Zobacz pełną wersję : Lightroom2 a kolory
Witam mam maly problem. Na laptopie wywolywalem rawa w Lightroomie, eksportowalem go i zapisalem w przestrzeni sRGB, po otworzeniu pliku jpg na "stacjonarnym" kompie roznil sie on on tego co widzialem na laptopie, kolory byly bardzie zielone;/;/ wszedzie mam ustawione sRGB. Co to moze byc?
Witam mam maly problem. Na laptopie wywolywalem rawa w Lightroomie, eksportowalem go i zapisalem w przestrzeni sRGB, po otworzeniu pliku jpg na "stacjonarnym" kompie roznil sie on on tego co widzialem na laptopie, kolory byly bardzie zielone;/;/ wszedzie mam ustawione sRGB. Co to moze byc?
nieskalibrowany monitor/panel - pewnie tak w laptopie jak i na stacjonarnym
moze byc jakas inna przyczyna tego ??
Mało prawdopodobne.
Masz skalibrowane, czy nie, nie odpowiedziałeś.
Postaw laptopa obok stacjonarnego, wyświetl ten sam obrazek (choćby okno przeglądarki gdzie masz białe tło i szare menu i coś w środku). Możesz powiedzieć, że ,,biały'' kolor na jednym i drugim są zbliżone?
A pozostałe?
Jeśli nie są kalibrowane, to na 98% każdy z nich wyświetla coś zupełnie innego. Taka jest przyczyna.
laptop nie jest skalibrowany ( komputer mamy) a stacjonarny kiedys cos tam kalibrowalem przez jakas strone gdzie bylo opisane jak to zrobic:)
przez stronę to sobie możesz:P ma być sprzętowo skalibrowany:)
Miałem podobny problem, otwierałem zdjęcia [RAW] w DPP. Po zmianie stylu obrazu na neutralny otwierałem go w Lightroomie gdzie zdjęcie było zupełnie inne kolorystycznie. W obu programach przestrzeń barwna jest ustawiona na SRGB. dopiero po konwersij w DPP do TIFF 16bit było tak samo (wszystko oczywiśćie na jednym kompie) :(
sprzetowo zbytnio nie mam jak skalibrowac;/;/ ale sie dziwie, ze az taka roznica w kolorach jest;/;/ na laptopie ustawilem kolory na bardzo cieple a na zwyklym kompie zdjecie wyglada jakby zielone
Pablo Photografic
15-11-2008, 14:15
Miałem podobny problem, otwierałem zdjęcia [RAW] w DPP. Po zmianie stylu obrazu na neutralny otwierałem go w Lightroomie gdzie zdjęcie było zupełnie inne kolorystycznie. W obu programach przestrzeń barwna jest ustawiona na SRGB. dopiero po konwersij w DPP do TIFF 16bit było tak samo (wszystko oczywiśćie na jednym kompie) :(
Mam dokładnie tak samo i nie umiem znaleźć rozwiązania :confused: jak potrzebuję wywołać rawa w prosty sposób bez wielkich ingerencji to robie to w DPP ale jka chce się pobawić w LR to najpierw DPP TIFF z rawa i dopiero LR. Jak wrzucę do LR rawa - (Eos 40D) to strasznie kłamie kolory szczególnie żółcie i czerwienie a co za tym idzie niestety też kolor skóry. Próbowałem już różnych profili do LR jest lepiej ale to nie to. W obu programach mam sRGB i na tym samym kompie DPP rawy są ok w LR kłamie kolory :evil:, co ciekawe w JPG LR kolorów już nie kłamie i w TIFach też nie...
Pogodziłem się z tym i robie jak opisałem wyżej raw do DPP z tego TIFF i dopiero TIFa do LR i kolorki sa ok
HurricanE
15-11-2008, 17:01
Pobrać ze strony Adobe profile do LR i ACR.
Link tutaj: http://labs.adobe.com/wiki/index.php/DNG_Profiles
Łukasz