PDA

Zobacz pełną wersję : 1ds mark III głębia kolorów

dpgstyle
25-10-2008, 03:42
Witam serdecznie, chciałbym dowiedzieć się więcej o głębi kolorów z tej puchy.... trzaskałem ostatnio nim foty... i w exif pokazuje mi że głębia jest 8bitowa.... podczas gdy wszędzie czytam że powinna być 14.... czy zmiana glębi jest możliwa tylko poprzez konwersje?? np. do tiff tu już 16 bit) .... bo w menu apaatu nie widziałem funkcji zmiany głębi kolorów... a może źle szukałem...

pozdrawiam serdecznie i prosze o pomoc ;P

Vitez
25-10-2008, 09:51
.... bo w menu apaatu nie widziałem funkcji zmiany głębi kolorów... a może źle szukałem...

Jest... Image Quality na RAW i wywołujesz RAW do 16bitowego TIFFa.

Kolaj
25-10-2008, 10:46
Krótko w uzupełnieniu do posta Viteza. JPG-i zawsze mają 8-bitowy kolor. Model aparatu nie ma tu nic do rzeczy. Żeby wykorzystać potencjał matrycy, trzeba robić RAW-y.

dpgstyle
25-10-2008, 13:21
tak też myślałem..... takk tiff to jakieś 120-160 mb. grubbo ;P
czyli rozumiem.... że RAWy są z miejsca robione w 14 bitach i można je do 16 wywołać ... tak?? u mnie RAWy to i tak podstawa...ale plik po 100 mega.. to brzmi dosyć hardkorowo hehe ;P dzięki za podpowiedź :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
aha i jeszcze w kwestii uzupełnienia.... czy to samo dotyczy małych Rawów..sRAW..??

Gringo997
25-10-2008, 13:38
tak to samo dotyczy malych rawow:)

Bystry
25-10-2008, 14:15
Hmmm... A zamiast do tiff można do psd? Zawsze robię do psd bo ma tylko ~55MB...

Kolaj
25-10-2008, 14:30
Hmmm... A zamiast do tiff można do psd? Zawsze robię do psd bo ma tylko ~55MB...
Jeśli Twój program do wywoływania rawów potrafi to można. Ale raczej nie potrafi. Jeśli używasz ACR, to w ogóle to nie ma znaczenia, do jakiego formatu, bo wywołany raw otwiera się bezpośrednio w PS i nie jest zapisany w żadnym konkretnym formacie aż do momentu, kiedy klikniesz Save. Wtedy możesz sobie wybrać PSD.

Vitez
25-10-2008, 17:56
tale plik po 100 mega.. to brzmi dosyć hardkorowo

Dlaczego? Robisz to dopiero na kompie. W czasach gdy dyski twarde kosztują mniej niż 1zł za 1GB i gdy mocny zestaw komputerowy (bez monitora) na Quadzie i 4GB DDR2 da się poniżej 3 tys zł złożyć...w czym problem?
Jak kogoś stać na 1Ds MkIII to musi być świadomy dalszych wydatków - odpowiednie szkła na początek a odpowiedni sprzęt komputerowy do obróbki zdjęć na koniec - wszystko by uzyskać maksymalną jakość.

A co mają powiedieć użytkownicy średnich formatów cyfrowych gdzie RAWy zajmują od kilkudziesięciu do okolic 100 megabajtów? Ci to nawet w wielgachne karty pamięci muszą zainwestować albo zrzucać bezpośrednio na kompa... też hardkorowo? Nie... wszystko kwestia potrzeb do których się dobiera sobie sprzęt zgodnie ze swoimi wymaganiami, ale mając świadomość konsekwencji wyboru takiego a nie innego sprzętu.

Bystry
26-10-2008, 11:58
Jeśli Twój program do wywoływania rawów potrafi to można. Ale raczej nie potrafi. Jeśli używasz ACR, to w ogóle to nie ma znaczenia, do jakiego formatu, bo wywołany raw otwiera się bezpośrednio w PS i nie jest zapisany w żadnym konkretnym formacie aż do momentu, kiedy klikniesz Save. Wtedy możesz sobie wybrać PSD.

W Lightroom daję "export as..." czy jakoś tak i wybieram ścieżkę, nazwę blabla... Format: PSD,TIFF,JPG... Bit depth: 8,16,32... color space... To nie potrafi :D ?

Kolaj
26-10-2008, 12:18
W Lightroom daję "export as..." czy jakoś tak i wybieram ścieżkę, nazwę blabla... Format: PSD,TIFF,JPG... Bit depth: 8,16,32... color space... To nie potrafi :D ?A, to przepraszam. Nie mam LR.

zanussi
26-10-2008, 13:02
posumowując ;-) głębia kolorów jest jak rów mariański..... nikt tam jeszcze nie był ale już wiadomo że jest wieeeelka ;-)

dpgstyle
28-10-2008, 17:28
faktycznie w LR fajnie to jest rozwiązane... dzięki za pomoc