PDA

Zobacz pełną wersję : 300D ZŁE ZDJĘCIA w trybie TV

iwi1
09-10-2008, 14:14
Witam wszystkich na forum.
Mam taki problem. Jestem od jakiegoś czasu posiadaczem aparatu 300D z firmware 10D. Zacząłem się "bawić" ustawieniami i wczoraj zaobserwowałem jedną rzecz.
Obiektyw stałoogniskowy 50mm f1,8
Ustawiam aparat na KWADRACIK (full auto)
Pomieszczenie oswietlone jedna zarowka 60W (ciemno)
Lampa blyskowa dziala - czas 1/60 sek, f2,8 i zdjecie wychodzi jasne

Ustawiam na P i jest to samo

Ustawiam na TV czas 1/60 sek i robie zdjecie i ustawia przeslone na 1,8 krzyczac ze jest za ciemno i zdjecie jest ciemne. Dodatkowo zauwzylem ze w INFO jest informacja kolo "piorunka" -2 a w poprzednich jest to na 0.
Dalej pozostaje w trybie TV wydłuzam czas do 1/40 sek i robie zdjecie i dalej jest ciemno.
Do nastepnego zdjecia dokladam druga lampe z MAX blyskiem wywolanym przez fotocele i dalej zdjecie jest ciemne.
To wychodzi na to ze zdjec nie da sie zrobic w tym trybie w slabym oswietleniu. Ale pytanie do Was - dlaczego przy tych samych ustawieniach w trybie AUTO wychodza dobrze a w trybie TV zle?

gwozdzt
09-10-2008, 14:17
Ustawiam na TV czas 1/60 sek i robie zdjecie i ustawia przeslone na 1,8 krzyczac ze jest za ciemno i zdjecie jest ciemne. Dodatkowo zauwzylem ze w INFO jest informacja kolo "piorunka" -2 a w poprzednich jest to na 0.
No pewnie, że będzie ciemne, bo masz ustawioną korektę ekspozycji na -2 :!:

Dalej pozostaje w trybie TV wydłuzam czas do 1/40 sek i robie zdjecie i dalej jest ciemno.
choćbys wydłużał ten czas "ad mortem usrandum" to dalej będzie ciemne, bo "-2" ciągle obowiązuje.

- dlaczego przy tych samych ustawieniach w trybie AUTO wychodza dobrze a w trybie TV zle?
bo w przeciwieństwie do Tv, w trybie AUTO aparat ignoruje nieświadomie wprowadzone korekty ekspozycji.
poza tym w trybie auto jest automatyka ISO w zakresie 100-400, natomiast w trybach P,Av,Tv, M, DEP jest stałe niezmienne takie jak ustawisz.

poza tym: Przyklejony temat!
EOS dSLR +pomiar swiatla+lampa, tryby AV, TV, P

w tym dziale!
http://canon-board.info/forumdisplay.php?f=27

a o lampie na fotoceli kilka wątków niżej!
temat: 400d + stara lampa błyskowa ??? - POMOCY