Zobacz pełną wersję : Canon 1D MkII -prosba o pomoc
slonkaap
03-11-2008, 21:31
Witam serdecznie po raz kolejny.Prosze o kolejna rade.Otoz do tej pory fotografowalem Canonem 3000N.Od dluzszego czasu / o czym juz pisalem /przymierzalem sie do zakupu aparatu cyfrowego-oczywiscie Canona.Moj wybor padl na 40D,ale od pewnego czasu/jako ze interesuje mnie fotografia ptakow/ rozwazalem zakup uzywanego 1D Mk II.Tak sie stalo ze wczoraj kupilem Marka z przebiegiem ok.50.000 klatek za 3400.Ale po przespaniu nocy zastanawiam sie czy nie "przegiolem" tym bardziej ze to moja pierwsza cyfra.Moge zrezygnowac.Dlatego mam pytanie do szcownych uzytkownikow tej grupy,czy taki aparat bede w stanie opanowac czy moze szybko z niego zrezygnowac.Dodam ze mam C.70-200/2.8 a nastepny zakup to C.400/5.6.Prosze pomozcie.
mor_feusz
03-11-2008, 22:14
Powiem krotko. Cena za 50k naprawde super. Nie przegioles. Maszynka dobra. AF dobry. Bedziesz bardziej niz zadowolony (mialem MK II 2 czy 3 razy w reku - MK III i Ds MK III czesto). Uszczelniane body, grip to jest to.
Witam serdecznie po raz kolejny.Prosze o kolejna rade.Otoz do tej pory fotografowalem Canonem 3000N.Od dluzszego czasu / o czym juz pisalem /przymierzalem sie do zakupu aparatu cyfrowego-oczywiscie Canona.Moj wybor padl na 40D,ale od pewnego czasu/jako ze interesuje mnie fotografia ptakow/ rozwazalem zakup uzywanego 1D Mk II.Tak sie stalo ze wczoraj kupilem Marka z przebiegiem ok.50.000 klatek za 3400.Ale po przespaniu nocy zastanawiam sie czy nie "przegiolem" tym bardziej ze to moja pierwsza cyfra.Moge zrezygnowac.Dlatego mam pytanie do szcownych uzytkownikow tej grupy,czy taki aparat bede w stanie opanowac czy moze szybko z niego zrezygnowac.Dodam ze mam C.70-200/2.8 a nastepny zakup to C.400/5.6.Prosze pomozcie.
IMO wybrałeś bardzo dobrze :p , również miałem taki problem a po przetestowaniu 40d kupiłem 1dmkII i jestem zadowolony:mrgreen:.Trochę potrwa zanim opanujesz do końca tą puszkę ale ma spore możliwości i do fotografii przyrody jest bardzo oki.
Wszystko zależy od potrzeb, dla mnie pod względem funkcjonalności seria 1 nie ma sobie równych. Jesli nie chcesz marka, odkupie za cenę zakupu, Drugi nie zawadzi.
sebcio80
04-11-2008, 00:42
oczywiscie zakup udany, cena dobra, aparat da Ci prawie nieograniczone mozliwosci
co do ergonomi to raczej idealnie nie jest, sam zobaczysz, brak dzojstika, no i przyciski po lewej stronie utrudniaja troche zycie, szczegolnie z podpietym tele, ktore trzeba lewa reka podtrzymywac
Mnie absolutnie nie utrudniają. To najbardziej ergonomicznego body Canona jakie miałem. nie bez wad oczywiście, ale fajne.
slonkaap
04-11-2008, 11:20
Dziekuje za opinie i prosze o jeszcze.
sebcio80
04-11-2008, 12:05
jezeli juz to My czekamy na Twoje opinie odnosnie przesiadki na cyfre i odnosnie uzytkowania nowego body
slonkaap
04-11-2008, 12:07
jezeli juz to My czekamy na Twoje opinie odnosnie przesiadki na cyfre i odnosnie uzytkowania nowego body
Ok ale body jedzie do Londynu i dopiero na swieta Bozego Narodzenia dotrze do mnie.
Ja tez się zmagam z tym problemem i swój 20D wymienię (jak najdzie okazja) własnie na Mark II Te 0.3 w mnożniku aż tak bardzo mnie nie zaboli Połowę kasy na II już mam więc wystarczy tylko dozbierać :-)