Zobacz pełną wersję : AF wariuje z lampą
Problem jest taki
obiektyw 24-70 i lampa canonowska 580
W trybie SERVO, FOCUS AF obiektywu ma duuży problem ze złapaniem ostrości. Problem nie występuje w ONE SHOT
Problem ten pojawił się tylko z tym obiektywem z 17-40 czy 70-200 nie ma takich kłopotów w innych trybach z lampą.
Ciekawostka? Zaraz po odłączeniu lampy aparat jakby pamiętał ustawienia i dalej ma problemy z ostroscia we wspomnianych trybach, dopki nie zostanie wylaczony i wlaczony
O co chodzi? Canon tak ma, czy cos schrzanilem w ustawieniach lampy?
bo AF Serwo służy do zdjęć poruszających się przedmiotów, np. przy zdjęciach sportowych. moim zdaniem stąd bierze się ten problem. więc używanie tego trybu ustawiania AF mija się z celem i jedyne wyjście to używanie wraz z flashem trybu One Shot
bo AF Serwo służy do zdjęć poruszających się przedmiotów, np. przy zdjęciach sportowych. moim zdaniem stąd bierze się ten problem. więc używanie tego trybu ustawiania AF mija się z celem i jedyne wyjście to używanie wraz z flashem trybu One Shot
Wiem do czego słuzy servo. Ale jak napisalem AF ma problemy z ustawieniem ostrosci przy podłączonej lampie nie tylko w tryybie SERVO, lecz w takze w FOCUSIE.
Problem zas wystepuje tylko z tym obiektywem a nie zadnym innym. I to mnie zastanowilo.
Jasniej chyba nie potrafie:)
W focusie? What? Przy oneshot masz zapewne włączone wspomaganie wspomaganie AF-a z lampy, stąd łatwiejsze ustawianie ostrości. Jak ostrzysz i na co? Pamiętaj, że AF wymaga pewnej pomocy od fotografa!!!
W focusie? What? Przy oneshot masz zapewne włączone wspomaganie wspomaganie AF-a z lampy, stąd łatwiejsze ustawianie ostrości. Jak ostrzysz i na co? Pamiętaj, że AF wymaga pewnej pomocy od fotografa!!!
Jasne ze nie ostrze na biala kartke, tylko np. na element kontrastowy - np. kacik oka, nos psa itp itd. Mówiąc o Focusie miałem na myśli tryb AI FOCUS - że w tym przypadku podobnie jak w AI SERVO również obiektyw miał i ma kłopoty z ostrzeniem
24-70 jednak padł. A dokładniej padł AF, który zaczął wariować w każdym trybie i każdej sytuacji. Bykowski się nim zajmuje. koszt naprawy to minimum 250 zł