Zobacz pełną wersję : Ostrośc na "nieskończenie"
Witam
W wielu wątkach trafiam na sformułowanie ustawiamy ostrośc na "nieskonczoność" Czy ktos z Was moze dla poczatkujacego wytlumaczyc jak to sie robi itp ? jak recznie to ustawic ?
http://canon-board.info/showthread.php?t=36414
dzieki , czytalem duzo postow ale tego jakos nie znalazlem
dzieki , czytalem duzo postow ale tego jakos nie znalazlem
szukaj googlami, bo forumowa wyszukiwarka jest do bani :-)
http://canon-board.info/showthread.php?p=529905#post529905
W tanich kompaktach chyba w menu, a na obiektywach do lustrzanek zawsze jest pierścień do manualnego ustawiania ostrości. To przykład ostrości na nieskończoność (nad pierścieniem zooma):
http://www.positivo.pl/upload/wysiwyg/FAQ/aparaty_cyfrowe/Obiektyw_1.jpg
no ja mam kitowy Canona 18-55 IS i tam jak dobrze pamietam nie ma takich oznaczen
No to wyjdź na dwór, przełącz na MF (manual focus) i ustaw się w odległości 30m. od np. jakiegoś domu i zacznij kręcić tym pierścieniem aż zablokuje się na (ostrej) końcowej pozycji. Wtedy ostrość będzie ustawiona na nieskończoność.
talarczyk
21-10-2008, 16:49
No to wyjdź na dwór, przełącz na MF (manual focus) i ustaw się w odległości 30m. od np. jakiegoś domu i zacznij kręcić tym pierścieniem aż zablokuje się na (ostrej) końcowej pozycji. Wtedy ostrość będzie ustawiona na nieskończoność.
Nie do końca. Nie wiem jak w innych obiektywach ale w kicie nieskończoność nie jest "na końcu" pierścienia, a minimalnie przed nim.
Najlepiej zasłonić obiektyw ręką, wcisnąć do połowy spust migawki, a obiektyw przeleci cały zakres AF i ustawi się na nieskończoność. U mnie działa :)
tzn krece pierscieniem ostrosci az do konca czy do momemntu jak najlepiej zlapie ostrosc na tym domie ?
tzn krece pierscieniem ostrosci az do konca czy do momemntu jak najlepiej zlapie ostrosc na tym domie ?
Ustaw więc ostrość minimalnie przed samym końcem (według Talarczyka). Wtedy powinien być na nieskończoność
PS. (do Talarczyka) Też mam kita i mi dochodzi do samego końca i wtedy jest na nieskończoność
talarczyk
21-10-2008, 16:56
Ustaw więc ostrość minimalnie przed samym końcem (według Talarczyka). Wtedy powinien być na nieskończoność
Wg. mnie najpewniej jest zrobić tak jak pisałem nie czyli nie kręcić samemu pierścieniem, a zasłonić obiektyw czymkolwiek i wtedy próbować ustawić ostrość. Aparat nie będzie w stanie ustawić ostrości więc przekręci pierścień do pozycji "nieskończoność" i si :)
Janusz Body
21-10-2008, 16:57
Nie do końca. Nie wiem jak w innych obiektywach ale w kicie nieskończoność nie jest "na końcu" pierścienia, a minimalnie przed nim.....
W żadnym obiektywie nie jest "na końcu". Zawsze jest zapas na rozszerzalność termiczną.
W żadnym obiektywie nie jest "na końcu". Zawsze jest zapas na rozszerzalność termiczną.
Tak, racja. Przy okazji Talarczyk też dobrze powiedział; aparat sam ustawi na nieskończoność, jesli nie będzie potrafił ustawić ostrości, a to mozna zrobić poprzez przyłożenie obiektu zbyt blisko przedniej soczewki.
Nie do końca. Nie wiem jak w innych obiektywach ale w kicie nieskończoność nie jest "na końcu" pierścienia, a minimalnie przed nim.
Najlepiej zasłonić obiektyw ręką, wcisnąć do połowy spust migawki, a obiektyw przeleci cały zakres AF i ustawi się na nieskończoność. U mnie działa :)
Tak.W żadnym obiektywie nie jest "do końca" poprawka na temperaturę powoduje tą mała różnicę.Pozdrawiam.
edit.
No Janusz zawsze mnie wyprzedzi.:-)
Bagnet007
22-10-2008, 18:31
Dawno nie trzymałem żadnego AFa w ręce, ale wydaje mi się że zakres "zanieskończoności" jest nieco większy niż jedynie poprawka na zmiany temperatury.
Janusz Body
22-10-2008, 18:38
Dawno nie trzymałem żadnego AFa w ręce, ale wydaje mi się że zakres "zanieskończoności" jest nieco większy niż jedynie poprawka na zmiany temperatury.
Noooo... musi być większy niż wynikało by to z temperatur u nas o tej porze roku. :) Obiektyw może być używany i na Mount Everest i w Death Valley więc "zakres" pracy musi być dużo większy niżby to wynikało z samej dokumentacji i "instrukcji obsługi"
Tak apropo's to ostrzyć "na nieskończoność" wcale nie trzeba (chyba, że jakoś szczególnie zależy nam na bardzo małej głębi ostrości) - znacznie lepiej jest ostrzyć na hiperfolakną bo i tak wszystko "do nieskończoności" pozostaje ostre a zyskujemy na GO "z przodu" od hiperfokalnej.