PDA

Zobacz pełną wersję : taki przypadek

rubio
11-10-2008, 12:57
hej; mieliscie kiedy taka sytuacje ze dany obiektyw daje ostry i kontrastowy obraz gdy ostrzy w okolicach np 0,4m a na 5m juz jest slabo i malo kontrastowo? oczywiscie mowa caly czas o jednej i tej samek ogniskowej; pozdro

Kolekcjoner
11-10-2008, 13:35
Mieliśmy ;):). Ale czy mógłbyś bardziej szczegółowo opisać problem?

rubio
11-10-2008, 18:59
no co moge jeszcze dodac: na 35mm (*crop) z gdy obiekt jest w odl 0,4m (takie ostrzenie) obraz jest cud miod, a gdy dla 35mm zrobic zdjecie dla obiektu powidzmy oddalonego o 4m to juz kiszka; nie rozumiem tego

Kolekcjoner
11-10-2008, 21:15
Ja tego też nie rozumiałem i wyszło mi, że nie chcę już tego szkła (sigma 17-35) 8).

Jeśli chodzi o meritum to kiedy problem wystąpił - nagle? Wcześniej tego nie było? Czy sprawdzałeś puszkę z innymi szkłami i jest dobrze? Szkło/aparat przeszły jakiś upadek? Trudno jest postawić diagnozę na odległość i to nie wiedząc praktycznie nic.

rubio
12-10-2008, 10:01
...szklo mam z drugiej reki wiec tak naprawde nie wiem do konca przy mnie nie bylo zadnych awarii czy upadkow i nie widac po nim nic aby takowy mialy miejsce, szklo wyglada jak nowe; nie spr z innymi puszkami bowiem nie mam takiej mozliwosci; zebysmy sie dobrze zrozumieli: jakosc obrazu jest gorsza na odl dalszych np 4m tak jak pisalem jednak do zakceptowania; natomiast na odl. 0,4m jest pieknie ostro i kontrastowo, duzo lepiej niz na tych 4m; dziwne to jest dla mnie bo zawsze sadzilem ze szklo powinno sie zachowywac dosc konsekwentnie ( ta sama ogniskowa i wartosc przyslony); chcialby sie miec te piekny kontrastowy obraz z odl 0,4m na calej rozpierosci ostrzenia...

Kolekcjoner
12-10-2008, 12:10
Może ktoś dlatego sprzedał?

model
12-10-2008, 13:47
To chyba raczej normalne, że im bliższy obiekt się fotografuje, tym lepsze są zdjęcia. Nic dziwnego moim zdaniem.

rubio
12-10-2008, 17:15
...taaa?nic dziwnego, mozesz to jakos wyjasnic bo u mnie to sie zdarzylo pierwszy raz na kilkanascie obiektywow jakie mi przeszly przez rece..

Biperek
12-10-2008, 17:29
To może pokaż jakieś zdjęcia. A ten obiektyw to jakiś szeroki, czy wąski? Z mego doświadczenia wynika, że przy obiektywach szerokokątnych i obiektach składających się z drobnych elementów spadek odwzorowania szczegółów przy wzroście odległości jest spory.

atsf
12-10-2008, 17:32
...taaa?nic dziwnego, mozesz to jakos wyjasnic bo u mnie to sie zdarzylo pierwszy raz na kilkanascie obiektywow jakie mi przeszly przez rece..

To jest akurat zależne od korekcji obiektywu. Jedne są korygowane dobrze dla dalszych planów, inne dla bliskich. Jeżeli w zoomie szerokokątnym się tak zdarza, to raczej świadczy o tym, że konstruktorom coś ewidentnie nie wyszło i "ten typ tak ma". W zoomach tele klasycznym przykładem jest Tamron MF SP 3,5-4/70-210 mm Model 52A http://www.adaptall-2.com/lenses/52A.html, który jest świetnie skorygowany dla zakresu macro, ale już w odległościach portretowych i dalej nie zachwyca

rubio
12-10-2008, 18:50
...hm...myslalem ze to niemozliwe, nigdy nie mialem takich cudow; skoro to kwesta skorygowania obiektywu to nic mie nie pozostaje, nie da rady tego zmienic...

model
13-10-2008, 17:48
to może wrzuć jakieś zdjęcia?