Zobacz pełną wersję : 5D - co się stało ??
paweleverest
12-10-2008, 22:11
Witam
Wczoraj mój aparat wyprodukował taki obrazek ( pomiar matrycowy, Iso 200 tryba AV czas 1/6400 f:2,8 Korekta naświetlania 0 )
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img235.imageshack.us/img235/3480/wtfiiyl4.jpg)
Czy może mi ktoś podpowiedzieć jak jest przyczyna takiego zachowania i co można zrobić, zeby sie to nie powtarzało w przyszłości ??
Acha Jakies 4-5 dni temu zdarzyło mi sie że aparat zapiasł zupełnie czane zdjęcie ( tak jakby robione było przy zamknietym deklu, ale że był to jednorazowy przypadek nie zwróciłem na to uwagi myśląc ze może to jakiś bład przy zapisie na karte )
Fotografie były robione róznymi szkłami wiec bład obiektywu raczej odpada.
Serwis ?? Czy moze wgranie na nowo softu ?? Niestety na wysyłke na żytnia nie mam czasu bo za dwa tygodnie wyjeżdam na wyprawe, ktorą nie za bardzo sobie wyobrażam bez aparatu.
Od wczoraj narazie bez problemów ale mam dusze na ramieniu myślać ze coś moze strzelić własnie na tym wyjeżdzie
W lewym górnym rogu rzeczywiście było ciemniej niż reszta kadru? Jeśli nie, to chyba symptom zbliżającego się końca migawki?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Przy dłuższych czasach może tego nie widać, przy b. krótkich (vide zdjęcie) problem się uwidacznia. Tak miałem parę lat temu w 300d - początkowo nierównomierne naświetlenie kadru, po kilkudziesięciu - kilkuset zdjęciach migawka była do wymiany.
Tomasz Golinski
12-10-2008, 22:48
Z parametrów wnioskuje, że matryca działa poprawnie - adekwatnie do ustawionych parametrów? Wskazuje to na błąd światłomierza - może jakiś mały błysk w kadrze sekundę wcześniej zmylił pomiar? Może elektronika zdurniała i potraktowała biały sweterek jako szarość?
Mi też czasem się jakieś odchyły pomiaru zdarzają, ale chyba nie aż takie. Myślę, że trzeba poobserwować zachowanie aparatu przed wysłaniem go do serwisu, lub jakimiś ingerencjami. A w najgorszym razie - jak na wyprawie światłomierz całkiem padnie, to pozostaje tryb manualny.
Ech, zwidziało mi się 1/640. Skoro 1/6400 to rzeczywiście problem z pomiarem światła.
paweleverest
13-10-2008, 09:06
Hymm - może i faktycznie światłomierz ( to by się dało jeszcze jakoś przeżyć w sytuacji awaryjnej ) Mam nadzieje że to jednak jakiś jednorazowy błędny pomiar na skutek odbicia od .... przelatującej satelity :D. Co do migawki to ma ona na swoim koncie 30000 góra 40000 zdjęć wiec chyba jeszcze troche za wcześnie na padanie przy tych zadeklarowanych przez producenta 100000 ;). Choć ten wcześniejszy przypadek z czarnym zdjęciem rzuca teraz złowieszczy cień na całość sytuacji :( ( to tez było przy czasie 1/8000s dopasowanym przez światłomierz do f:1,8 )
paweleverest
13-10-2008, 09:15
Skąd ewentualnie można sciągnąć soft do 5D żeby na próbe zaktualizować i zobaczyć czy coś to pomoże ??
Będe wdzięczny za linka
Skąd ewentualnie można sciągnąć soft do 5D żeby na próbe zaktualizować i zobaczyć czy coś to pomoże ??
Będe wdzięczny za linka
Migawka!
http://web.canon.jp/imaging/eos5d/eos5d_firmware-e.html
Janusz Body
13-10-2008, 09:53
Po mojemu też migawka. Jeszcze zdążysz wymienić przed wyjazdem.
Tomasz Golinski
13-10-2008, 10:21
Hymm - może i faktycznie światłomierz Ale to przecież łatwo sprawdzić - nie zrobiłeś jakichś zdjęć trochę wcześniej/później, żeby porównać wskazania?
paweleverest
13-10-2008, 12:00
Po mojemu też migawka. Jeszcze zdążysz wymienić przed wyjazdem.
No nic wgrałem nowy firmware ale znów zdazyło sie zdjęcie czarne - tak jakby wogóle sie migawka nie otworzyła. Potem seria już normalna ale to nie na moje nerwy :shock:
Aparat juz pojechał na wymiane do serwisu. Mam nadzieje że faktycznie dadzą rade w dwa tygodnie - a jak nie to cóz dwie wolnocłówki po drodze - 40D się przyda a potem najwyżej sie sprzeda ;)
Swoja droga to ciekawe jak to jest rzeczywiście z ta deklarowaną trwałościa 100000 klapniec ;)
Swoja droga to ciekawe jak to jest rzeczywiście z ta deklarowaną trwałościa 100000 klapniec ;)
Marketing. Ile k klapnięc zaliczyła twoja?
paweleverest
13-10-2008, 12:22
Marketing. Ile k klapnięc zaliczyła twoja?
Myśle ze dokładnie odpowiedzą mi na to pytanie w serwisie ale szacunkowo
30 000 - max 40 000
30 000 - max 40 000
To standard, kumpel (fotoreporter) co chwilę - 30-50k - wymienia w swojej 20D. Wszystko powyżej 50k to taki bonus od firmy.
Moj najstarszy 5d ma 200k minimum (180k udokumentowane) i dziala bez zarzutu. oczywiscie przy f4 na zdjeciu jedynie co widac to brud. no ale do tylu to rzadko przymykam
paweleverest
21-10-2008, 17:15
A więc jednak poszła migawka ( mają mi odesłać w tym tygodniu - UFFF). Przebieg 25 tysięcy klapnięć ( 1/4 deklarowanej wartości przez producenta !!!!). Naprawa na gwarancji ( bezpłatna ) - ufff :) Orientacyjna cena wymiany pozagwarancyjnej 900zł.
To tyle w ramach informacji - dziekuje za wstępna diagnoze i doping w wysłaniu do serwisu !!
iktorn92
21-10-2008, 17:43
Wydaje mi się ze jest to migawka....ustaw 1/8000 i sprobuj u mnie niestety wychodzi pol czarne...
MalFunkTion
21-10-2008, 17:57
Wydaje mi się ze jest to migawka....ustaw 1/8000 i sprobuj u mnie niestety wychodzi pol czarne...
?? chyba nie czytal ostatniego wpisu....
A więc jednak poszła migawka ( mają mi odesłać w tym tygodniu - UFFF). Przebieg 25 tysięcy klapnięć ( 1/4 deklarowanej wartości przez producenta !!!!). Naprawa na gwarancji ( bezpłatna ) - ufff :) Orientacyjna cena wymiany pozagwarancyjnej 900zł.
To tyle w ramach informacji - dziekuje za wstępna diagnoze i doping w wysłaniu do serwisu !!
swoją drogą to za rok bedzie chyba mało opłacalne zmieniać migawke w tym 'zwykłym' ;-) 5d ? prawie tysiak? kurcze flak
paweleverest
25-10-2008, 09:57
Aparat wrócił :) Zaczynam kolejne odliczanie - ciekawe ile tym razem zabraknie do 100000 ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A teraz sensacja po wymianie migawki moja sigma 50 1,4 trafia idealnie w punkt :)
ArturBonoVox
25-10-2008, 11:37
Pawel, widzisz, nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo :P
Miałem podobny problem w swoim 5D. Fotografuje głownie w terenie i często zmieniam obiektywy. Przeczyściłem więc styki podkoszulką chwilowo wyjęto zza paska od spodni i wszystko wróciło do normy :-)
Zauważyłem ze przy brudnych stykach czasami nie działa prawidłowo także IS w obiektywach.
Szkoda ze już oddałeś aparat do serwisu i poniosłeś koszty. Obawiam się, że w serwisie foto jest podobnie jak w samochodowych ****SO - jak coś nie tak to od razu wymienia się bez zastanowienia części.
Oczywiście mogę się mylić i w twoim przypadku mogła nawalić migawka ale u mnie objawy były identyczne - co jakiś czas mocno niedoświetlona klatka.
A teraz sensacja po wymianie migawki moja sigma 50 1,4 trafia idealnie w punkt :)
To raczej efekt wyczyszczenia korpusu (czujników AF), które serwis czyni przy każdej naprawie.
paweleverest
25-10-2008, 19:48
... Przeczyściłem więc styki podkoszulką chwilowo wyjęto zza paska od spodni i wszystko wróciło do normy :-)
Zauważyłem ze przy brudnych stykach czasami nie działa prawidłowo także IS w obiektywach.
Szkoda ze już oddałeś aparat do serwisu i poniosłeś koszty. Obawiam się, że w serwisie foto jest podobnie jak w samochodowych ****SO - jak coś nie tak to od razu wymienia się bez zastanowienia części.
Oczywiście mogę się mylić i w twoim przypadku mogła nawalić migawka ale u mnie objawy były identyczne - co jakiś czas mocno niedoświetlona klatka.
Czyszczenie styków wgrywanie nowego softu nic nie pomogło - na całe szczęście była jeszcze gwarancje wiec obyło sie bez kosztów ( tym razem ;) )