Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Lightroom2 a kolory

coca
12-10-2008, 00:29
Witam mam maly problem. Na laptopie wywolywalem rawa w Lightroomie, eksportowalem go i zapisalem w przestrzeni sRGB, po otworzeniu pliku jpg na "stacjonarnym" kompie roznil sie on on tego co widzialem na laptopie, kolory byly bardzie zielone;/;/ wszedzie mam ustawione sRGB. Co to moze byc?

arturs
12-10-2008, 00:31
Witam mam maly problem. Na laptopie wywolywalem rawa w Lightroomie, eksportowalem go i zapisalem w przestrzeni sRGB, po otworzeniu pliku jpg na "stacjonarnym" kompie roznil sie on on tego co widzialem na laptopie, kolory byly bardzie zielone;/;/ wszedzie mam ustawione sRGB. Co to moze byc?

nieskalibrowany monitor/panel - pewnie tak w laptopie jak i na stacjonarnym

coca
12-10-2008, 00:32
moze byc jakas inna przyczyna tego ??

minek
12-10-2008, 01:21
Mało prawdopodobne.
Masz skalibrowane, czy nie, nie odpowiedziałeś.
Postaw laptopa obok stacjonarnego, wyświetl ten sam obrazek (choćby okno przeglądarki gdzie masz białe tło i szare menu i coś w środku). Możesz powiedzieć, że ,,biały'' kolor na jednym i drugim są zbliżone?
A pozostałe?
Jeśli nie są kalibrowane, to na 98% każdy z nich wyświetla coś zupełnie innego. Taka jest przyczyna.

coca
12-10-2008, 01:28
laptop nie jest skalibrowany ( komputer mamy) a stacjonarny kiedys cos tam kalibrowalem przez jakas strone gdzie bylo opisane jak to zrobic:)

schabu
12-10-2008, 04:10
przez stronę to sobie możesz:P ma być sprzętowo skalibrowany:)

arturro
12-10-2008, 09:11
Miałem podobny problem, otwierałem zdjęcia [RAW] w DPP. Po zmianie stylu obrazu na neutralny otwierałem go w Lightroomie gdzie zdjęcie było zupełnie inne kolorystycznie. W obu programach przestrzeń barwna jest ustawiona na SRGB. dopiero po konwersij w DPP do TIFF 16bit było tak samo (wszystko oczywiśćie na jednym kompie) :(

coca
12-10-2008, 11:16
sprzetowo zbytnio nie mam jak skalibrowac;/;/ ale sie dziwie, ze az taka roznica w kolorach jest;/;/ na laptopie ustawilem kolory na bardzo cieple a na zwyklym kompie zdjecie wyglada jakby zielone

Pablo Photografic
15-11-2008, 14:15
Miałem podobny problem, otwierałem zdjęcia [RAW] w DPP. Po zmianie stylu obrazu na neutralny otwierałem go w Lightroomie gdzie zdjęcie było zupełnie inne kolorystycznie. W obu programach przestrzeń barwna jest ustawiona na SRGB. dopiero po konwersij w DPP do TIFF 16bit było tak samo (wszystko oczywiśćie na jednym kompie) :(

Mam dokładnie tak samo i nie umiem znaleźć rozwiązania :confused: jak potrzebuję wywołać rawa w prosty sposób bez wielkich ingerencji to robie to w DPP ale jka chce się pobawić w LR to najpierw DPP TIFF z rawa i dopiero LR. Jak wrzucę do LR rawa - (Eos 40D) to strasznie kłamie kolory szczególnie żółcie i czerwienie a co za tym idzie niestety też kolor skóry. Próbowałem już różnych profili do LR jest lepiej ale to nie to. W obu programach mam sRGB i na tym samym kompie DPP rawy są ok w LR kłamie kolory :evil:, co ciekawe w JPG LR kolorów już nie kłamie i w TIFach też nie...
Pogodziłem się z tym i robie jak opisałem wyżej raw do DPP z tego TIFF i dopiero TIFa do LR i kolorki sa ok

HurricanE
15-11-2008, 17:01
Pobrać ze strony Adobe profile do LR i ACR.
Link tutaj: http://labs.adobe.com/wiki/index.php/DNG_Profiles

Łukasz