Zobacz pełną wersję : CPL Hoya HMC Super czy CPL B+W MRC Slim
Który z tych filtrów wybrać??? Chyba, że znacie jakieś lepsze CPL to będe wdzięczny za radę.
Pozdrawiam
Andrzej
Też się nad nimi zastanawiam. To jest nas dwóch czekających na odpowiedź ;-)
Choć jak poczytałem o nich, to wychodzi mi, że jak na moje potrzeby, doświadczenie itp. to nie zauważę różnicy (nawet pewnie z jakimś tańszym polarem) ;-)
Ogolnie B+W MRC jest lepszy od Hoyi HMC Super. Wersja SLIM nie posiada chyba gwintu zewnetrznego wiec zalezy od potrzeb - na 17-40 (na 20D) z UV B+W(nie zdejmuje gdy zakladam polara bo mi sie nie chce) + Polar - nie winietuje wersja nie-slim a zawsze mozna jeszcze cos na niego nakrecic.
Cos jeszcze lepszego? Heliopan :roll: .
A coś tańszego, ale żeby nie miało widocznego, negatywnego wpływu na obraz? Czy poniżej Hoya HMC (Super) nie ma co?
Ostatecznie Hoya HMC bez Super... ale nie kazdy zauwazy roznice.
Ja kiedys ze spokojnym sumieniem uzywalem kompleciku Hoya HMC (nie Super).
Potem jakis dowcipnis w jakims watku zasugerowal zrobienie kilku zdjatek testowych z i bez filtra... po tym wstrzasajacym tescie wymienilem filtry na B+W MRC, ale znam takich co pstrykaja beztrosko na Hamie lub nawet Kingu i nie widza roznicy nawet jak pstrykna bez filtra.
mam UV b+w mrc... jest to pozycja bez slima ale i tak jest mniejsza od tradycyjnych filtrow-szczegoly znajdziesz na stronie b+w... co do zmiany jakosci zdjec to zrobilem pewnego razu foty testowe i wypadlo ze jednak lepiej bez filtra, znikoma roznica ale jednak bez filtra lepiej (do sprawy podszedlem upierdliwie) foty strzelam z zalozona UV i nigdy nie sciagam... i tak zawsze wszystko obrabiam jakims programem zeby miec efekt jak z elki :D nie czuje sie zwiazany firma i kupujac uvke na nowy obiektyw najprawdopodobniej wezmne hoye a to z tego wzgledu ze przy srednicy 67 najtansze sa hoye :) mysle ze hoya hmc vs b+w mrc efekt jest ten sam...
... po tym wstrzasajacym tescie wymienilem filtry na B+W MRC Gdzie kupowałeś B+W? I pamiętasz ile dałeś za 67? Muflon - czy Ty nadal planujesz kupować B+W w najbliższym czasie?
Gdzie kupowałeś B+W? I pamiętasz ile dałeś za 67?
Wszystkie kupilem tu: http://www.sklepfotograficzny.pl/sklep.foto/filtry_b+w/
Twierdzisz ze Heliopan jest lepszy niz B+W ?? :shock:
Twierdzisz ze Heliopan jest lepszy niz B+W ?? :shock:
Tak, i nie tylko ja. Np czeczot, akustyk czy chris twierdza podobnie:
http://canon-board.info/showthread.php?t=1719