PDA

Zobacz pełną wersję : Canon powershot S5 IS- Problem ze złączem USB..

dzeus1985
12-10-2008, 12:29
Witam, mam pewien problem z aparatem i chciałem się upewnić czy jest jeszcze coś co mogę spróbować zrobić sam, zanim odeśle aparat do serwisu.
Mianowicie żaden komputer nie wykrywa mi aparatu- próbowałem na 3 komputerach z różnymi systemami, i próbowałem na 2 różnych kablach usb- aparat dziwnie się zachowuje gdy go podłącze pod PC- mogę tylko uruchomić przeglądanie fotek na samym aparacie natomiast gdy chcę przełączyć aparat w tryb fotografowania to sprzęt nie reaguje dopóty nie wyjmę wtyczki USB, i wtedy wszystko działa etc. generalnie używam czytnika kart- ale te USB też się czasami przydaje.... aparat jest na gwarancji aczkolwiek nie wiem do końca jak to wygląda jeśli kupiłem go na raty w mediamarkt ale chyba muszę po prostu odebrać kartę gwarancyjną...

Karbulot
12-10-2008, 18:35
Jesli aparat jest poprawnie wykryty przez komputer, to powinno sie na chwilke wlaczyc przegladanie zdjec a po chwili byc czarny ekran. Mam trzy aparaty i generalnie na zadnym nie mozna nic robic kiedy sa podlaczone do komputera. Na dwoch pisze "Podlaczony do komputera" lub "Connect to PC", zas na Canonie S5 IS nie pisze nic - jest czarny ekran.

dzeus1985
12-10-2008, 19:57
No ale właśnie problem w tym, że u mnie komputer nie wykrywa aparatu, a aparat z kolei tak jak by nie "wiedział" że jest od PC podłączony....

Slider
14-10-2008, 14:09
No ale właśnie problem w tym, że u mnie komputer nie wykrywa aparatu, a aparat z kolei tak jak by nie "wiedział" że jest od PC podłączony....

Też mialem podobny problem, ale to byla wina USB. Czasami te kable dodawane w róznych zestawach nie dzialaja tak jakby powinny. Kilka pytan kontrolnych: Jak dlugo bawisz się S5 IS? Od jakiego czasu wystepuje problem? Czy aparat był już wczesniej podłączany do PC'ta za pośrednistwem TEGO kabla, jesli tak, to czy wszystko wtedy działało?

dzeus1985
24-10-2008, 00:06
Aparat oddałem do serwisu... 31.10.2008 mam termin odbioru i dowiem się co dokładnie było nie tak... ale aparat kupiłem na początku wakacji... i USB normalnie działało... aparat ani nie upadł, ani nie został zamoczony, generalnie dbam o sprzęt... szczerze to jestem ciekaw co się popsuło... mam nadzieje, że to nie będzie się powtarzać... ale miałem dziwne wrażenie... że od kąt USB przestało działać aparat generalnie szybciej pracował... tzn szybciej ostrzył, i w ogóle... ale pewnie to sugestia jakaś :)...

Pozdrawiam!