PDA

Zobacz pełną wersję : 30D, brudny AF - jak czyścić?

przyziemny
27-10-2008, 17:20
Witam, kupiłem 30D. po pewnym czasie zwróciłem uwagę, że im ciemniej tym aparat gorzej ostrzy. im dalej obiekt tym też gorzej. pojawia się front focus, back focus a czasami ostrość potrafi wylądować kilka metrów dalej, np na ścianie. mój podstawowy obiektyw to 50/1.8

ostrzę tylko punktowo środkowym, na "one shot", w miarę możliwości na kontrastowych polach: krawędź oka, kołenierzyk/marynarka etc.

przykładowo: 50/1.8 , jest ciemno: iso1600 , f2.5 , 1/100 odległość 3 metry - ostrzę na ucho, szuka ostrości, w końcu dostaję potwierdzenie od AF że znalazł - naciskam spust. ostrość moze być: równie dobrze 5 cm Przed, albo metr Za. nie ma na to regóły, ale często dostaję potwierdzenie podczas gdy ostrość jest gdzie indziej. na otwartej dziurze przestałem w ogóle robić zdjecia przy wiekszych odległościach

początkowo sądziłem, że to wina prostej budowy mojego obiektywu. ale przekładałem swoją "50" do innych body i miałem wraznie, że pracuje jakby spokojniej i celniej. po zapięciu innych szkieł okazało się, że im szerzej tym gorzej.

znajomy rzucił hasłem brudnego AF i na razie innego wytłumaczenia takiego zachowania nie widzę.

nie wiem czy dobrze, ale próbowałem przy podniesionym lustrze słomką podpiętą pod odkurzacz wyssać ewentualne śmieci z okolicy AF, ale nie dało to żadnego rezultatu. Na galileusza powiedzieli, że zabraliby aparat na miesiąc koszt bylby ok 100 zł. Czy znacie jakieś domowe pomysły na czyszczenie autofocusa?

Z góry dzięki. jednocześnie witam Wszystkich

Kolekcjoner
28-10-2008, 00:24
Czy znacie jakieś domowe pomysły na czyszczenie autofocusa?

Z góry dzięki. jednocześnie witam Wszystkich

Witamy :D.
Jedyny domowy sposób jaki znam to dmuchanie gruchą 8).

Matsil
28-10-2008, 00:39
Na galileusza powiedzieli, że zabraliby aparat na miesiąc koszt bylby ok 100 zł.
Ten miesiąc to chyba lekka przesada, zapytaj na Żytniej.
Czyściłem już u nich kilka razy body i nigdy nie trwało to dłużej niż 2-3 dni.

Jedyny domowy sposób jaki znam to dmuchanie gruchą 8).
W przypadku AF pewnie to nie wystarczy.

Kolekcjoner
28-10-2008, 01:02

U mnie raz w 350D pomogło ale fakt że paproch był spory.

qa01zwsx
28-10-2008, 01:03
A ja słyszałem od Towersa że gruchą nie wolno, bo wszystkie brudy przecisną się przez szpary i wpadną wyżej, najlepszy sposób to serwis, ja mam zamiar kupić coś podobnego do TEGO (http://www.allegro.pl/item465331854_odkurzacz_elektryczny_do_matryc_konc owki_gruszka.html) ale w sumie też nie wiem czy to jest dobry sposób.

ABJ
28-10-2008, 01:32
ja mam zamiar kupić coś podobnego do TEGO (http://www.allegro.pl/item465331854_odkurzacz_elektryczny_do_matryc_konc owki_gruszka.html) ale w sumie też nie wiem czy to jest dobry sposób.

nie warto... sprawdzone... kupa zlomu nie warta zlotowki...

lepiej duza grucha (ja dostalem w szpitalu taka do czyszczenia urzadzen spktrometrycznych czy cos takiego) i dmuchac...
jak sie mocno zabrudzi i bedzie duzo syfu to wtedy, raz na pol pol roku, serwis :)
i bron boze nie dotykac niczym matrycy.
pozdrawiam

qa01zwsx
28-10-2008, 01:37
miałem na myśli jakiś odkurzacz do czujników AF-u, nie do matrycy, może lepiej odkurzyć niż bardziej zakurzyć?

przyziemny
28-10-2008, 09:50
Ten miesiąc to chyba lekka przesada, zapytaj na Żytniej.
Czyściłem już u nich kilka razy body i nigdy nie trwało to dłużej niż 2-3 dni.

Żytniej nie znałem, chętnie poszukam :)
Dzięki za rzeczową odpowiedź :)

przyziemny
29-10-2008, 12:54
właśnie do mnie doszło, że Żytniej tak prędko nie odwiedzę bo trochę daleko :/

próbowałem wygooglać schemat AF ale nie znalazłem nic takiego. nie wiem czy mogę ryzykować i dalej próbować wyciagnać przypuszczalne śmieci z tych otworków, czy nic z tamtąd nie oderwie się. Dysponujecie może jakimś przekrojem, albo wiedzą o wyglądzie tego mechanizmu?

hermia
30-10-2008, 11:24
Witam

Ostatnio zauważyłam na moich zdjęciach takie kropki, jak tu (najwięcej ich jest w lewym dolnym rogu). Czy ktoś wie skąd się to wzięło i jak się tego pozbyć?
http://i32.photobucket.com/albums/d28/miltonhorse/IMG_5065.jpg

tomdz
30-10-2008, 11:30
Z AF niewiele ma to wspólnego. Matryca do umycia :D

hermia
30-10-2008, 14:45
sorki nie wiedziałam do jakiego wątku to podczepić :) Czy żeby wyczyścić matryce muszę oddać aparat do serwisu? czy można to zrobić samodzielnie?

Kolekcjoner
30-10-2008, 14:52
Witam

Ostatnio zauważyłam na moich zdjęciach takie kropki, jak tu (najwięcej ich jest w lewym dolnym rogu). Czy ktoś wie skąd się to wzięło i jak się tego pozbyć?

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://i32.photobucket.com/albums/d28/miltonhorse/IMG_5065.jpg)

Można próbować dmuchać gruchą 8).
To brudna matryca i to raczej dość mocno - dmuchanie może być nie wystarczające ;). Może będziesz musiał dać do wyczyszczenia.

tomdz
30-10-2008, 14:54
Można w serwisie, można samodzielnie, o ile wie się, co się robi. Poszukaj - jest dużo wątków na forum na ten temat.

hermia
30-10-2008, 23:54
dzięki za odpowiedzi :)
Kolekcjoner jestem kobietą :)

Kolekcjoner
31-10-2008, 00:06
Kolekcjoner jestem kobietą :)

Gratuluję 8-) i pozdrawiam tym bardziej ciepło :D.