Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Plener kolejowy - Kraków

ararek
13-10-2008, 21:25
Możliwe, że takiej propozycji nie było... mianowicie pragnę polecić Wam szeroko rozumianą stację rozrządową Kraków-Bieżanów. Do 'sfocenia', mamy szopę, przy której stoi zazwyczaj co najmniej 30 elektrowozów, tory grupy przyjazdowej, tranzytowej, odjazdowej oraz linię E30 także zawsze coś się trafi :-P (dużym plusem miejsca jest prawie 200m kładka nad torami) Dodatkowo, dla miłośników ruder i wszelakich niszczejących obiektów jest opuszczony budynek stacji, który warto odwiedzić. Tyle na wstępie...
Warianty dojazdu:

I. Od strony dzielnicy Nowa Huta; jedziemy przez most w Mogile prosto ulicą Półłanki przed garbarnią skręcamy "za główną" w prawo a następnie szybko w lewo. Mijamy bazar Rybitwy (po prawej), dojeżdżamy do przejazdów kolejowych mijamy 1...2...3... dojeżdżamy do rozjazdu przy transformatorze zasłaniającym wszystko co lewej:-|.... Lewo - kierunek Kokotów itd... Prawo - ulica Bieżanowska i tam właśnie się kierujemy, tuż po skręcie będziemy mieli pomnik po prawej i zaraz za nim skręcamy w prawo. Po przejechaniu 300m jesteśmy na miejscu.

II. Od strony dzielnic południowych dojazd jest dużo mniej skomplikowany... Z ulicy Wielickiej należy skręcić w ulicę Bieżanowską. Początkowo jedziemy cały czas prosto ... dojeżdżamy do sporego skrzyżowania z wcześniej wspomnianym pomnikiem. Skręcamy w lewo (przed pomnikiem) potem krótka prosta i jesteśmy na miejscu.

Z racji, że jestem zapalonym miłośnikiem kolei (takie zboczenie:razz:) odwiedzam to miejsce kila razy w tygodniu, bardzo często spotykam tam maszyny z prywatnych firm kolejowych, które chcąc nie chcąc różnią się od taboru PKP ;) a to cieszy oko.

Mam nadzieje, że Wam też będzie się podobało.

myst
14-10-2008, 07:11
Ja jestem zdecydowanie 'za', 'na tak' i piszę się na to. Szczególnie że poranne mgły sprzyjają kolejowym klimatom, a i rudera na ślubniaki może się przydać ;)

canis_lupus
14-10-2008, 07:58
Poranne mgły... Kurcze, ja pracuję od 7:30 :/
Na google maps to miejsce wydaje się bardzo ciekawe...

westu
14-10-2008, 10:44
Kurczę miałbym nieodpartą ochotę wybrać się na taki plener, z koleją mam styczność od małego (ojciec maszynista) i mam sentyment do tego typu infrastruktury...

Problemem jest czas... Mógłbym w poniedziałek po 17:00 albo w któryś weekend w niedziele... ale zapewne nikomu takie terminy nie pasują ;P

Jak chcecie rozwiązać problem pozwolenia na robienie zdjęć w tym miejscu?

canis_lupus
14-10-2008, 14:15
Ja i tak sie musze dopasowywać do reszty. W tygodniu pracuję do 16 a w weekendy mam zajęcia :D

Yoshitaka
14-10-2008, 18:04
Ja też się piszę, zwłaszcza, że z domu to mam rzut beretem na kładkę :)
W tygodniu dopiero po 17stej mogę (w zależności od wypadających delegacji).

ararek
15-10-2008, 15:27
hehe ja mam czas różnie, z racji że pracuję na lotnisku... dzisiaj o 3 była mgiełka (od 4 w robocie :evil:) także może być ciekawie. Zdjęcia domu są w linku poniżej.... żadna rewelacja :( (wiele osób robi dużo dużo lepsze) ale cóż, może ktoś coś tam zobaczy. ;-)

http://strony.aster.pl/arkadiuszbylica
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Kurczę miałbym nieodpartą ochotę wybrać się na taki plener, z koleją mam styczność od małego (ojciec maszynista) i mam sentyment do tego typu infrastruktury...

Problemem jest czas... Mógłbym w poniedziałek po 17:00 albo w któryś weekend w niedziele... ale zapewne nikomu takie terminy nie pasują ;P

Jak chcecie rozwiązać problem pozwolenia na robienie zdjęć w tym miejscu?

Takiemu to dobrze ;-) tata maszynista to pewnie nie raz jechałeś razem z nim 8)

westu
15-10-2008, 19:46
Takiemu to dobrze ;-) tata maszynista to pewnie nie raz jechałeś razem z nim 8)

Ano zgadza się ;) Nawet prowadziłem EN-57 na dawnym szlaku Trzebinia-Wadowice ;-) :D

ararek
15-10-2008, 22:32
Ano zgadza się ;) Nawet prowadziłem EN-57 na dawnym szlaku Trzebinia-Wadowice ;-) :D

:cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry: też chcę :cry::cry::cry::cry::cry:

Yoshitaka
16-10-2008, 05:54
:cry::cry::cry::cry::cry::cry::cry: też chcę :cry::cry::cry::cry::cry:

Dla tych co nie mogą na żywo pojeździć polecam symulator
www.eu07.pl/

ararek
16-10-2008, 07:25
Dla tych co nie mogą na żywo pojeździć polecam symulator
www.eu07.pl/

wiem wiem mam :lol:

timo
05-12-2008, 00:15

na forum milosnikow kolei (np. GMFK.pl) dostalbys niezly opieprz za takie cos...

pomyslales chociaz przez moment, ze jesli ktos "zyczliwy" donioslby o tym komu (nie)trzeba, to Twoj ojciec moglby miec duze problemy wlacznie z dyscyplinarnym zwolnieniem i zarzutem narazenia zycia pasazerow?

ararek
05-12-2008, 03:55
na forum milosnikow kolei (np. GMFK.pl) dostalbys niezly opieprz za takie cos...

pomyslales chociaz przez moment, ze jesli ktos "zyczliwy" donioslby o tym komu (nie)trzeba, to Twoj ojciec moglby miec duze problemy wlacznie z dyscyplinarnym zwolnieniem i zarzutem narazenia zycia pasazerow?

myślę, że aż tak "życzliwych" tutaj nie ma.