PDA

Zobacz pełną wersję : kalibracja , balas bieli i format RAW



Klosiu
22-05-2004, 22:33
Witam !
mam wiele pytan i z gory dziekuje za wszelkie odpowiedzi

nie znalalem na forum informacji jak skalibrowac monitor i ustawic kolory albo byly one rzeczytwiste ..czy jest jakis program do tego ?
jak sobie z tym radza profesjonalisci ?

czy jezeli zechce korzystac z formatu Raw czy potrzebuje osobnego programu (posiadam PS 7.0 )
prosze o kilka linkow gdzie mozna poczytac cos wiecej na temat RAW

jak zmienic balas bieli juz w gotowym zdjeciu ?

Pozdrawiam

Vitez
22-05-2004, 23:50
nie znalalem na forum informacji jak skalibrowac monitor
Wpisz w google : "kalibracja monitora"


ustawic kolory albo byly one rzeczytwiste ..czy jest jakis program do tego ?

Sprawdz w jakiej przestrzeni kolorow robi twoj aparat (sRGB albo Adobe RGB albo jeszcze jakies dziwne) i we wlasciwosciach kolorystyki monitora ustaw taki sam profil.


czy jezeli zechce korzystac z formatu Raw czy potrzebuje osobnego programu (posiadam PS 7.0 )

Do PS 7 musisz sciagnac plugin do czytania RAW (Adobe Camera RAW plugin). Poza tym mozesz poprobowac bawic sie takimi programami jak BreezeBrowser (ja tego uzywam) i Capture One Pro (ten dziala tylko z RAWami z DSLR, czyli z G3/G5 np juz nie).


prosze o kilka linkow gdzie mozna poczytac cos wiecej na temat RAW

Znowu google sie klania, albo jeszcze lepiej - archiwum grupy dyskusyjnej pl.rec.foto.cyfrowa . Nie bede leniwy i podam ci przykladowego linka:
http://tinyurl.com/27q3t

Albo ogolniej - wyszukiwanie grupy na RAW:
http://groups.google.pl/groups?as_q=RAW&ie=UTF-8&as_ugroup=pl.rec.foto.cyfrowa&lr=lang_pl&hl=pl



jak zmienic balas bieli juz w gotowym zdjeciu ?


Autolevels. Jak nie bardzo wyjdzie to pobaw sie recznymi levels oraz color cast i/lub channel mixer.

qd
29-05-2004, 01:55
jak sprawdzić w jakiej przestrzeni kolorow robi mój aparat? (mam S50)

to jest w instrukcji? czy muszę poszukać w necie?

a co do kalibracji... na płytce do mojego monitora dostałem profil i załadowałem do drukarki skanera i PS. niestety po wydruku okazało się że to jednak nie to - zdjęcie wyszło o wiele ciemniejsze :(

alahari
29-05-2004, 23:21
jak sprawdzić w jakiej przestrzeni kolorow robi mój aparat? (mam S50)

Sprawdz w exifie swojego zdjecia :)
(w informacji)



a co do kalibracji... na płytce do mojego monitora dostałem profil i załadowałem do drukarki skanera i PS. niestety po wydruku okazało się że to jednak nie to - zdjęcie wyszło o wiele ciemniejsze :(
Przypuszczalnie musisz sobie skalibrować monitor pod kątem kontrastów i jasnosci. Szczegóły tutaj http://www.fotogenia.info/flaneur/kalibracja.htm
oraz tu http://www.galeria.com.pl/kalibracja.php

Pozdrawiam :D

mroczny
30-05-2004, 11:12
a co do kalibracji... na płytce do mojego monitora dostałem profil i załadowałem do drukarki skanera i PS. niestety po wydruku okazało się że to jednak nie to - zdjęcie wyszło o wiele ciemniejsze
Takie pytanie, czy cały ten sprzęt jest jednej firmy i dokładnie dobrałeś modele tych profili :?:

qd
30-05-2004, 15:42
sprawdziłem w exifie i colorspace sRGB. czyli chyba norma :)

nie. wszystkie z wymienionych przezemnie urządzeń są innych firm. nie wiem czy śłusznie ale wymyśliłem że najlogiczniejsze bedzie załadowanie jednego profilu kolorów do wszystkich. ( :?: ) załadowałem tak jak pisałem profil z mojego monitora, który znalazłem na płytce. a czy to do tego modelu...? hmmm podejrzewam że tak. innego nie było.

Vitez
30-05-2004, 18:31
Z aparatu zdjecie idzie w sRGB, nastepnie obrabiasz je np PSem ustawionym na inny profil to przy otwarciu pliku powinien sie pytac o przekonwertowanie do innego profilu. Wtedy konwertujesz, obrabiasz i zapisujesz juz w tym innym profilu.
Jesli jest to profil monitora, to ustaw pod niego i monitor i PS i drukarke czy co tam masz, wtedy juz przekonwertowane i obrobione zdjecie z PS powinno wyjsc na drukarce tak jak w PS.
Hint: jesli juz to nie profil monitora ale wszystkie urzadzenia ustaw na profil z PS - AdobeRGB i jak mozesz to obrabiaj w TIFF - wtedy bedziesz mial najwierniejsze oddanie kolorow.

qd
31-05-2004, 18:43
tak tez zrobiłem i wszystko gra :)
wielkie dzięki wszystkim za pomoc :D

mroczny
31-05-2004, 21:27
tak tez zrobiłem i wszystko gra
wielkie dzięki wszystkim za pomoc
Tak tak z ciekawości, to kalkuluje ci się drukowanie fotek na drukarence? Bo mi ze srkomnych funduszy to drogo wyszło, a i tak papier gloss kiepsko trzyma obraz, ponoć po 10 latkach PAPA :evil:

Vitez
31-05-2004, 21:52
http://usenet.gazeta.pl/usenet/0,2.html?group=pl.rec.foto.cyfrowa&tid=1074317