Zobacz pełną wersję : Problem z 5D i 580 EX II i innymi lampami też
maciekstef
26-10-2008, 18:53
Po założeniu lampy i pomiarze, nawet na Auto, ustawia się czas i przesłona odpowiednia do warunków, migawka się wyzwala zgodnie pomiarem, ale nie zapala się biała lampka na lampie, lecz lampa się wyzwala, ale "obok" migawki, fota ma parametry ekspozycji jak z pomiaru, czyli najczęściej w pomieszczeniu jest ciemna, niedoswietlona. Czy możecie mi pomóc?
Maciek
oskarkowy
27-10-2008, 10:14
Po założeniu lampy i pomiarze, nawet na Auto, ustawia się czas i przesłona odpowiednia do warunków, migawka się wyzwala zgodnie pomiarem, ale nie zapala się biała lampka na lampie, lecz lampa się wyzwala, ale "obok" migawki, fota ma parametry ekspozycji jak z pomiaru, czyli najczęściej w pomieszczeniu jest ciemna, niedoswietlona. Czy możecie mi pomóc?
Maciek
Podaj na spokojnie jakieś parametry. Bo jeśli na auto masz niedoświetloną (czy lampa odpala, czy nie), to masz korekcję w dół. Moze też na lampie masz taką korekcję i wszystko gra.
Ustaw aparat na manual, lampę na "0" i sprawdź efekt. Jak będzie niedoświetlone, to wtedy się martw.
Piszesz, że z innymi lampami, piszesz o 580II i jakiejś białej lampce? Przyznaję, że tego nie rozumiem. Co to za lampka??
Piszesz, że z innymi lampami, piszesz o 580II i jakiejś białej lampce? Przyznaję, że tego nie rozumiem. Co to za lampka??
ja z tego nic nie rozumiem... po stwierdzeniu, że lampa odpala "obok migawki" przypuszczam, ze synchronizuje coś na fotocelach i coś mu odpala na przedbłysk...
ale pytający powinien jeszcze raz od początku napisać:
- jakie inne lampy?
- jak je synchronizuje?
- która lampa jest w sankach aparatu?
- jaka to jest ta "biała lampka"?
- gdzie ona się znajduje?
itd. powoli spokojnie po kolei...
a tymczasem wątek przenoszę do "piaskownicy"...
jezeli fotocela to lampa na aparacie powinna byc przestawiona na tryb manualny zeby niknac przed blysku ktory moze wyzwolic reszte lamp
Ta "biała lampka" to chyba zielona dioda na lampie sygnalizująca poprawne doświetlenie (jak sie nie swieci to faktycznie jest biała/przezroczysta;)), ale to tylko domysły... ciężki ten przekaz autora wątku...
Maciek
Sprawdź czy o to Ci chodzi:
http://canon-board.info/showthread.php?t=3785