Zobacz pełną wersję : CANON 17-40 F 4.0 L pomoc.
Cześć. Powiedzcie mi czy opłaca się kupić 2 letniego CANON-a 17-40 F 4.0 L za 1 600,00 zł bez gwarancji? Stan techniczny bardzo dobry. Jaka jest żywotność tego obiektywu?
Jeżeli z pewnej ręki, to myślę że warto.
żywotność? nie znam nikogo, kto by go przeżył :-)
jedyny minus to zasysanie kurzu do wewnątrz (sprawdź czy nie ma za przednią soczewką), ale UV rozwiązuje problem.
Slawomir29
21-10-2008, 23:31
Jeżeli z pewnej ręki, to myślę że warto.
żywotność? nie znam nikogo, kto by go przeżył :-)
jedyny minus to zasysanie kurzu do wewnątrz (sprawdź czy nie ma za przednią soczewką), ale UV rozwiązuje problem.
Zasysanie kurzu w 17-40 ?????????????????????
Pierwszy raz słyszę i nigdy nie zauważyłem tego problemu, na 17-55/2.8 owszem, ale ta L-ka jest naprawdę szczelna!
Zasysanie kurzu w 17-40 ?????????????????????
Pierwszy raz słyszę i nigdy nie zauważyłem tego problemu, na 17-55/2.8 owszem, ale ta L-ka jest naprawdę szczelna!
To już wiesz :-)
Ruchomy przód nie jest najszczęśliwszą konstrukcją - pod tym względem.
Ale szkło i tak jest świetne, zwłaszcza na FF.
Kolekcjoner
22-10-2008, 00:38
Nie zasysa jak się nakręci filtr. Zresztą w instrukcji jest to napisane wyraźnie. Trudno stwierdzić czy to wada. W każdym razie da się ją prosto ;) wyeliminować 8).
... jedyny minus to zasysanie kurzu do wewnątrz ...
Który to jeżeli już się tam znajdzie, w zdecydowanej większości przypadków absolutnie nie jest widoczny na zdjęciach ani w żaden sposób nie obniża ich "walorów estetycznych". Argument raczej nietrafiony.
Który to jeżeli już się tam znajdzie, w zdecydowanej większości przypadków absolutnie nie jest widoczny na zdjęciach ani w żaden sposób nie obniża ich "walorów estetycznych". Argument raczej nietrafiony.
Nikt nie mówi, że ma to być argument przeciwko temu obiektywowi. Jeżeli tak to zabrzmiało, to należy się sprostowanie:
szkło jest zdecydowanie warte swojej ceny, a jest to po prostu jedyny minus który udało mi się znaleźć.
Cześć. Powiedzcie mi czy opłaca się kupić 2 letniego CANON-a 17-40 F 4.0 L za 1 600,00 zł bez gwarancji? Stan techniczny bardzo dobry.
Cena jest jak najbardziej przyzwoita. Jeżeli chodzi o stan to oczywiście najlepiej sprawdzić go osobiście ponieważ tak ogólne stwierdzenie w stylu "stan techniczny bardzo dobry" tak naprawdę nie wiele mówi na temat jego faktycznego stanu.
ja tam nim jade bez filtra (no chyba ze chce uzyć to nakręcam ale zeby tak cały czas...)
ja tam nim jade bez filtra (no chyba ze chce uzyć to nakręcam ale zeby tak cały czas...)
Instrukcja obsługi mówi jasno i wyrażnie że aby to szkło[17-40/4/L ] było uszczelnione na kurz i wodę musi mieć założony filtr.Pozdrawiam
kupuj smialo, nawet bez gwarancji. ja kupilem nowego z HK z gwarancja swiatowa (czytaj - bez gwarancji na dobra sprawe) i jest bomba. To Lka wiec nie ma sie co zastanawiac
jw.
przy czym w moim przypadku mogę powiedzieć że przeżył upadek z dwóch metrów na płytę chodnikową, bez większych uszkodzeń, czytać do środka zassało kawałek szkła z rozbitego filtra UV i pd na pokrętle ostrzenia manualnego jest drugi, jednak AF działa perfekcyjnie więc nie ma potzreby działania z MFem.
Jak najbardziej polecam. Z HK można ściągnąć w tej cenie nowy. A przez pośrednika dostaniesz pewnie jakieś gadgety w prezencie pewnie jeszcze:D
Ja również polecam... jeśli f4 Ci wystarczy to bierz śmiało. Dobra cena a szkło naprawdę przyzwoite. Moje również przeżyło ostatnio upadek na ulicę i tylko na tulipanie się pojawiły rysy... chwilę później normalnie robiłem już nim zdjęcia!