Zobacz pełną wersję : szkło do 5d
Na wstepie witam wszystkich..
Moje pytanie:
Zajmuje się fotografią mody, tworzę portfolio modelek,oprócz tego zarabiam na weselach..
Do tej pory pracowałem na 30d z 70-200 f/4L, oraz znacznie czesciej sigma 18-50 f2/8..
Postanowiłem zaryzykowac i sprzedałem body z 70-200 na rzecz 5d..
no i teraz trzeba wybrac odp szkło..Priorytetem dla mnie jest jakosc i niestety ograniczony budzet..
W gre wchodzi pozostawienie sigmy lub zakup 50mm f1.4, no i dzis sie dowiedziałem po co mi f1.4 skoro 50mm f1.8 daje rade..
Wiec tutaj pytanie dla uzytkownikow tych szkieł z takim body.
Oczywiscie nie jest to pytanie typu co lepsze f1/4 czy f1/8 bo to sobie poczytałem....Ciekawi mnie czy dobrze zrobiłem zmieniajac sprzet na pelna klatke kosztem swietnego 70-200, no i jesli ktos uzywał tych trzech szkieł z 5d moze mi podpowie co bedzie najlepsze dla zdjec którymi sie zajmuje.
Interesuje mnie najwyzsza jakosc, no chyba ze roznica miedzy 1.4 a 1.8 bedzie nijaka bo w sumie to ok 700zł roznicy
dzieki za odp
Do tej pory pracowałem na 30d z 70-200 f/4L, oraz znacznie czesciej sigma 18-50 f2/8..
Postanowiłem zaryzykowac i sprzedałem body z 70-200 na rzecz 5d..
a trzeba było zrobić odwrotnie: sprzedać 30D z Sigmą a zostawić 70-200/4L
no i teraz trzeba wybrac odp szkło..Priorytetem dla mnie jest jakosc i niestety ograniczony budzet..
W gre wchodzi pozostawienie sigmy lub zakup 50mm f1.4,
Nie, pozostawienie tej Sigmy nie wchodzi w grę, ponieważ 18-50/2.8 jest to obiektyw przeznaczony tylko i wyłącznie do aparatów z małą matrycą; natomiast samą 50-tką wszystkiego nie obskoczysz.
Moim zdaniem, jeśli chcesz teraz tanio uratować tyłek, to pozostaje Ci Tamron 28-75/2.8
chyba jednak trzeba bedzie sie pomeczyc na 50mm i raczej 1/4
po włożeniu tej sigmy do 5d w wizjerze pojawia sie cos w rodzaju ciemnego okręgu na zwenatrz, czy to wlasnie wina ego iz obiektyw jest przeznaczony do aparatow z mala matryca czy cos z body nie tak?
mate00sh
29-10-2008, 14:50
Właśnie dlatego. To jest obiektyw zaprojektowany aby pokryc powierzchnię klatki APS-C i nic więcej.
wielkie dzieki, przestałem sie pocic..........;)
Zajmuje się fotografią mody, tworzę portfolio modelek,oprócz tego zarabiam na weselach..
po włożeniu tej sigmy do 5d w wizjerze pojawia sie cos w rodzaju ciemnego okręgu na zwenatrz
To coś, to się nazywa winieta. Kurcze, zajmując się zarobkowo fotografią, powinieneś sobie zdawać sprawę z takich podstawowych rzeczy.
zgadzam sie, zawsze bardziej skupiałem sie na samym zdjęciu,, zaległosci bede powoli nadrabiac
zgadzam sie, zawsze bardziej skupiałem sie na samym zdjęciu,, zaległosci bede powoli nadrabiac
za dużo nie nadrabiaj, bo wpadniesz w wir ff/bf, mydła, tablic testowych i żadnego porządnego zdjęcia już nie zrobisz... ;-)
zamiast tej niepasującej Sigmy kup sobie podobną o ogniskowych 28-70/2.8
http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/61
lub Tamrona 28-75/2.8
http://www.tamron.com/lenses/prod/2875mm.asp
i dalej ciesz się zdjęciami.
(ewentualnie w przyszłości, gdybyś zaczał odczuwać jakieś dolegliwości za strony tych obiektywów, to sie bedziesz zastanawiać i wtedy wybór zapewne padnie na 3-4krotnie droższego Canona 24-70/2.8L)
bako
jaja sobie z nas robisz?
sprzedajesz dobrego lensa- na FF miałbyś swietne tele( zanim dozbierałbyś do wersji 2.8- a poźniej jakieś fajne stałki)
zostawiasz obiektyw pod a-psc kupując jednocześnie 5d
sorki ale nie mogłem sie powstrzymac od uszczypliwego komentarza.
Blindseeker
29-10-2008, 15:39
(ewentualnie w przyszłości, gdybyś zaczał odczuwać jakieś dolegliwości za strony tych obiektywów, to sie bedziesz zastanawiać i wtedy wybór zapewne padnie na 3-4krotnie droższego Canona 24-70/2.8L)
Albo jeszcze droższe L-stałki ;)
ps. powodzenia,
teraz pozostaje upchnąc tą sigmę
i kupić
sam nie wiem-chyba tamrona 28-75
no ale masz na tym zarabiać
więc na weselach moze być z nim problem (słaby AF)
a wtedy puszką nie nadrobisz!
to nie tak, sigma miała isc pod ostrzał od razu, zamist tego 50mm f1,4, najlepiej by było jednak 24-70f2.8 ale kasy brak, 70-200 musialem sprzedac by dolozyc do 5d, a poza tym 70-200f/4 to na pewno jeden z najlepszych szkieł ale do moich zastosowan niestety nie pasuje, głownie zaczynajac ten wątek byłem ciekawe czy dobrze zrobiłem przesiadajac sie z 30d z sigma i e-Lką na 5d 50mm f1.4....
POwiem szczerze ze zawsze mnie przerazały te wsyztkie terminy bb tablice mydła jak napisałes dlatego w to nie wnikam, ale nie ma co ukrywac ze z podstaw mam braki
pozdr
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
obecnie oczywiscie sigma na sprzedaz lub zamiane za 50mm f1.4, bo zostałem bez szkła
głownie zaczynajac ten wątek byłem ciekawe czy dobrze zrobiłem przesiadajac sie z 30d z sigma i e-Lką na 5d 50mm f1.4....
w kontekscie zastosowań z #1 posta: "Zajmuje się fotografią mody, tworzę portfolio modelek,oprócz tego zarabiam na weselach."
wydaje mi się, że modę i modelki dasz rade 50-ką, ale na weselach moze być spory problem z brakiem szerszego kąta. Po prostu obawiałbym się 'nie zmieścić" z 50mm w wielu miejscach i sytuacjach.
Dlatego sugerowałem raczej jakiś pełnoklatkowy "odpowiednik" wczesniejszej Sigmy, czyli zoom typu 28-70/2.8 (już mniej ważne, czy Sigma czy Tamron).
no tak tez sie tego boje wesela z 50mm,,,,,,,kosiol zabawa to jednak 24-70 daje rade
50 mm na weselu to moje podstawowe szkło - robię nim ok. 75% zdjęć, jak nie więcej. To wersja f1.8, ale i w tańcu daje radę (nie za szybkim). Trochę denerwuje mnie bokeh, bo zawsze wychodzi większy niż widać, no, ale to szczegół.
Myślę, że rezygnacja z 24-70 na rzecz 28 f1.8 i np. 85 lub 135 będzie ciekawszym rozwiązaniem (razem z 50 starczy). Zamiast 28 f1.8 można wybrać 24 f1.4, ale cenowo wyjdzie zdecydowanie drożej.
MM-architekci
29-10-2008, 18:06
no tak tez sie tego boje wesela z 50mm,,,,,,,kosiol zabawa to jednak 24-70 daje rade
jak masz zamiar wybrac sie tylko z 50 na slub to lepiej przemysl to bo bedzie ciezko
sebcio80
29-10-2008, 21:22
Mnie trochę przeraża twoja mała wiedza, co do podstaw... Ktoś, kto zarabia na fotografii taką podstawową wiedze powinien mieć opanowaną perfekcyjnie a nawet powinien wiedzieć sporo więcej…
Pisałeś, że już nie raz robiłeś zdjęcia na ślubach i portfolia modelek. W zasadzie dwa takie zlecenia dają Ci pieniądze na choćby na 50 1.4. Zdecydowanie lepiej było porobić jeszcze trochę zdjęcia starym sprzętem, zadać te pytania na forum, co zadałeś i dopiero mając kasę i określony plan, co kupić rozpocząć update sprzętu. To, co zrobiłeś, czyli „zaryzykowałeś” to posunięcie kompletnie nielogiczne i rzekłbym nawet głupie.
Wracając jednak do Twoich pytań.
Sprzedaj mało wartościową pod pełną klatka sigmę 18-50.
50mm 1.8 sobie odpuść
50mm 1.4 jest ok, ale według mnie są ważniejsze ogniskowe (pod pełną klatkę).
85mm 1.8 będzie odpowiedni, ogniskowa w sam raz na fajne ujęcia w kościele i w plenerze pewnie 90% zdjęć będziesz robił tym szkłem. (ja osobiście wole dłuższe i najczęściej używam 135L).
Z szerokim katem będzie nie lada problem.
Chyba najlepszym wyjściem była by jakaś tańsza stałka, nią i 85 1.8 dałbyś rade obskoczyć spokojnie ceremonia i plener, z weselem byłby problem, na nim zoom się przydaje, co nie znaczy ze nie można zrobić go z takimi dwoma stałkami.
MM-architekci
29-10-2008, 21:32
Na slub to i tak cos szerokiego , 24-28 sprawdza sie swietnie
skoro piszesz, że ZARABIASZ na zdjęciach, to weź na kredyt/leasing Canona 24-70 2.8 i obskoczysz wesele.
Klient (i ty) będzie zadowolooooony