aparatow jest dobra jakosc zdjec a nie mnostwo bajerow sluzacych jak lep by przyciagnac klienta.
Aparat ma robic zdjecie, potem masz to zdjecie zgrac do komputera a pamiec w aparacie wyczyscic sobie - i taki jest konkretny zamysl. Aparat ma swoja podstawowa funkcje wykonywac jak najlepiej i za to wlasnie placisz wiecej kupujac aparaty od firm ktore co nieco znaja sie na optyce i jakosci fotografii, a nie na plytach glownych itp.
A glowna funkcja aparatu nie jest przenoszenie zdjec.
Owszem - moglyby miec taka funkcje, ale jej brak nie jest tak dokuczliwy jak brak odpowiedniej jakosci w tanszych aparatach.

mroczny
27-05-2004, 06:27
Mam wtyczkę do A80, ale nie mogę nagrywać na CF'a, tylko zczytywać/kasować
To ciekawe, bo ja mogę w moim G3 <jak inaczej wrałbym upgrade do ware'u>

Bo standardem drozszych aparatow jest dobra jakosc zdjec a nie mnostwo bajerow sluzacych jak lep by przyciagnac klienta.
A ja myślałem, że mam troszkę lepszy aparat od A80 <widocznie tylko więcej bajerków :twisted: > CZAS ZMIENIĆ :!: :wink:

sirius
27-05-2004, 06:34
Jak będzie firmware do A80 to już Canon na pewno sobie poradzi z przesłaniem danych do aparatu. Jezeli można aparatem sterować zdalnie z PC to można też spokojnie przesyłać do niego dane tylko na razie nie ma softu, a utrudnieniem jest własnie sposób wykrywania A80.

sir_Paq
27-05-2004, 08:00
mroczny - nie wiedziałeś że A80 to aparat dla profesjonalistów? G3 to taki rozbudowany Pendrive. Ale mogę się zamienić - niech stracę...

sirius
27-05-2004, 13:34
Sprawę wrzutu danych na CF załatwia całkowicie czytnik. Tak więc sir_Paq jeżeli będziesz chciał coś wrzucić to chyba musisz się w to zaopatrzyć. A poza tym Panowie nie bądzcie sarkastyczni. Świat nie zaczyna się i kończy na aparatach EOS... i G... a zresztą to forum jest o kompaktach :twisted:

Vitez
27-05-2004, 22:59
Sprawę wrzutu danych na CF załatwia całkowicie czytnik. Tak więc sir_Paq jeżeli będziesz chciał coś wrzucić to chyba musisz się w to zaopatrzyć.
To nie wiesz ze Polacy to taki oszczedny narod ze zawsze musza najpierw obejsc temat wokolo, pokombinowac, pobiadolic publicznie a dopiero potem ewentualnie zmusic sie do najszybszego i najtanszego rozwiazania po kilku zepsutych kombinacjach? ;)

Vide ten temat - slyszalem/czytalem juz kombinowanie z podmiana sterownikow w kompie, software'u w kompie i/lub w aparacie, pluginami i roznymi innymi sztuczkami, wiele z nich grozilo uszkodzeniem aparatu - wszystko ludzie kombinowali byle nie wydac tych nedznych 40zl na czytnik CF :?