Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Ostateczna decyzja do 70-200/2,8L x2 czy 1,4 ?

Slaw
17-06-2005, 22:37
Tak właściwie to w wątkach przewijają sie różne opinie. Czy ktoś mnie przekona ... tak by zniknął znak zapytania ?

Vitez
18-06-2005, 00:32
Nikt za ciebie twoich pieniedzy wydawac nie bedzie, czyli nikt cie nie bedzie przekonywal.
Watkow o tego typu szkle z roznymi konwerterami masz co najmniej cztery... musisz sam zdecydowac na podstawie opinii i przykladow w nich zawartych.
Dlaczego oczekujesz ze ktos ci powie "idz i wydaj te 4-5 tysiecy na to" ?
I naprawde tak zrobisz - dasz sie przekonac? Zdecyduj sam :?

Polaco
18-06-2005, 06:33
Tak właściwie to w wątkach przewijają sie różne opinie. Czy ktoś mnie przekona ... tak by zniknął znak zapytania ?
IMHO jak nie bedziesz robil duzych odbitek to bierz TC 2, roznicy ostrosci nie zalwazysz...

Slaw
18-06-2005, 08:14
IMHO jak nie bedziesz robil duzych odbitek to bierz TC 2, roznicy ostrosci nie zalwazysz...
No i o to chodzilo. Meska decyzja.:) Vitez - po prostu nie mam mozliwości przetestowania takich dwóch układów, więc stąd moje pytanie czy x2 będzie jeszcze znośne.:( OK. Wezmę "2".

Vitez
18-06-2005, 16:01
więc stąd moje pytanie czy x2 będzie jeszcze znośne.:(

Dla jednych moze byc znosne dla innych nieznosne.
Ktos mnie niedawno na moich wlasnych samplach przekonywal ze "przeciez jest OK" a ja twierdze ze mydlo i dlatego TC 1.4x uzywam bardzo rzadko... tak wiec ktos ci powie "bierz 2x , bedzie OK" , ty kupisz a pozniej narzekanie .
Kazdy ma inne oczy i inny 'procesor obrazu' , to co dla jednych jest zyleta dla innych moze byc mydlem - dlatego to wlasnie ty powinienes zdecydowac.

maku
19-06-2005, 03:16
Skoro pytasz o zdanie to Ci odpowiem.

Miałem TCx2 i sprzedałem. Dla mnie to była porażka.

Jak zobaczysz różnicę pomiędzy tym co daje „goły” 70-200 i tym co daje z podpiętym TCx2 to zapłaczesz.

Być może była to wina tego że mój 70-200 to jest wersja z IS. (były już głosy na forum że bez IS jest ostrzejszy).

Tak czy inaczej ja mojego sprzedałem i mój następny zakup w segmencie szkieł to będzie 100-400. Na pewno jeszcze lepszy była by stałka 400 ale zbyt bardzo lubię fotografować sporty typu narty itp. więc raczej weźmie górę wygoda.

Jest to oczywiście moje subiektywne zdanie. Przy czym zaznaczam że zdjęcia 10/15 to jak dla mnie w ogóle nie są zdjęcia tylko wkładki do albumu z wakacji. A może być tak że przy tak małym formacie da się to zdzierżyć.

Vitez
19-06-2005, 05:48
Być może była to wina tego że mój 70-200 to jest wersja z IS. (były już głosy na forum że bez IS jest ostrzejszy).

Zrob fotke z wlaczonym IS i z wylaczonym IS, porownaj, nastepnie wlaczaj IS tylko wtedy gdy jest potrzebny i nie narzekaj 8)

70-200 2.8 IS L z wlaczonym IS, z nakreconym filtrem, z TC 1.4x - jest dla mnie akceptowalny nawet przy max przyslonie (f4)

to samo szkielko, z wylaczonym IS, na statywie, bez filtra, bez TC ... ehhhh... niezaleznie od przyslony - zyletka jak dla mnie 8)

iczek
19-06-2005, 14:50
Jak zobaczysz różnicę pomiędzy tym co daje „goły” 70-200 i tym co daje z podpiętym TCx2 to zapłaczesz.
[/font]

A ja mam odmienne zdanie. Mialem 70-200 (non-IS) i konwerter x2 i nie byla to az taka porazka. Byc moze mialo jakies znaczenie, ze to byla wersja bez IS, ale watpie. Oczywiscie spadek kontrastu i wieksza miekkosc w rogach to norma, ale bez przesady, to nazdal byla zyleta.
Niemniej...
Wlasnie testuje zestaw 135L +x2. Postara sie wrzucic test na stronki, niemniej juz teraz widze ze to dopiero jest wypas :)

A do tematu: ja bym dzisiaj kupil wersje 70-200 (non IS). Tego IS i tak nie bedziesz potrzebowal w 90% sytuacji zdjęciowych.

pzdr

maku
19-06-2005, 18:04
Zrob fotke z wlaczonym IS i z wylaczonym IS, porownaj, nastepnie wlaczaj IS tylko wtedy gdy jest potrzebny i nie narzekaj 8)

Być może masz rację.

Choć moim zdaniem problem polega nie na włączeniu lub wyłączeniu IS tylko na odmiennej konstrukcji tych obiektywów. Non IS będzie na pewno konstrukcją sztywniejszą (oczywiście na tyle na ile pozwala na to konstrukcja zooma). IS z kolei posiada jakąś tam grupę soczewek „pływającą” i nawet przy wyłączonym IS na pewno ma to jakiś wpływ na precyzję obiektywu.

A tak poza tym ja nie narzekam na mój obiektyw. Wręcz przeciwnie. Jestem nim zachwycony. Nie podobało mi się jedynie to co robił z nim TCx2 i tyle. Dlatego z niego zrezygnowałem.

Oczywiście jest to moje subiektywne zdanie.

Slaw
19-06-2005, 18:35
Nie podobało mi się jedynie to co robił z nim TCx2 i tyle. Dlatego z niego zrezygnowałem.

OK. A jak mógłbyś porównać np 75-300 i 70-200/2,8 L+TC2 ? na dlugim końcu. Jak to wygląda ?

Slaw
19-06-2005, 18:49
OK. A jak mógłbyś porównać np 75-300 i 70-200/2,8 L+TC2 ? na dlugim końcu. Jak to wygląda ?
Może ktoś strzelić sąsiadkę np. z 20 m. z 70-200 L "z" i "bez" TC2 ?

maku
19-06-2005, 20:13

Niestety nie mogę Ci pomóc bo nie posiadam i nie posiadałem 75-300 tak więc nie mam możliwości porównania.:sad:

sv
19-06-2005, 23:38
Wlasnie testuje zestaw 135L +x2. Postara sie wrzucic test na stronki, niemniej juz teraz widze ze to dopiero jest wypas :)

pzdr

iczek, nie porownuj 135L do zooma:)

widzialem testy 70-200/2,8 z 2x i 1,4. Roznica na niekozysc 2x byla b.duza. kup 1,4.