Zobacz pełną wersję : Spyder2express - Pytanie !
Polsar74
04-11-2008, 22:49
Czy któryś z miłych forumowiczów podpowie mi : CO TO WARTE ?
W sieci spotkałem się z kilkoma opiniami na TAK i na NIE.
Sprzęcik z racji swej ceny skierowany raczej do amatora (no...może zaawansowanego amatora (w PL)).
Mnie interesują spostrzeżenia użytkowników właśnie takich - profesjonalistom ten sprzęt będzie bardziej pewno przeszkadzał niż pomagał
Czy da się skalibrować monitor LCD TFT ? (choćby w 3/4)
Jakieś inne zalety tego typu sprzęcików
Pzdrw
Paweł
mylisz się pisząc że będzie bardziej przeszkadzał niż pomagał. i to bardzo w sumie:)
skalibrujesz tym monitor tak samo jak wersją pro, ponieważ przystawki są identyczne, softowo tylko się różnią. na stronie producenta możesz sprawdzić czym. ja korzystam z wersji pro i jestem zadowolony i nie uważam, żeby coś lepszego było mi potrzebne.
skalibrujesz tym monitor tak samo jak wersją pro
To akurat jest nieprawda. Pomijając w ogóle jakość kalibracji Spyderem, wersja Express nie ma możliwości wyregulowania monitora. Zdejmuje tylko profil z tego co jest, a to bardzo zła metoda.
To akurat jest nieprawda. Pomijając w ogóle jakość kalibracji Spyderem, wersja Express nie ma możliwości wyregulowania monitora. Zdejmuje tylko profil z tego co jest, a to bardzo zła metoda.
ja wiem, że jest niskie ciśnienie i nie chce się Tobie czytać dalej niż do połowy zdania. napisałem, że przystawki są takie same jak w wersji pro tylko softowo się między sobą różnią.
Polsar74
05-11-2008, 20:07
to jak w końcu Panowie jest ? bo od dwóch kolegów mam już dwie wersje :-)
jest tak jak na stronie producenta - przystawka jest taka sama, różnią się oprogramowaniem. mając expressa możesz zrobić update - płatnie - do wersji wyższej. a jeżeli chodzi o jakość kalibracji, to oczywiście są lepsze kalibratory, ale ten, w wersji pro, mi totalnie wystarcza. ja robię tylko odbitki dla klientów, nie puszczam do druku tysięcy plakatów etc.
lukaszczecin
05-11-2008, 20:49
Tom01, a jeżeli nie spyder to co?
Polsar74
07-11-2008, 09:46
ktoś jeszcze ?
Szczur88
07-11-2008, 10:49
A takie coś, jak Color Vision Spyder3Elite to fajne jest, czy tak nie bardzo?
(aaa, zapomniałem dodać, że do kalibracji CRT, a nie LCD)
ja wiem, że jest niskie ciśnienie i nie chce się Tobie czytać dalej niż do połowy zdania. napisałem, że przystawki są takie same jak w wersji pro tylko softowo się między sobą różnią.
Czytałem całość i uważnie. Odniosłem się do zdania: "skalibrujesz tym monitor tak samo jak wersją pro". Otóż, jak napisałem nie jest to prawda.
A takie coś, jak Color Vision Spyder3Elite to fajne jest, czy tak nie bardzo?
(aaa, zapomniałem dodać, że do kalibracji CRT, a nie LCD)
Do kalibracji CRT się nada, ale ile Pan będzie uzytkował jeszcze CRT? Rok, dwa? Potem kalibrator będzie Pan musiał wymienić razem z monitorem. Bezpiecznym zakupem jest X-Rite I1 Display2.
Szczur88
08-11-2008, 17:11
A dlaczego potem mam przestać używać CRT?
A dlaczego potem mam przestać używać CRT?
Gdyż, choćby był kupiony jako ostatnie produkowane, to ma obecnie min 4 lata. A trwałość CRT jest mała.
Tom01, a spyder 2 pro sie do elcedeków nie nadaje...??
Tom01, a spyder 2 pro sie do elcedeków nie nadaje...??
Pomiary są conajmniej dziwaczne, profiler daje karykaturalne krzywe korekcji. Wykłada się na monitorach z dużym zakresem dynamicznym. Znacznie lepiej doinwestować w podany wcześniej X-Rite. Nie ma dramatycznych różnic w cenie, a urządzenie jest normalnej klasy.
Szczur88
09-11-2008, 01:12
http://kds.pl/sklep/product_info.php?cPath=22_178&products_id=2234
toto?
http://kds.pl/sklep/product_info.php?cPath=22_178&products_id=2234
toto?
Lub toto:
http://monitory.mastiff.pl/opisy.php?id_artykulu=1649&nazwa=Eye-One%20Display%202
I to samo w wersji selekcjonowanej:
http://monitory.mastiff.pl/opisy.php?id_artykulu=558&nazwa=Eye-One%20Display%202%20Eizo
Polsar74
09-11-2008, 20:47
Tom01 - a dla amatora masz jakąś radę ? - niestety nie mogę przeznaczyć ośmiu stówek na kalibrator monitora, ani 2500,- na sam monitor :-(
Spodziewałem się że ten Spyder2exp. mi troszeczkę pomoże - tymczasem twierdzisz że to totalna "klapa".
Poradź coś w zamian - bez angażowania się zbytnio finansowo. Póki co nie zarabiam na robieniu zdjęć.
Szczur88
09-11-2008, 20:59
Ta selekcjonowana... Czym się różni od zwykłej? Albo spytam tak: czy skalibruje mi dobrze obecne CRT i przyszłe EDGE CG222?
Tom01 - a dla amatora masz jakąś radę ? - niestety nie mogę przeznaczyć ośmiu stówek na kalibrator monitora, ani 2500,- na sam monitor :-( (...) Poradź coś w zamian - bez angażowania się zbytnio finansowo. Póki co nie zarabiam na robieniu zdjęć.
A kto powiedział że to hobby jest tanie? I1 Display to jedno z najtańszych działających rozwiązań.
Spodziewałem się że ten Spyder2exp. mi troszeczkę pomoże - tymczasem twierdzisz że to totalna "klapa".
Jest znacznie większe prawdopodobieństwo, że nie pomoże, a stuprocentowe, że nie wykorzysta możliwości obecnego monitora.
Ta selekcjonowana... Czym się różni od zwykłej?
Egzemplarze z większym zakresem pomiarowym. Przekłada się to na mniejsze błędy w cieniach na monitorach z niskim punktem czerni.
Albo spytam tak: czy skalibruje mi dobrze obecne CRT i przyszłe EDGE CG222?
CRT na pewno, do ColorEdge to minimum absolutne. To są na tyle precyzyjne monitory, że najlepiej użyć do nich spektrofotometru. Choćby X-Rite ColorMunki.
Szczur88
09-11-2008, 23:19
Chyba na razie kupię (pewnie u Ciebie) rzeczone minimum absolutne, spektrofotometr jednak ciut kosztuje, a tu zbierać na monitor trzeba...
Polsar74
10-11-2008, 00:21
chyba jednak nie takiej pomocy potrzebowałem :-(
Może ktoś inny mnie oświeci jak sobie "domowymi" sposobami poradzić z
tematem kolorów na monitorku ?
Może ktoś inny mnie oświeci jak sobie "domowymi" sposobami poradzić z tematem kolorów na monitorku ?
Ależ proszę bardzo:
http://monitory.mastiff.pl/faq.php?ID=89
http://monitory.mastiff.pl/faq.php?ID=90
Polsar74
10-11-2008, 00:53
no nie jest to proste - ale spróbuję wpierw zgodnie z tym co w artykule z Twej strony
Podziękować !
Paweł
Pytanie było o inne kalibrator ale nie chciałem zakładać nowego wątku
Tom01 - a możesz dać Swoją opinię na tema ColorMunki Design - wydaje się być ciekawą propozycją do monitorów i drukarek.
Z góry dziękuję.
Tom01 - a możesz dać Swoją opinię na tema ColorMunki Design - wydaje się być ciekawą propozycją do monitorów i drukarek.
Nadaje się dobrze do kalibrowanych sprzętowo EIZO CG. Profile drukarek jakieś tam kręci. Osobiście nie lubię rozwiązań, które usiłują być mądrzejsze od użytkownika. Oprogramowanie to kombajn, który na pozór robi wszystko i nie wymaga żadnej wiedzy od właściciela. Jakość profilu jest na dobrym poziomie amatorskim, choć przy jego tworzeniu, na nic nie można wpływać. Ciekawostka, przy 100 polach kontrolnych profil jest dwa razy taki jak z PM5 z 500 polami. Sugeruje to, że X-Rite stosuje w tym przypadku algorytmy przewidywania zachowania drukarki i wypełnia macierz przekształceń, wartościami obliczonymi, nie rzeczywistymi. Zadziwiające, że to nawet jakoś działa.
witam, sam posiadam kalibrator Spyder3Elite, jestem z niego zadowolony, chociaz na CRT ciezko sie kalibruje ale za to w LCD swietny jest, przykladem jest ze ostatnio kalibrowalem u kumpla nowiutkiego profesjonalnego NECa LCD przystosowany do grafiki i fotografii , okazalo sie ze monitor ten byl idealnie fabrycznie skalibrowany ale spyder minimalnie o 1 % poprawił jasność świecenia monitora, to na tyle, pozdr
przykladem jest ze ostatnio kalibrowalem u kumpla nowiutkiego profesjonalnego NECa LCD przystosowany do grafiki i fotografii , okazalo sie ze monitor ten byl idealnie fabrycznie skalibrowany
Tak z ciekawości, jaki to był monitor? Osobiście nie nam takich, które są idealnie skalibrowane fabrycznie.
Tak z ciekawości, jaki to był monitor? Osobiście nie nam takich, które są idealnie skalibrowane fabrycznie.
chyba ten model jaki masz w podpisie
chyba ten model jaki masz w podpisie
Zatem coś chyba nie tak z tą kalibracją, bo wszystkie 2690 jakie miałem w rękach, wymagały grubych korekt.
Ja mam pytanie z "innej beczki" ale dotyczące kalibratora One-eye display 2.
Mam lapka więc sprzętowe możliwości ustawienia parametrów obrazu oprócz jasności są żadne.
Czy ustawiając w oprogramowaniu i1match tryb "laptop" to jest to uwzględniane. Pytanie moje wynika z faktu, że przeczytałem na jednym z testów konkurencyjnego Spyder3Elite, że nie występują w nim sytuacje jak w One-eye D2 gdzie użytkownik proszony jest np. o regulację kontrastu a nie ma czym tego zrobić bo np. lapek nie ma takiej regulacji.
Mam lapka więc sprzętowe możliwości ustawienia parametrów obrazu oprócz jasności są żadne.
Czy ustawiając w oprogramowaniu i1match tryb "laptop" to jest to uwzględniane. Pytanie moje wynika z faktu, że przeczytałem na jednym z testów konkurencyjnego Spyder3Elite, że nie występują w nim sytuacje jak w One-eye D2 gdzie użytkownik proszony jest np. o regulację kontrastu a nie ma czym tego zrobić bo np. lapek nie ma takiej regulacji.
Jeśli nie ma czym regulować, to niezależnie czy profiler o to prosi czy nie, efekt jest taki sam.
Jeśli nie ma czym regulować, to niezależnie czy profiler o to prosi czy nie, efekt jest taki sam.
moja wiedza na ten temat jest wręcz podstawowa, na stronie ( http://fotografuj.pl/Article/Recenzja_Spyder3Elite_kalibrator_dla_zawodowych_fo tografow/id/144/page/2#content ) tego testu piszą:
cyt. (wersja pełna w powyższym linku):
"Pamiętajmy jednak, że nowoczesne wyświetlacze – zwłaszcza w notebookach – potrafią być pod tym względem dość ubogo wyposażone. Z pewnością niejeden mniej doświadczony użytkownik kalibratora obsługiwanego aplikacją Eye-One Match przeżywał trudne chwile, gdy komputer zalecił mu regulację parametru, którego na jego sprzęcie wyregulować się nie dało. Z drugiej strony twórcy Spyder3Elite doszli zapewne do wniosku, że poza skrajnymi przypadkami korekta kolorystyki obrazu na poziomie software’owym (poprzez odpowiednio dobrany profil barwny) daje równie dobre rezultaty, co uciążliwe kręcenie pokrętłami. Z tego punktu widzenia proponowana przez aplikację metoda przygotowania komputera do kalibracji zaczyna nabierać sensu."
Piszą tutaj o korekcie na poziomie oprogramowania - czy brak regulacji np. kontrastu może zastąpić taką korektą programową poprzez profil barwny?
Piszą tutaj o korekcie na poziomie oprogramowania - czy brak regulacji np. kontrastu może zastąpić taką korektą programową poprzez profil barwny?
Po pierwsze regulacji kontrastu w LCD w ogóle nie ma, niezależnie co gdzie piszą.
Po drugie, regulacja programowa i korekcja profilem to jest to samo.
Po trzecie, sam czujnik Eye One jest lepszy niż Spyder, a profiler można użyć lepszy jeśli firmowy Panu nie będzie odpowiadał.
dziękuję za szybką odpowiedź :-)