Zobacz pełną wersję : uszkodzona lampa 430 ex
Witam jestem w posiadaniu lampy canon 430 EX od 3 lat. Na poczatku używałem z 350d od 2 tygodni z 5d. Od sierpnia na weselu u przyjaciela zauważyłem iż lampa jakby troszeczkę straciła na mocy jednak myślałem że jest to spowodowane slabymi akumulatorkami ponieważ miałem je od momentu zakupu lampy. W zeszłym tygodniu podczas imprezy weselnej znajomego na której robiłem zdjęcia w pewnym momencie lampa odmówiła posluszeństwa. lampa podczas przycisnięcia spustu migawki błyska lecz błysk jest ledwo zauważalny więc podejrzewam iż uszkodził się chyba palnik. Pomimo wymiany kompletu akumulatorĸów a miałem 3 komplety oraz bez różnicy czy znajduje się na 350d czy 5d zachowuje się w ten sam sposób.
chciałbym jeszcze podkreślić iż lampa jedynie była męczona na 6 weselach w okresie 3 lat plus okazyjne imprezy urodzinowe zazwyczaj nie przekraczała 500 błysków
Czy ktoś z was miał już taki problem ? nie znalazłem takiego watku na cb w wyszukiwarce
co może być przyczyną oraz czy opłaca się ja naprawiać oraz ewentualnie gdzie?
brak gwarancji, mieszkam na śląsku
Z góry dziękuję za pomoc Tomasz :)
dzięki wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi ...moderatorom również a odowiedz w stylu "mozesz sobie wyguglować jest tego pełno na necie" mnie nie zadowala nie po to piszę tutaj o tym problemie gdybym go znalazł wcześniej gdziekolwiek to nie było by mnie tutaj . pozdrawiam Tomasz (chyba po to jest ta strona ? )
no i można w końcu zamknąć ten wątek
eeeeh nie wiem może masz na manual ustawiony, albo cos w Custom Function namieszales .....
Gringo997
31-10-2008, 07:50
ciekawe bo moja 550EX ma juz 6 lat i odpukac nic jej nie jest, a co do palnika to wydaje mi sie ze gdyby sie spalil to nie blyskalby w ogole, znajdz kogos w twoim miescie kto zajmuje sie naprawa, zanies mu ja i popros o diagnoze:)
Zmień akumulatorki, albo Żytnia...
brunovis
31-10-2008, 09:17
Żytnia, nigdzie indziej lamp Canona nie naprawisz. Miałem uszkodzoną lampę 430 - płyta główna. Po wycenie - wymiana płyty 700 naprawa 200 zł. Co do Twojego uszkodzenia bez serwisu będzie ciężko stwierdzić. Jak mi się lampa popsuła przejrzałem kupę wątków i nic nie znalazłem. Chyba lampy się rzadko psują a my mamy po prostu pecha :(
oraz ewentualnie gdzie?
brak gwarancji, mieszkam na śląsku
skoro żeś Ślonzok ;-) to spróbuj w Siemianowicach:
http://canon-board.info/showthread.php?p=271107#post271107
a namiary łatwo znajdziesz:
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=jerzy+kordysz+siemianowice&lr=
TOP.Dorian
31-10-2008, 12:15
Nie sadze by był uszkodzony żarnik , parę wesel to dla niego za mało i najczęściej robi się w tedy ciemny co widać z zewnątrz.
Jaki masz błysk jeśli wyzwalasz lampę guzikiem bez aparatu?
W serwisie nie myślą wymieniają cala elektronikę- odradzam drogo
Ja swoja 580 naprawiłem i nie był to palnik. Trzeba sprawdzić napięcie na elektrolicie powinno być ok 300V. jeżeli jest to uszkodzony jest układ wyzwalania , ale tego sam nie sprawdzisz.
NA PEWNO to nie są akumulatory. Słabe tylko wydłużają czas lądowania lampy Nie osłabią błysku
błysk można określić jako delikatne muśnięcie ledwo zauważalne
lampa po załączeniu ładuje słychać ją reszta trybów typu ettl m itd działąją bez zarzutu
TOP.Dorian
31-10-2008, 18:37
błysk można określić jako delikatne muśnięcie ledwo zauważalne
lampa po załączeniu ładuje słychać ją reszta trybów typu ettl m itd działąją bez zarzutu
co znaczy ze reszta trybów pracuje normalnie- lampa świeci?
nie może się źle wyraziłem chodzi mi o to że lampa "błyska" wszędzie jednakowo jednak można przełączać ją na różne tryby co widać na wyświetlaczu
TOP.Dorian
01-11-2008, 11:39
No to masz defekt. Serwis:( niestety, lub napisz do mnie może coś wymyślimy.
Nie ma sensu tłumaczyć Ci co sprawdzać jeśli nie jesteś elektronikiem, chyba że masz znajomego który ma narzędzia i jakieś podstawy
Top.Dorian odezwę się po wszystkich świętych dzięka za zaangażowanie
Gwozdzt dzwoniłem do Pana Jerzego i wstępnie czyli telefonicznie :) ustalił iż jest to wina kondensatora który jest uszkodzony niestety on takowego nie posiada więc pozostaje chyba tylko żytnia a skoro muszę tam posłać mojego 35 1.4 L to i lampę przy okazji wyślę ale wcześniej jednak sobie przedzwonie z zapytaniem how much?
TOP.Dorian nie wiem czy jest sens jeszcze cosik bym uszkodził :) ale w ostateczności możemy pokombinować
TOP.Dorian
06-11-2008, 08:38
Nie kombinuj. Wymiana kondensatora jest dość skomplikowana. Jest on zamknięty w obracanym przegubie. To może być kondensator ,ale nie koniecznie. Na szczęście łatwo to można sprawdzić