Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : problem z czytnikiem

jar14
03-11-2008, 06:37
witam jakiś czas temu kupiłem sobie czytnik kart hama (taki sam jak na zdjęciu w ostatnim poście "czytniki kart pamięci") no i mam problem gdy za pierwszym razem podłączyłem to cóś do kompa mój eos utility się otworzył i był gotów do zgrywania a teraz już się nie otwiera i muszę to robić ręcznie kopiuj wklej. czemu tak się dzieje może mi ktoś pomóc z góry dziekuje pozdrówka

gwozdzt
03-11-2008, 08:42
EOS Utility to oprogramowanie Canona i powinno sie otwierać w przypadku podłączenia aparatu Canon a nie czytnika Hama :-)
Tak więc IMHO wszystko jest OK, a że za pierwszym razem się otworzyło? Coż, widocznie mu się pomyliło... raz nie zawsze, mozna przeżyć ;-)

jar14
03-11-2008, 12:44
oki to jak ściągacie fotki przez czytnik kopiuj wklej czy jakoś inaczej. powiem tak odpowiada mi to że przy ściąganiu tworzą się foldery z datą zdjęcia tak jak eos utility czy jest jakiś sposób by tak zrobić przez czytnik nie ręcznie dzieki za info

mxw
03-11-2008, 12:58
przy ściąganiu tworzą się foldery z datą zdjęcia
http://canon-board.info/showthread.php?t=6462

jar14
03-11-2008, 13:35
ok no to jest program który napisałeś a jak nie ten program to jak ściągacie zdjęcia z karty "kopiuj wklej " ?????:confused:

Vitez
03-11-2008, 14:17
ok no to jest program który napisałeś a jak nie ten program to jak ściągacie zdjęcia z karty "kopiuj wklej " ?????:confused:

1. Odpalam Total Commandera
2. Na dysku ze zdjęciami tworzę katalog 'YYYY-MM-DD-nazwa' gdzie nazwa to okazja np 'slub czyjstam' ' spacer gdziestam ' 'mecz jakistam'
3. Wkładam kartę do czytnika, podpinam czytnik
4. w Total Commanderze przechodzę w czytniku do folderu ze zdjęciami i kopiuję do folderu docelowego

Voila.

Nie aż takie trudne by wymagać by jakiś program to za mnie robił :roll: .

Oczywiście trochę trudniejsze dla ludzi, którzy znają tylko Eksploratora Windows i przyciski Kopiuj/Wklej a skróty Ctr+C, Ctr+V lub klawisz F5 niewiele im mówią :p .

jar14
03-11-2008, 15:52
Nie aż takie trudne by wymagać by jakiś program to za mnie robił :roll: .

Oczywiście trochę trudniejsze dla ludzi, którzy znają tylko Eksploratora Windows i przyciski Kopiuj/Wklej a skróty Ctr+C, Ctr+V lub klawisz F5 niewiele im mówią :p .[/QUOTE]

masz apsolutną rację:-D