Zobacz pełną wersję : Nagły brak miejsca na karcie, zmiana ISO - i...
Witam
Mam pytanie myślę że kierowane do forumowiczów zdecydowanie zorientowanych w temacie:)
Fotografując dziś w plenerze zabrakło mi w pewnym momencie miejsca na karcie pamięci...kilka ostatnich zdjęć była wykonywana na ISO 400, przed zmianą karty na nową postanowiłem zmienić ISO na 1600 z uwagi na spory brak światła w miejscu w którym się znalazłem - zdziwienie moje było spore gdy zauważyłem na wyświetlaczu że po zmianie ISO na wyższe mogę zrobić jeszcze 13 zdjęć.
Czy mogę uzyskać od "was" informacje jakie czynniki przy zmianie ISO mają wpływ na ilość zdjęć które mogą się jeszcze zmieścić na karcie?
Dziękuje za wszelkie odpowiedzi i sugestie. Pozdrawiam
pomiędzy ISO 100 a 1600 jest spadek szacowanej ilości zdjęć w granicach 25 %
pomiędzy ISO 100 a 1600 jest spadek szacowanej ilości zdjęć w granicach 25 %
dokladnie...nie wiem czy taki procent ale jest spora roznica. wsadz pusta karte i zobacz jak sie zmienia ilosc zdjec przy iso100 a iso3200...
hm.. ale gdy miał zero zdjęc to 25% od tego zera to tez zero :)
wiec skąd te 13 zdjęć:D
aparat szacuje ilosc zdjeci biorac pod uwage buiezace zdjecia i moglo wyjsc tak ze ostatni jakie zrobiles bylo iles tam mniejsze i wyszlo mu ze jescze moze. Bo niby skad ma wiedizec na poczatku jakie wielkosci pliki beda. Usrednia
trzeszcz6
26-10-2008, 22:36
taki mały OT czemu w nagłówkach jest godzina 23.30??
co do tematu to to co napisał trampek aparat uśrednia wielkości plików. Może przy okazji zmieniłeś na RAW?? :)
Na poczatek mała poprawka do pierwszego postu - zmiana ISO była z 1600 na 400 - mój błąd:-?
aparat szacuje ilosc zdjeci biorac pod uwage buiezace zdjecia i moglo wyjsc tak ze ostatni jakie zrobiles bylo iles tam mniejsze i wyszlo mu ze jescze moze. Bo niby skad ma wiedizec na poczatku jakie wielkosci pliki beda. Usrednia
Tak ja zdaje sobie sprawe z tego że wielkość zdjęcia jest mocno zależna od warunków w jakich robimy dane ujęcie:) Zazwyczaj robie zdjęcia na ISO pomiędzy 200 a 400, i tak było też dzisiaj. Jednak pstrykałem tez na ISO 1600 i właśnie na tej wartości zastał mnie nagle komunikat że karta jest pełna. Ale kiedy zmieniłem ISO na 400 jeszcze przy tej samej karcie to okazało się że moge jeszcze napstrykać 13 zdjęć.
I to właśnie mnie zaczęło zastanawiać, mianowicie z czego biorą się różnice w ilości zdjęć które możemy wykonać np wkładając karte 4GB i mając ustawiony zapis na RAW + L w najlepszej jakości wyszło mi przy sformatowanej karcie:
ISO 200 - 236
ISO 400 - 236
ISO 640 - 218
ISO 800 - 214
ISO 1000 - 210
ISO 1600 - 202
Jakość nie bardzo potrafie pojąć zasade dostępnej ilości zdjęć przy różnych wartościach np na czystej karcie. Na podstawie czego aparat to sobie wylicza ?
taki mały OT czemu w nagłówkach jest godzina 23.30??
co do tematu to to co napisał trampek aparat uśrednia wielkości plików. Może przy okazji zmieniłeś na RAW?? :)
Robiąc zdjęcia zawsze mam włączone RAW + L :-D
Im większe iso tym większy szum, co z kolei powoduje zwiększenie informacji wysokoczęstotliwościowej (co gorsza słabo skorelowanej) w obrazie i spadek efektywności kompresji do JPEG. Weź np. RAWa z iso 1600 i zapisz do JPEGa i później jeszcze raz to samo, ale uprzednio odszumiając obraz. Drugi JPEG będzie wyraźniej mniejszy.
http://canon-board.info/showpost.php?p=325295&postcount=12
http://canon-board.info/showpost.php?p=325295&postcount=12
Teraz już wszystko rozumiem.
Dziękuję forumowiczom za poświęcony czas, sugestie no i linka od "ewq" :)
Pozdrawiam