Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : WB w 350D

LemonR
19-06-2005, 08:23
Witam
Chciałbym zapytać użytkowników w/w aparatu jak waszym zdaniem zachowuje się WB w różnych ustawieniach. Testowałem trochę ten problem i wychodzi mi na to że aparat najlepiej oddaje kolory na AWB (wbrew powszechnej opini) oraz przy opcji obiekt zacieniony. Kompletna klapa to WB dla światła jarzeniowego pomimo robienia zdjęć właśnie przy tym świetle. Tu AWB wychodzi znacznie lepiej. Jak to wygląda u Was może ktoś sprawdzał. Wiem wiem RAW i po kłopocie ale....

froolk
19-06-2005, 08:42
Jest to raczej normalne.
Podział na "jarzeniowe" czy "dzienne" jest czysto umowny. W ciągu dnia np. światło słoneczne może zależnie od pogody, miejsca i pory mieć od 2000 do 10000K (czasmi nawet podaje się 20000K) więc jak tu mówić o świetle dziennym.
Jednak przyjęło się, że światło dzienne ma 6200K, jak widzisz to duże uproszczenie.

W aparacie jest podobnie. Piszesz, że AWB działa lepiej, możliwe ale do doskonałości bardzo mu daleko. Dobrze radzą Ci którzy radzą RAW :)

Semtex
19-06-2005, 17:20
ja też używam AWB + Raw i wydaje mi się iż jest bardzo ok - prawie nigdy nie korygowałem ustawień na inny przy obróbce
pozdr