PDA

Zobacz pełną wersję : M 42

tom1200
30-10-2008, 19:13
Witam. Nigdy nie robiłem EOS-em zdjęć obiektywami z gwintem. Ostrość ustawiamy na oko ale czas i przysłonę ?
Czy aparat ustawić na całkiem manual i ręcznie ustawiać wg pokazanych przez aparat wartości ?
Czy ustawić na Tv i ustawiać ręcznie przysłonę wg wartości pokazanych przez aparat a na obiektywie a czas aparat ma ustawiony swój .
Proszę o poradę .

mate00sh
30-10-2008, 19:16
Przysłonę ustawiasz na obiektywie. Aparat masz w trybie P i czas aparat sam dobiera.

slonkaap
30-10-2008, 21:20
Przysłonę ustawiasz na obiektywie. Aparat masz w trybie P i czas aparat sam dobiera.

A co bedzie jak ustawimy w trybie AV ?Czy jak zmienimy przyslone na obiektywie to aparat nie dobierze nam czasu do niej?Pozdrawiam Slonkaap

laur
30-10-2008, 21:39
Nie na P tylko na AV trzeba, wtedy sa najlepsze efekty, ja swego czasu sporo robiłem heliosem, oraz jupiterem, przesłone ustawiasz na zadaną aparat sam dobierze czas.

mate00sh
30-10-2008, 21:46
W AV będzie tak samo jak w P. W P aparat dobiera sobie czas i przysłonę do warunków. Jeżeli nie może dobrać przysłony (a tak jest przy M42) to dobierze tylko czas. Czyli to samo jak w przypadku AV. Tu nie ma żadnej magii.

zbirr
04-11-2008, 13:43
Przy korzystaniu ze szkieł M42 korzysta się z dwóch trybów Av bądź M. Sam korzystam z Av i M i zero problemów. Patrząc w opis pierścieni: "It is possible to use Av/M. The auto exposure is not work for P / S mode".
pozdr.

mate00sh
04-11-2008, 13:50
Przy korzystaniu ze szkieł M42 korzysta się z dwóch trybów Av bądź M. Sam korzystam z Av i M i zero problemów. Patrząc w opis pierścieni: "It is possible to use Av/M. The auto exposure is not work for P / S mode".
pozdr.

Korzystać możesz z każdego trybu (tylko w Tv może być to baaardzo niewygodne). Najlepiej korzystać z Av lub P, ponieważ one dobierają czas do przysłony ustawionej na obiektywie. W trybie M musisz ten czas ustawić ręcznie do wskazań światłomierza. Możliwe, ale po co. Używam szkieł M42 (a także pierścieni pośrednich, odwrotnego mocowania, mieszków, itp.) z EOSami od 10 lat i zawsze używałem trybu P.

zbirr
04-11-2008, 15:24
Używam szkieł M42 (a także pierścieni pośrednich, odwrotnego mocowania, mieszków, itp.) z EOSami od 10 lat i zawsze używałem trybu P.
No fakt że z M jest trochę roboty. Jakoś nigdy nie wpadłem by skorzystać z P, w przyszłym tygodniu jak będę miał więcej czasu to poeksperymentuję. Człowiek jednak się uczy przez całe życie.
pozdr.

mate00sh
04-11-2008, 15:29
P działa tak samo jak Av (w przypadku pracy z M42).

MacGyver
04-11-2008, 16:47
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=allintitle%3A+manualne+site%3Acanon-board.info&btnG=Szukaj+w+Google&lr=lang_pl
http://www.google.pl/search?hl=pl&lr=lang_pl&q=allintitle:+m42+site:canon-board.info&start=0&sa=N