PDA

Zobacz pełną wersję : CPL Hoya HMC Super czy CPL B+W MRC Slim

Anddaw
18-06-2005, 21:07
Który z tych filtrów wybrać??? Chyba, że znacie jakieś lepsze CPL to będe wdzięczny za radę.

Pozdrawiam
Andrzej

tomi
18-06-2005, 22:03
Też się nad nimi zastanawiam. To jest nas dwóch czekających na odpowiedź ;-)
Choć jak poczytałem o nich, to wychodzi mi, że jak na moje potrzeby, doświadczenie itp. to nie zauważę różnicy (nawet pewnie z jakimś tańszym polarem) ;-)

Vitez
18-06-2005, 23:40
Ogolnie B+W MRC jest lepszy od Hoyi HMC Super. Wersja SLIM nie posiada chyba gwintu zewnetrznego wiec zalezy od potrzeb - na 17-40 (na 20D) z UV B+W(nie zdejmuje gdy zakladam polara bo mi sie nie chce) + Polar - nie winietuje wersja nie-slim a zawsze mozna jeszcze cos na niego nakrecic.

Cos jeszcze lepszego? Heliopan :roll: .

tomi
19-06-2005, 01:48
A coś tańszego, ale żeby nie miało widocznego, negatywnego wpływu na obraz? Czy poniżej Hoya HMC (Super) nie ma co?

Vitez
19-06-2005, 05:45
Ostatecznie Hoya HMC bez Super... ale nie kazdy zauwazy roznice.
Ja kiedys ze spokojnym sumieniem uzywalem kompleciku Hoya HMC (nie Super).
Potem jakis dowcipnis w jakims watku zasugerowal zrobienie kilku zdjatek testowych z i bez filtra... po tym wstrzasajacym tescie wymienilem filtry na B+W MRC, ale znam takich co pstrykaja beztrosko na Hamie lub nawet Kingu i nie widza roznicy nawet jak pstrykna bez filtra.

c42
19-06-2005, 13:58
mam UV b+w mrc... jest to pozycja bez slima ale i tak jest mniejsza od tradycyjnych filtrow-szczegoly znajdziesz na stronie b+w... co do zmiany jakosci zdjec to zrobilem pewnego razu foty testowe i wypadlo ze jednak lepiej bez filtra, znikoma roznica ale jednak bez filtra lepiej (do sprawy podszedlem upierdliwie) foty strzelam z zalozona UV i nigdy nie sciagam... i tak zawsze wszystko obrabiam jakims programem zeby miec efekt jak z elki :D nie czuje sie zwiazany firma i kupujac uvke na nowy obiektyw najprawdopodobniej wezmne hoye a to z tego wzgledu ze przy srednicy 67 najtansze sa hoye :) mysle ze hoya hmc vs b+w mrc efekt jest ten sam...

sal
19-06-2005, 16:10
... po tym wstrzasajacym tescie wymienilem filtry na B+W MRC Gdzie kupowałeś B+W? I pamiętasz ile dałeś za 67? Muflon - czy Ty nadal planujesz kupować B+W w najbliższym czasie?

Vitez
19-06-2005, 21:27
Gdzie kupowałeś B+W? I pamiętasz ile dałeś za 67?

Wszystkie kupilem tu: http://www.sklepfotograficzny.pl/sklep.foto/filtry_b+w/

Polaco
20-06-2005, 06:50
Twierdzisz ze Heliopan jest lepszy niz B+W ?? :shock:

Vitez
20-06-2005, 19:06
Twierdzisz ze Heliopan jest lepszy niz B+W ?? :shock:

Tak, i nie tylko ja. Np czeczot, akustyk czy chris twierdza podobnie:
http://canon-board.info/showthread.php?t=1719