PDA

Zobacz pełną wersję : co to za filtr?

slonkaap
28-10-2008, 22:35
Kupilem na Allegro filtr polaryzacyjny firmy B+W.Dziewczyna od ktorej kupowalem nie potrafila powiedziec czy to liniowy czy kolowy,twierdzac ze zdjecia byly super zarowno robiac analogiem jak i cyfra.Na wewnetrznej obudowie jest napis B+W 77E POL.Czy ktos posiada podobny lub moze pomoc w identyfikacji?Pozdrawiam i dzieki za pomoc.Slonkaap

coca
28-10-2008, 22:46
moze wrzuc jakies foto filtra

HenrykG
28-10-2008, 22:48
http://www.big-georges.com/index.asp?PageAction=VIEWPROD&ProdID=6668

A więc kołowy...

Janusz Body
28-10-2008, 22:49
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=B%2BW+77E+POL&btnG=Szukaj+w+Google&lr=

slonkaap
28-10-2008, 23:08
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=B%2BW+77E+POL&btnG=Szukaj+w+Google&lr=

Dzieki za google gdzie juz szukalem wczesniej,tylko,ze na Allegro widzialem podobny jednak tam pisalo wyraznie C POL -czyli polaryzacyjny kolowy.U mnie brak tego napisu C jak i napisow dot.powlok MRC stad moje pytanie.Czy jest metoda aby odroznic polar kolowy od liniowego?Jezeli tak to jak to zrobic.Niestety wciaz posiadam tylko analoga i dlatego nie momge wstawic foty filtra.Pozdrawiam

Loome
28-10-2008, 23:13
o ile C jest od circular, o tyle E brzmi mi jak edge.. obym nie mial racji

Janusz Body
28-10-2008, 23:16
Dzieki za google gdzie juz szukalem wczesniej,tylko,ze na Allegro widzialem podobny jednak tam pisalo wyraznie C POL -czyli polaryzacyjny kolowy.U mnie brak tego napisu C jak i napisow dot.powlok MRC stad moje pytanie.Czy jest metoda aby odroznic polar kolowy od liniowego?Jezeli tak to jak to zrobic.Niestety wciaz posiadam tylko analoga i dlatego nie momge wstawic foty filtra.Pozdrawiam

http://www.schneideroptics.com/filters/search.htm

EDIT: Jednak trzeba w ichniej wyszukiwarce wpisać 77E z opcją polarizer - link nie działa jak powinien :)

Tezet-gdynia
28-10-2008, 23:17
info z www.foto.com.pl/stare/teksty/inne/archiwum/porady0203.html

FILTR POLARYZACYJNY – KOŁOWY CZY LINIOWY?

PYTANIE: Kupiłem niedawno używany filtr polaryzacyjny, nie potrafię jednak określić czy jest to filtr kołowy, czy liniowy. Na pierścieniu znajduje się napis: HELIOPAN DEPOL 2.5 x 55 x 0.75. Czy to w jakiś sposób wskazuje, jaki to jest rodzaj filtru?

ODPOWIEDŹ: Istnieje bardzo prosty sposób na odróżnienie, czy filtr polaryzacyjny jest liniowy czy kołowy: filtr liniowy polaryzuje jednakowo światło niezależnie od tego, z której strony Pan przezeń patrzy. Filtr kołowy polaryzuje tylko od strony gwintu zewnętrznego – czyli tego, którym zakłada go Pan na obiektyw. Gdy patrzy Pan przez filtr kołowy od strony przeciwnej – to praktycznie nie polaryzuje.
(JL)

a od siebie dodam ze kolowy moze jeszcze od drugiej strony patrzac zmieniac kolory zamiast gasic odblyski itp ;-)

janmar
28-10-2008, 23:45
[Quote] [Palindrom] z forum optyczne.pl

Zrób to sam: masz polaryzator kołowy i monitor LCD? Wyświetl coś jasnego. Popatrz na monitor przez polaryzator od strony gwintu. Światło powinno dać się wygasić całkowicie. W położeniu przekręconym o 90° transmisja powinna być jak największa - obraz nie powinien być zbyt zaciemniony. Stosunek natężenia światła wygaszonego do przechodzącego (po przekręceniu o 90°) to współczynnik ekstynkcji. 10^-3 to chyba raczej dobry wynik. Przeciętne polaryzatory krystaliczne wyciągają 10^-5
Po obróceniu polaryzatora tak, by gwint był zwrócony w stronę monitora, możemy zobaczyć kolorki. Jeżeli podczas obracania barwy nie zmieniają się znacząco, ćwierćfalówka jest dość szerokopasmowa i w spektrum widzialnym jesteśmy blisko polaryzacji kołowej. Jeżeli kolory są mocno widoczne, dla niektórych barw polaryzator nie jest kołowy, lecz eliptyczny (o małym kącie eliptyczności). Barwy należy obserwować z filtrem ustawionym prostopadle do osi monitor - oko. Pochylenie filtra uwydatni barwy. To przejaw wzrostu różnicy faz fal własnych (patrz: dwójłomność).[quote].
Sposób stary.Fajnie opisany.Pozdrawiam

przyziemny
29-10-2008, 12:48
podobno można to szybko rozróżnić za pomoca lustra :)

slonkaap
29-10-2008, 17:57
dziekuje wszystkim za odpowiedzi ktore pomogly mi rozwiac watpliwosci.Pozdrawiam Slonkaap

airhead
30-10-2008, 00:57
ciekawe kolor daje taki LPL założony odwrotnie... a jak znajdziesz drugi to w ogóle w CSW będą Cię wystawiać :P

slonkaap
30-10-2008, 21:14
ciekawe kolor daje taki LPL założony odwrotnie... a jak znajdziesz drugi to w ogóle w CSW będą Cię wystawiać :P

Nie wiem o co Ci chodzi i czy to bylo skierowane do mnie.Prosze jasniej bo widocznie nie kumam.Pozdrawiam Slonkaap