Zobacz pełną wersję : Obiektyw makro M42 do 350D
moze ktos polecic cos niedrogiego do rozpoczecia przygody z macro? gdzies widzialem fotki cosina 100mm i calkiem ladnie wyszly ale na allegro nie widze tego szkla wiec nie wiem ile kosztuje a moze cos innego?
Ja polecam Heliosa 58/2 + pierścienie, a Tomek pewnie poleci Sonnara 135/2.8 + mieszek :-)
Pozatym dużo było na forum o tym. Polecam wyszukiwarke forum'ową.
Jeśli nie boisz się precyzyjnego majsterkowania to polecam złożyć zestaw przenoszący pełną automatykę. Ja wykorztstałem obiektyw Tamron AF 28-80 f/3,5-5,6 (kupiony za 150zł - nówka) do tego pierścień pośredni 15mm (do pozyskania styków i bagnetu) i mieszek Canon FD (~250zł). Trochę roboty i zestaw działa perfekcyjnie (łącznie ~400zł). Uzyskałem skalę odwzorowania 7,5:1. Praktycznie wykorzystuję przedział 2:1 do 5:1. W zakresie skali odwzorowania 1:2 do 2:1 do mieszka przypinam obiektyw o ogniskowej 180mm.
Koszt nie jest zbyt duży, a efekty zadawalające. A najważniejsze to działająca automatyka przysłony. Kiedyś pracowałem na M42. Ale to technologia przestarzała i odrobine kuriozalna w zestawieniu z 300D lub 350D.
kocis, czy moglbys podeslac jakies sample?
kocis, czy moglbys podeslac jakies sample?
dobra, jak tylko zmontuję oświetlenie. Mam chwilowy problem z lampą błyskową. Koło środy będą przykłady.
Właściwie to mogę teaz, ale z kiepskim światłem.
Tomasz Golinski
19-06-2005, 12:43
Tak, jak Snow powiedział:
http://labfiz.uwb.edu.pl/~tomaszg/foto/04Makro/index.html
ja polecam te same obiektywy M42 co do 300D. a o tym bylo juz wielokrotnie na forum i odrobina zabawy z wyszukiwarka ujawni watki, gdzie temat rozwalkowano na wszelkie mozliwe sposoby.
wyszukiwanie naprawde nie boli!
Tak, jak Snow powiedział:
http://labfiz.uwb.edu.pl/~tomaszg/foto/04Makro/index.html
otoz to. Sonnar wymiata.
sonnarzystom polecam taki link: http://www.rickdenney.com/bokeh_test.htm :)
Hmm no i pluje sobie w brode, bylem zakupic mieszek na gieldzie foto, i widzialem tam sonnara 135 / f3,5, zastanawialem sie ale nie kupilem bo stwierdzilem ze narazie potestuje mieszek z heliosem 58 / 2.
Tak czy siak majac taki zestaw dopiero zobaczylem co znaczy miec stabilny statyw..
Hehe moj velbon nadaje sie ale tylko na turystyczne wyjazdy :)
Ustawianie ostrosci powodowalo przechylenie lekkie plastikowych czesci statywu i jak ustawilem ostrosc i puscilem lapa obiektyw to calosc wracala do innej pozycji gdzie ostrosci nie bylo :)
Korzystajac wiec z tego watku itp. Jakich statywow uzywacie do makro?
do makro bardzo rzadko uzywam statywu. jesli uzywam to tego samego co do wszystkiego - Valbon Sherpa 600.
najczesciej robie z lapy. Sonnar, ISO 400, celownik katowy od Pentacona, na kolanko i jazda ;-)
055 NAT + glowica "slimakowa" 410
Zdjęcia makro z Heliosa + pierścienie są na Mojej stronie (http://www.sk-photo.prv.pl) w dziale Makro
profesorek
19-06-2005, 22:32
snow jakiego przedziału wartości przesłony ustawiasz na Heliosie? Ja na industarze z pierścieniami mogę maks. ustawić 5,6 - dalej to już ciemno jest i trudno wyostrzyć. Z kolei na tak małe wartości przesłony dają małą GO. U ciebie nie jest źle stąd moje pytanie ;)
PozdrawiamQ!
Jak dobre światło że czasy przy ISO 800, albo ISO 400 wychodzą rzędu 1/100 albo 1/200 to ustawiam na maksa (f/22) przy założonych 3 pierścieniach. Jeżeli ze światłem gorzej to odpuszczam z przesłony na f/16 albo nawet czasem mniej podchodząc bardziej równolegle do obiektu żeby cały był ostry. Czesto robie w ISO 1600 a potem odszumiam.
profesorek: bo to się najpierw ostrzy, potem przymyka. :)
Pytanie do osob z mieszkami.
Jak zrobic by popychac przeslony byl caly czas wcisniety?
Chodzi o to ze caly czas mam przeslone 2 bo ten wystajacy dzyndzel od przeslony nie jest wcisniety, bo taka jest konstrukcja mieszka..
Mozna dokupic jakis pierscien czy cus co zablokuje go?
profesorek: bo to się najpierw ostrzy, potem przymyka. :)
Jak się robi z ręki (jak ja to czynie) to ta zasada raczej nie ma zastosowania, ale ogólnie rzecz biorąc to tak :wink:
Ja ostrze na przymkniętym 8)
Tomasz Golinski
19-06-2005, 23:11
Moje pierscienie i mieszek blokują. To zalezy najwyrazniej od modelu.
Jak zrobic by popychac przeslony byl caly czas wcisniety?
...
eeee.... przeciez ten dzyndzel tak lekko chodzi ze na tasme klejaca bedzie sie trzymal
profesorek
20-06-2005, 05:23
Nie mam blokady przysłony, zaś ostrzenie na pełnej dziurze a potem dopiero jej przymknięcie często powoduje utratę ostrości - GO jest na tyle płytke że małe zachwianie (foto z ręki najczęściej) zmienia ostrość na obiekcie. Trochę się zniechęciłem w/w powodów do makra na M42 i rozważam akup piercieni do eosa+EF 50/1.8 którego już mam...