PDA

Zobacz pełną wersję : Canon S3 vs. Canon SX10

Greg33
20-10-2008, 13:46
Cena aparatów porównywalna (200pln w kieszeni na korzyść S3) co do możliwości sprzętowych raczej też za specjalnej różnicy nie ma.
I pytanie... Który wybrać jako aparat dla początkującego fotografa ??

tomek293
20-10-2008, 13:55
mam s3 jak masz jakieś pytania co do niego to gg7422454(zazwyczaj jestem na niewidocznym)-moja cała galeria wykonana s3 http://p-l.pl/users/show/409 -wady-straszne szumy-nawet iso 100 nie używam, wyświetlacz-nie pozwala ocenić wykonanego zdjęcia--porównywał nie będe ponieważ nie miałem Canon SX10, a canon s3 jest wg mnie bardzo dobry do makro, tryb manualny pozwala nauczyć sie wielu rzeczy-po s3 zamierzam przesiąść sie na jakąś lustrzanke-ogólnie jestem zadwolony z tego aparatu

Lech
21-10-2008, 18:13
Dziwne porównanie i od razu stwierdzenie, że pomiędzy S3 a SX10 nie ma prawie żadnej różnicy. S3 był zaprezentowany prawie 3 lata temu, a SX10 dopiero pojawi się w sprzedaży. W fotografii cyfrowej, to bardzo długi okres...

Slider
23-10-2008, 23:09
S3 był zaprezentowany prawie 3 lata temu, a SX10 dopiero pojawi się w sprzedaży. W fotografii cyfrowej, to bardzo długi okres...

Tak to fakt. Rzecz w tym, że to ta sama klasa aparatów. co roku zmieniają prawie to samo. Krotnośc zoomu (teraz akurat duzy skok bo z 12x zrobili 20x) rozdzielczośc matrycy, wielkośc LCD, sanki, nowy procek (co cieszy) itd. itp. i nadal nie ma RAW'ów:wink: a do SX1 IS przynajmniej CMOS'a wrzucili. Niestety przez rozdzielczośc, czulości powyżej ISO 100 też do niczego się nie nadają.

Lech
24-10-2008, 14:08
Ale procesor, matryca, ekran LCD, optyka, sanki, to duże zmiany, duży krok na przód.
Każdy szczegół to zmiana na plus, przykład S3 obsługuje karty do 2GB, a SX10 do 32GB.

A co RAWów to za duża bicia piany o niego. Ile robisz w rawach? I później siedzisz godzinami nad ich obróbką?
Jest to zaawansowany kompakt, chcesz się bawić w "lepszą" fotografię, kup lustro, dobre szkło (szkła) i rób wszystko w RAWach.

Slider
24-10-2008, 16:27
Ale procesor, matryca, ekran LCD, optyka, sanki, to duże zmiany, duży krok na przód.

Pozwole sobie na mały komentarz:
-Procesor, ok, im nowszy tym lepszy.
-Co do matrycy to już kwestia sprorna, bo do pewnego momentu przybytek Mpix cieszył, teraz zaczyna się przeginanie.
-Ekran LCD, też dobra rzecz ale w kompaktach nie wyjdzie raczej poza 3 cale. I to wszystko musi iśc w parze z rozdzielczością tego ekranu.
-Optyka.. hmm.. W sumie niewiele znajdziesz informacji o obiektywach stosowanych w kompaktach. co najwyżej zoom i jasność. A rodzaj zastosowanych soczewek, wady? rozdzielczość, dystorsja, winieta? to tylko na optycznych.
-Sanki pojawiły się juz w S5 IS wiec domyslam się, że w dużych kompaktach bedzie to podtrzymywane.
Oczywiście, jeśli chodzi o te zmiany to fakt, są duze i się z Toba zgadzam, ale część zmian zaszła już pomiedzy wprowadzeniem na rynek S3 i S5.

przykład S3 obsługuje karty do 2GB, a SX10 do 32GB

Tak, to akurat dobre bo zmienili format obsługiwanych kart i do SD, doszły SDHC.

A co RAWów to za duża bicia piany o niego. Ile robisz w rawach?

ciekawe pytanie, wychodząc z założenia, że czytałes moją stopke:grin:

skyneo
20-02-2010, 02:20
S3 obsługuje karty do 2GB, a SX10 do 32GB.

tylko małe sprostowanko , S3 IS współpracuje z 2 GB SD i do 8 GB SDHC , przy karcie 16 GB pokazuje "brak miejsca na karcie"

merfi
19-10-2010, 12:02
tylko małe sprostowanko , S3 IS współpracuje z 2 GB SD i do 8 GB SDHC , przy karcie 16 GB pokazuje "brak miejsca na karcie"

co za bzdura

16 gigowa karte uzywam od 2 lat w moim S3.
sandisk extreme II, nigdy nie miałem problemu. a mam takie dwie sztuki.
transfer 15MB/s