PDA

Zobacz pełną wersję : AF wariuje z lampą

kol
19-10-2008, 17:25
Problem jest taki
obiektyw 24-70 i lampa canonowska 580
W trybie SERVO, FOCUS AF obiektywu ma duuży problem ze złapaniem ostrości. Problem nie występuje w ONE SHOT
Problem ten pojawił się tylko z tym obiektywem z 17-40 czy 70-200 nie ma takich kłopotów w innych trybach z lampą.
Ciekawostka? Zaraz po odłączeniu lampy aparat jakby pamiętał ustawienia i dalej ma problemy z ostroscia we wspomnianych trybach, dopki nie zostanie wylaczony i wlaczony
O co chodzi? Canon tak ma, czy cos schrzanilem w ustawieniach lampy?

airhead
19-10-2008, 18:25
que? a można jaśniej?

tomko66
19-10-2008, 18:37
bo AF Serwo służy do zdjęć poruszających się przedmiotów, np. przy zdjęciach sportowych. moim zdaniem stąd bierze się ten problem. więc używanie tego trybu ustawiania AF mija się z celem i jedyne wyjście to używanie wraz z flashem trybu One Shot

kol
19-10-2008, 18:48
bo AF Serwo służy do zdjęć poruszających się przedmiotów, np. przy zdjęciach sportowych. moim zdaniem stąd bierze się ten problem. więc używanie tego trybu ustawiania AF mija się z celem i jedyne wyjście to używanie wraz z flashem trybu One Shot

Wiem do czego słuzy servo. Ale jak napisalem AF ma problemy z ustawieniem ostrosci przy podłączonej lampie nie tylko w tryybie SERVO, lecz w takze w FOCUSIE.
Problem zas wystepuje tylko z tym obiektywem a nie zadnym innym. I to mnie zastanowilo.

Jasniej chyba nie potrafie:)

himi
19-10-2008, 19:52
W focusie? What? Przy oneshot masz zapewne włączone wspomaganie wspomaganie AF-a z lampy, stąd łatwiejsze ustawianie ostrości. Jak ostrzysz i na co? Pamiętaj, że AF wymaga pewnej pomocy od fotografa!!!

kol
19-10-2008, 20:06
W focusie? What? Przy oneshot masz zapewne włączone wspomaganie wspomaganie AF-a z lampy, stąd łatwiejsze ustawianie ostrości. Jak ostrzysz i na co? Pamiętaj, że AF wymaga pewnej pomocy od fotografa!!!

Jasne ze nie ostrze na biala kartke, tylko np. na element kontrastowy - np. kacik oka, nos psa itp itd. Mówiąc o Focusie miałem na myśli tryb AI FOCUS - że w tym przypadku podobnie jak w AI SERVO również obiektyw miał i ma kłopoty z ostrzeniem

kol
21-10-2008, 13:42
24-70 jednak padł. A dokładniej padł AF, który zaczął wariować w każdym trybie i każdej sytuacji. Bykowski się nim zajmuje. koszt naprawy to minimum 250 zł