Zobacz pełną wersję : Kolory jak analogowy negatyw w Lightroom
bathmaker
23-10-2008, 18:49
Witam .
Mam taki problem a mianowicie po zaimportowaniu zdjęc do Lightrooma wyglądają one jak analogowy negatyw. Czyli praktycznie bez kolorów . Próbowałem już praktycznie wszystkiego jeśli chodzi o zmiany w ustawieniach itd ale ciagle bez skutku :/ Proszę o pomoc w tej kwestii i z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam :}
gunia1990
23-10-2008, 18:51
było już... najprawdopodobniej masz ustawioną przestrzeń adobeRGB , ustaw na sRGB
bathmaker
23-10-2008, 18:52
Dziękuję za podpowiedź napewno spróbuję :}
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Gunia 1990 dzięki za pomoc ale niestety to nie pomogło .Używałem forumowej szukajki chyba z 10 razy ale nigdzie nie natknałem się na post w którym byłoby cokolwiek napisane odnosnie mojego problemu. Widok fotografii ma ciągle odwrócne kolory jak w negatywie :/
aligator16
23-10-2008, 19:49
Troche OT ale dlaczego mówisz że klisza nie ma kolorów? Według mnie wręcz przeciwnie - klisza ma bardzo ładne kolorki np. Velvia 50 :)
Musiałeś coś przestawić, spróbuj poszukać w goglach bo forumowa przegladarka nie dziala zbyt dobrze :) Lub przeinstaluj program mi to zawsze pomoga jak cos przekombinuje :)
bathmaker
23-10-2008, 20:03
nie nie mówię że klisza nie ma kolorów chodziło mi że mam podgląd obrazów taki sam jak bym sobie wywołał analogowy negatyw . Ciagle szukam. Napewno coś poprzestawiałem
Już kilka razy instalowałem i bez żadnego przestawiania ciagle tak samo wyświetla się podgląd . Już mi ręce opadają :/
gunia1990
23-10-2008, 20:08
http://canon-board.info/showthread.php?t=27462 tutaj powinienes znaleźć odpoweidź...
albo xle skalibrowany monitor, albo źle ustawiona przestrzeń...
Janusz Body
23-10-2008, 20:09
Lajtruma wywaliłem jakis czas temu więc nie mam jak sprawdzić ale znając Adobe to te same tricki jak z PS powinny działać:
Wystartuj LR z wciśniętym Shift+Ctrl+Alt - powinno się pokazać pytanie o reset ustawień. Wykonać. :)
bathmaker
23-10-2008, 20:15
Janusz dziękuję za odpowiedź ale niestety ciągle lipa :/ nawet ponowne instalowanie nie pomaga
Janusz Body
23-10-2008, 20:18
Janusz dziękuję za odpowiedź ale niestety ciągle lipa :/ nawet ponowne instalowanie nie pomaga
Sprawdz w katalogu Windows->System32->Spool->Drivers->Color jakie masz tam profile - zobacz co masz ustawione w panelu sterowania w Zarządzaniu Kolorem. Wywal profil monitora dostarczony przez producenta - w Panelu Sterowania ustaw sRGB
bathmaker
23-10-2008, 20:33
Janusz Bardzo dziękuję za odpowiedź POMOGŁO!!!!!!
Nawet mi do głowy nie przyszło że może byc coś takiego . Nie ma jak się uczyc od najlepszych :} Pozdrawiam