Zobacz pełną wersję : 5D brudna matryca, i serwis żytnia ;)
Wysłałem body do czyszczenia. Przyjęli, oddali "wyczyszczone". z
dodatkowym włochalem na pół klatki. Na mój zarzut ze jest nadal brudno
powiedzieli że kurz jest pod filtrem matrycy.
Byłbym im w stanie uwierzyć gdyby nie fakt że owe syfki są ułożone tak samo
jak po moim czyszczeniu lens penem, (zapędziłem je do rogów i nie
mogłem ich wydostać)
Z uporem maniaka twierdzą ze trzeba wymienić matryce kosztem 6kpln.
Jak możliwe że pod filtr dostają się drobinki kurzu - jeśli w ogóle się dostają?
I jak można się ich pozbyć?
Jak możliwe że mieli wyczyścić matryce,matówkę i wizjer, a mimo to
nadal jest wszędzie brudno i okropnie, też to wina filtra na matrycy? Wydaje mi się
po prostu że dmuchnęli gruchą, nie wydmuchało wszystkiego to żeby się
klient odczepił powiedzieli ze brudno jest pod filtrem. Teraz
od lens pena niektóre syfy zmieniają swoje położenie, co wg mnie
przeczy ich obecności pod filtrem matrycy, no chyba że tam wiatry
wieją...
Do tej pory z rezerwą czytałem posty na temat serwisu canona bo zawsze
udawało mi się jakoś bezproblemowo z nimi i dogadać i usługi robili
rzetelnie i o czasie.
Teraz mnie szlag trafił. Pytanie czy słusznie? :)
ArturBonoVox
16-10-2008, 17:05
Sciemniaja i tyle. Ja tez mam jednego babola na matrycy. I jesli bede mogl go usuwac dalej w ps to nawet sie nie tykam. A o serwisach wogole nie ma mowy.
ja mam ich kilkanaście i są raczej wredne i ciężko je usunąć szopem, a może nie umiem pędzla dobrać, ale nie o tym chcę rozmawiać.
Pytanie jak one się mogą dostać pod filtr??? Przecież to nie kratka ściekowa tylko kilka blaszek ścisle przylegających, co z założenia powinno utrudniać penetrację syfków...
ja mam ich kilkanaście i są raczej wredne i ciężko je usunąć szopem, a może nie umiem pędzla dobrać, ale nie o tym chcę rozmawiać.
Pytanie jak one się mogą dostać pod filtr??? Przecież to nie kratka ściekowa tylko kilka blaszek ścisle przylegających, co z założenia powinno utrudniać penetrację syfków...
pod filtr to raczej same się nie dostaną....
btw. czym czyściłeś?? Najlepsze są patyczki do uszu i ewentualnie jakiś alkohol wysokiej czystości np. metylowy....Jak to nie pomoże to do jakiegoś innego serwisu foto..było wiele razy podawane na forum...robią za pare groszy i w dodatku solidnie.
Krasuski
17-10-2008, 15:20
może tu oddać:
Czerniakowska 71 pok.110
02-718 Warszawa
tel. (022) 851-19-65
Naprawa sprzętu fotograficznego Witold Bykowski
sam nic nie powiem bo nie byłem tam
gdzieś wyczytałem, że profesjonaliści tam oddają swój sprzęt
(ciach)
Z uporem maniaka twierdzą ze trzeba wymienić matryce kosztem 6kpln.
(ciach)
Co tak tanio? :twisted:
O jej.Buteleczka płynu eclipse to 50 zł.Starczy na całe życie. Co nie idzie na sucho to pójdzie z płynem.Nie,nie.Nie jestem gieroj ani rzeżnik. :mrgreen: Delikatny jestem . :oops: W serwisie tez ludzie a nie cudotworcy pracują.Delikatnie na sucho ,a jak nie to delikatnie na mokro[nie potop].pozdrawiam.
Krasuski
17-10-2008, 16:03
Ale tu podobno chodzi o śmieci pod a nie na matrycy...
Ale tu podobno chodzi o śmieci pod a nie na matrycy...
o tak.Podobno. :roll: Zgadzam sie z Tobą.Ale zanim bym aparat wysłał do jakiegokolwiek serwisu,wolałbym sie upewnić czy to podobno to prawda.Jleż czasu i pracy kosztuje muśnięcie raz suchym ,a raz mokrym watyczkiem po matrycy,:?::?:
syfki zmieniają współrzędne pobytu więc raczej sa na matrycy a nie pod filtrem. Gdzie można kupić tem płyn?
Krasuski
17-10-2008, 17:59
Możesz kupić na Allegro (http://allegro.pl/item458723223_sensor_swab_zestaw_dla_profesjonalis tow.html) cały zestaw osobiście polecam.
a nie lepiej gruszke?
albo Arctic Butterfly brush?
i po sprawie ;)
przecie to proste jak drut :)
Krasuski
17-10-2008, 18:53
O gruszce na mokro nie słyszałem a tego drugiego nie znam.
flyxray - może lepiej najpierw przeczytać w czym problem a potem mieszać innym w głowach ?
Słuchajcie, a ten Canonowski wynalazek do czyszczenia matrycy. Taki stempelek plastikowy z jakimś klejącym czymś na sobie. Około rok czy półtora Canon takie cos zapowiedział czy nawet wypuścił na rynek. Ktos to widział?
a nie lepiej gruszke?
przecie to proste jak drut :)
na gruszkę moje syfki nie reagują
hahah za 6 tys to kupisz sobie nowego 5D i jeszcze na piwo zostanie :) Jakbys byl z Kraka to wyslalbym Cie do Kadejów na Czapskich.. cuda działaja!
flyxray - może lepiej najpierw przeczytać w czym problem a potem mieszać innym w głowach ?
Krasuski - moze lepiej czytac ze zrozumieniem zanim sie odezwiesz?
Autor watku stwierdzil ze syfki zmieniaja polozenie wiec chyba musza byc na matrycy ;)
moga byc mocno naelektryzowane wiec bedzie je ciezko wydmuchac.
jedyne rozwiazanie to specjalny pedzelek do matryc http://uk.youtube.com/watch?v=0lfV3gzY2YU cala jego magia w tym ze podczas wprowdzenia go w rotacje na jakies 3 sek przed czyszczeniem wlosie na nim zostaje naelektryzowane dzieki czemu zbiera dokladnie wszystkie syfki z matrycy, albo klejace poduszeczki http://uk.youtube.com/watch?v=MFAGwI_afY0&feature=related
pozdrawiam
Janusz Body
19-10-2008, 13:47
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
http://www.youtube.com/watch?v=VCM2Us0JP_I&NR=1
EDIT: Po niemiecku "paprochen" znaczy to samo co po polsku :)
Kajtek_bez_Majtek
19-10-2008, 15:50
Jezu, trzeba mieć jaja żeby tak się bawić sensorem :shock:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
http://www.youtube.com/watch?v=VCM2Us0JP_I&NR=1
EDIT: Po niemiecku "paprochen" znaczy to samo co po polsku :)
Oto co się dzieje z Waszymi matrycami jak wysyłacie do przeczyszczenia na Żytnią :mrgreen:
Janusz Body
19-10-2008, 16:30
Oto co się dzieje z Waszymi matrycami jak wysyłacie do przeczyszczenia na Żytnią :mrgreen:
Żeby było śmieszniej to to działa. Znam miejsce gdzie to robią za ok. 50 zł i nie jest to na Żytniej. Tylko trzeba mieć dobrze naładowaną baterię coby nie padła w trakcie schnięcia.
Ten płyn można czasem kupić na Allegro - to jest niby do płyt winylowych... :)
znam miejsce gdzie to robią za ok. 50 zł i nie jest to na Żytniej. T
podaj mi na pw proszę
ok, wyczyściłem na mokro. Zużyłem 4 szpatułki Sensor Swaba i syfki w 95% (tak myślę) zniknęły. Faktycznie kilka pozostało nieruchomych więc może i wlazły pod ten filtr choć tak na prawdę nie wiem jakim cudem prawie w 1/3 matrycy no ale niech będzie. Będę stemplował, są maluteńkie więc się przyzwyczaić trzeba, a że rzadko zamykam szkło do 22 dam sobie radę, wszytko co było widać poniżej f11 udało się usunąć. Serwis na żytniej niech mnie cmoknie. ;-)