Zobacz pełną wersję : Obiektywy do cyfrówek.
Witam. Dostałem ostatnio w prezencie EOS 300. Do aparatu tego dołączone są dwa obiektywy: CANON 28-80 oraz SIGMA 100-300. Mam teraz takie pytanko: Czy te dwa obiektywy będą w pełni współpracować z body od cyfrówki (np.350D). Jeżeli mógłby mi ktoś powiedzieć na co patrzeć przy kupnie obiektywu do cyfraka. I jeszcze jedno czy lampka błyskowa 420 EX będzie z cyfrówką współpracować. Dzięki i pozdrawiam.
Witam. Dostałem ostatnio w prezencie EOS 300. Do aparatu tego dołączone są dwa obiektywy: CANON 28-80 oraz SIGMA 100-300. Mam teraz takie pytanko: Czy te dwa obiektywy będą w pełni współpracować z body od cyfrówki (np.350D). Jeżeli mógłby mi ktoś powiedzieć na co patrzeć przy kupnie obiektywu do cyfraka. I jeszcze jedno czy lampka błyskowa 420 EX będzie z cyfrówką współpracować. Dzięki i pozdrawiam.
Lampa i ten pierwszy obiektyw bez problemow, co do Sigmy to nie wiem, niektore starsze Sigmy nie chcialy pracowac z korpusami cyfrowymi.
Marfackib
21-06-2005, 10:39
Sigma jak współpracowała z EOS 300 to i EOS-em 350D będzie współpracować.
Nie wiem czy wiesz, ale ogniskowa tych obietywów zwiększy się o 1.6x. przy współpracy z 350D. A jak chcesz się czegos dowiedzieć o obiektywach to poczytaj posty na tym forum dotyczące obiektywów.
A czy moglibyście mi jeszcze wytłumaczyć co oznacza liczba przewodnia w lampie błyskowiej. np. 420 EX (liczba przewodnia 42, ISO 100). Zoom reflektora sterowany z aparatu w zakresie ogniskowych obiektywu 24-105 mm. Prosiłbym o wyjaśnienie tak na chłopski rozum co to oznacza.
Cytat z pierwszej lepszej strony z googli, prościej już chyba się nie da:
Liczba przewodnia jest to parametr określający maksymalną "moc" błysku lampy. Określana jest przeważnie dla czułości filmu ISO 100/21 i obiektywu 50 mm.
Czym liczba przewodnia jest większa tym lampa jest silniejsza, obliczenie maksymalnego zasięgu danej lampy nie jest trudne. Wykonujemy to dzeląc liczbę przewodnią przez ustawioną przysłonę, np. jeśli liczba ta wynosi 32 to przy czułości filmu ISO 100/21 i przysłonie 4 zasięg lampy wyniesie 8 metrów. Analogicznie dla przysłony 8 zasięg błysku wyniesie 4 metry. Zmiana ilości światła pomiędzy przysłoną 4 a 8 wynosi 2 EV i powoduje podwojenie się maksymalnego zasięgu lampy lub zmniejszenie o połowę. Jednak zmian czułości filmu z ISO 100/21 na ISO 200/24 powoduje zmianę tylko o 1 EV, dopiero zmiana z ISO 100/21 na ISO 400/27 spowoduje zmianę o 2 EV i podwojenie zasiegu naszej lampy, trzeba o tym pamiętać gdyż często ludzie się mylą zmieniając film z ISO 200/24 na ISO 400/27 i zakładając, że zasięg lampy się podwoił, podwoi się jeśli zamiast ISO 200/24 założymy do aparatu film ISO 800/30.
Odległość do jakiej nasza lampa prawidłowo oświetli elemeny sceny zależy od liczby przewodniej lampy, czułości zastosowanego filmu oraz ustawionej na obiektywie przysłony. Czym mocniejsza lampa (czyli taka która ma większą liczbę przewodnią), bardziej czuły film i mniejsza przysłona tym maksymalny zasięg lampy większy.
dokładnie to zmiana iso z 100 na 200 czy z 200 na 400 powoduje wzrost zasięgu lampy o współczynnik 1,41 :)