PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z 5D i 580 EX II i innymi lampami też

maciekstef
26-10-2008, 18:53
Po założeniu lampy i pomiarze, nawet na Auto, ustawia się czas i przesłona odpowiednia do warunków, migawka się wyzwala zgodnie pomiarem, ale nie zapala się biała lampka na lampie, lecz lampa się wyzwala, ale "obok" migawki, fota ma parametry ekspozycji jak z pomiaru, czyli najczęściej w pomieszczeniu jest ciemna, niedoswietlona. Czy możecie mi pomóc?
Maciek

oskarkowy
27-10-2008, 10:14
Po założeniu lampy i pomiarze, nawet na Auto, ustawia się czas i przesłona odpowiednia do warunków, migawka się wyzwala zgodnie pomiarem, ale nie zapala się biała lampka na lampie, lecz lampa się wyzwala, ale "obok" migawki, fota ma parametry ekspozycji jak z pomiaru, czyli najczęściej w pomieszczeniu jest ciemna, niedoswietlona. Czy możecie mi pomóc?
Maciek
Podaj na spokojnie jakieś parametry. Bo jeśli na auto masz niedoświetloną (czy lampa odpala, czy nie), to masz korekcję w dół. Moze też na lampie masz taką korekcję i wszystko gra.
Ustaw aparat na manual, lampę na "0" i sprawdź efekt. Jak będzie niedoświetlone, to wtedy się martw.

Piszesz, że z innymi lampami, piszesz o 580II i jakiejś białej lampce? Przyznaję, że tego nie rozumiem. Co to za lampka??

gwozdzt
27-10-2008, 10:24
Piszesz, że z innymi lampami, piszesz o 580II i jakiejś białej lampce? Przyznaję, że tego nie rozumiem. Co to za lampka??
ja z tego nic nie rozumiem... po stwierdzeniu, że lampa odpala "obok migawki" przypuszczam, ze synchronizuje coś na fotocelach i coś mu odpala na przedbłysk...

ale pytający powinien jeszcze raz od początku napisać:
- jakie inne lampy?
- jak je synchronizuje?
- która lampa jest w sankach aparatu?
- jaka to jest ta "biała lampka"?
- gdzie ona się znajduje?
itd. powoli spokojnie po kolei...

a tymczasem wątek przenoszę do "piaskownicy"...

werek
27-10-2008, 16:06
jezeli fotocela to lampa na aparacie powinna byc przestawiona na tryb manualny zeby niknac przed blysku ktory moze wyzwolic reszte lamp

MaciekH
27-10-2008, 16:48
Ta "biała lampka" to chyba zielona dioda na lampie sygnalizująca poprawne doświetlenie (jak sie nie swieci to faktycznie jest biała/przezroczysta;)), ale to tylko domysły... ciężki ten przekaz autora wątku...

Vitez
27-10-2008, 19:50
Maciek

Sprawdź czy o to Ci chodzi:
http://canon-board.info/showthread.php?t=3785