Zobacz pełną wersję : Canon S3 vs. Canon SX10
Cena aparatów porównywalna (200pln w kieszeni na korzyść S3) co do możliwości sprzętowych raczej też za specjalnej różnicy nie ma.
I pytanie... Który wybrać jako aparat dla początkującego fotografa ??
tomek293
20-10-2008, 13:55
mam s3 jak masz jakieś pytania co do niego to gg7422454(zazwyczaj jestem na niewidocznym)-moja cała galeria wykonana s3 http://p-l.pl/users/show/409 -wady-straszne szumy-nawet iso 100 nie używam, wyświetlacz-nie pozwala ocenić wykonanego zdjęcia--porównywał nie będe ponieważ nie miałem Canon SX10, a canon s3 jest wg mnie bardzo dobry do makro, tryb manualny pozwala nauczyć sie wielu rzeczy-po s3 zamierzam przesiąść sie na jakąś lustrzanke-ogólnie jestem zadwolony z tego aparatu
Dziwne porównanie i od razu stwierdzenie, że pomiędzy S3 a SX10 nie ma prawie żadnej różnicy. S3 był zaprezentowany prawie 3 lata temu, a SX10 dopiero pojawi się w sprzedaży. W fotografii cyfrowej, to bardzo długi okres...
S3 był zaprezentowany prawie 3 lata temu, a SX10 dopiero pojawi się w sprzedaży. W fotografii cyfrowej, to bardzo długi okres...
Tak to fakt. Rzecz w tym, że to ta sama klasa aparatów. co roku zmieniają prawie to samo. Krotnośc zoomu (teraz akurat duzy skok bo z 12x zrobili 20x) rozdzielczośc matrycy, wielkośc LCD, sanki, nowy procek (co cieszy) itd. itp. i nadal nie ma RAW'ów:wink: a do SX1 IS przynajmniej CMOS'a wrzucili. Niestety przez rozdzielczośc, czulości powyżej ISO 100 też do niczego się nie nadają.
Ale procesor, matryca, ekran LCD, optyka, sanki, to duże zmiany, duży krok na przód.
Każdy szczegół to zmiana na plus, przykład S3 obsługuje karty do 2GB, a SX10 do 32GB.
A co RAWów to za duża bicia piany o niego. Ile robisz w rawach? I później siedzisz godzinami nad ich obróbką?
Jest to zaawansowany kompakt, chcesz się bawić w "lepszą" fotografię, kup lustro, dobre szkło (szkła) i rób wszystko w RAWach.
Ale procesor, matryca, ekran LCD, optyka, sanki, to duże zmiany, duży krok na przód.
Pozwole sobie na mały komentarz:
-Procesor, ok, im nowszy tym lepszy.
-Co do matrycy to już kwestia sprorna, bo do pewnego momentu przybytek Mpix cieszył, teraz zaczyna się przeginanie.
-Ekran LCD, też dobra rzecz ale w kompaktach nie wyjdzie raczej poza 3 cale. I to wszystko musi iśc w parze z rozdzielczością tego ekranu.
-Optyka.. hmm.. W sumie niewiele znajdziesz informacji o obiektywach stosowanych w kompaktach. co najwyżej zoom i jasność. A rodzaj zastosowanych soczewek, wady? rozdzielczość, dystorsja, winieta? to tylko na optycznych.
-Sanki pojawiły się juz w S5 IS wiec domyslam się, że w dużych kompaktach bedzie to podtrzymywane.
Oczywiście, jeśli chodzi o te zmiany to fakt, są duze i się z Toba zgadzam, ale część zmian zaszła już pomiedzy wprowadzeniem na rynek S3 i S5.
przykład S3 obsługuje karty do 2GB, a SX10 do 32GB
Tak, to akurat dobre bo zmienili format obsługiwanych kart i do SD, doszły SDHC.
A co RAWów to za duża bicia piany o niego. Ile robisz w rawach?
ciekawe pytanie, wychodząc z założenia, że czytałes moją stopke:grin:
S3 obsługuje karty do 2GB, a SX10 do 32GB.
tylko małe sprostowanko , S3 IS współpracuje z 2 GB SD i do 8 GB SDHC , przy karcie 16 GB pokazuje "brak miejsca na karcie"
tylko małe sprostowanko , S3 IS współpracuje z 2 GB SD i do 8 GB SDHC , przy karcie 16 GB pokazuje "brak miejsca na karcie"
co za bzdura
16 gigowa karte uzywam od 2 lat w moim S3.
sandisk extreme II, nigdy nie miałem problemu. a mam takie dwie sztuki.
transfer 15MB/s