PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z 5d

bako
03-11-2008, 23:35
WItam serdecznie.
Od tygodnia jestem szczsliwym(prawie szczesliwym)posiadaczem miesiecznego
5d...
Wszystko ok działa super sprzet..
Az tu nagle na wyswietlaczu pojawiaja sie problemu z cyferkami-cały górny rząd
od ISO po czasie i przesłonie na ilosci zdjec koncząc..
Cyferki normalnie przeskakuja wszystko działa oprócz tego ze nie wszystkie poprawnie,tzn ze np cyfra 5- nie swieca dwie gorne kreski ktore ją tworzą, i tak od ISO po ilosc zdjec w kazdej cyfrze nie swieci jakas kreska badz dwie zazwyczaj górne..
NIe wiem na ile to powazny problem, dla mnie na pewno nie przeszkadza mi to w pracy ale nie wiem co dalej czy wysylac na serwisu, mam nadzieje ze elektryka mi sie dalej nie posypie...Byc moze ktos juz miał taki problem
Z góry dzieki za pomoc

BuRton
04-11-2008, 00:12
Może trzeba wymienić tą małą baterię zasilającą między innymi wyświetlacz LSD ?

bako
04-11-2008, 00:16
dam rade sam to zrobic?gdzie ona wogole jest no i dziwne w dwumiesiecznym sprzecie

filip71
04-11-2008, 00:16
A jak jest z wyświetlaczem w wizjerze?

bako
04-11-2008, 00:17
w wizjerze wszystko ok

BuRton
04-11-2008, 00:19
Jeśli to ta bateryjka to powinieneś sobie dać z tym spokojnie radę. Jest w komorze akumulatora - miejsce oznaczone na takiej blaszce. Wyciągnij aku i zobacz. To, że nowy sprzęt ? Canon oszczędza i dają stare baterie ? Żartuję :) .

JaBlam
04-11-2008, 00:27
Napewno w komorze akumuratora? Bo o ile mnie pamiec nie myli to bateria jest umieszczona pod gniazdami do pilota i lamp. Taki maly kawalek plastiku w ktorym osadzona jest bateria. Musisz tylko srubke odkrecic znajduje sie pod gumowymi elementami chroniacymi te gniazda - tam sa 2 srubki - ciebie interesue ta blizej srodka) i nic na sile nie wyrywac. Kiedys tez mi tak zaczal aparat szwankowac, po wymianie baterii wszystko sie uspokoilo.

albo zajrzyj na 41 strone instrukcji aparatu jesli takowa posiadasz...

BuRton
04-11-2008, 00:44
Nie bierz juz wiecej LSD, to smierc.

:mrgreen: Dobra rada. Dziękuję. Już więcej nie będę ;-) :-D.

Poważnie. Rację miał JaBlam. Pomyliłem z 30D. Przepraszam.

bako
04-11-2008, 00:46
wielkie dzieki ma nadzieje ze to pomoze no i dam rade, aha aparat na gwarancji wiec wierze ze mi nie przepadnie po takim zabiegu

oyster
04-11-2008, 11:26
Witam wszystkich. Moje pytanie jest z innej beczki. Mozliwe jest skrocenie czasu samowyzwalacza(10 s trwa wieki)? Przeszukalem instrukcje i nic nie znalazlem.

Jacek23
04-11-2008, 11:51
Witam wszystkich. Moje pytanie jest z innej beczki. Mozliwe jest skrocenie czasu samowyzwalacza(10 s trwa wieki)? Przeszukalem instrukcje i nic nie znalazlem.

Niema takiej mozliwosci, chyba ze o ile sie orientuje przez wezyk spustowy.

sebcio80
04-11-2008, 12:09

przy wstepnym podnoszeniu lustra masz 2 sekundy