Zobacz pełną wersję : Odpowiednik 5D w Nikonie
Jaki jest odpowiednik canona 5d (starego) w systemie Nikona? Ew jaki jest najbardziej zblizony technicznie (funkcjami). Pozdrawiam.
Jaki jest odpowiednik canona 5d (starego) w systemie Nikona? Ew jaki jest najbardziej zblizony technicznie (funkcjami). Pozdrawiam.
Mógłbyś przybliżyć o jakie "funkcje" chodzi?
Mógłbyś przybliżyć o jakie "funkcje" chodzi?
Ogolnie, nic konkretnego, chodzi o okreslenie. 5D wg. Canona nalezy do najgorszego z najlepszych...no bo 5D i np 1D to niby jeden segment, profesionany, dalej nizej to 50D-40D-30D.... i nizej 300D.....chodzi o to jak to wyglada w systemie Nikona, ktory obecnie Nikon jest najgorszy z najlepszych(profesionalnych) jesli oczywiscie Nikon dzieli tak swoj sprzet, bo nie wiem.
Funkcjami? To by był chyba d40;)
d700 jest nikonowskim 'tanim FF', ale pod względem 'funkcji' bliżej mu do statku kosmicznego niż 5d. 5d z drugiej strony daje trochę lepszy obrazek od d700, że d40 nie wspomnę;)
d700 z grubsza
Ogolnie, nic konkretnego, chodzi o okreslenie. 5D wg. Canona nalezy do najgorszego z najlepszych...no bo 5D i np 1D to niby jeden segment, profesionany,
5D to nie jest sprzęt profesjonalny. Na szczęście mało komu to przeszkadza w robieniu dobrych fot ;-).
Jaki jest odpowiednik canona 5d (starego) w systemie Nikona?
nie istnieje.
obaj producenci od wielu lat pozycjonują swoje modele "na zakładkę" tzn. w taki sposób, aby bezpośrednio ze sobą nie konkurować.
Ew jaki jest najbardziej zblizony technicznie (funkcjami). Pozdrawiam.
cieżko będzie u Nikona znaleźć tak ubogi w funkcje korpus :-)
natomiast patrząc na sprawę również technicznie, ale już pod kątem rozmiarów matrycy i ogólnej budowy korpusu, to najbliższy będzie D700 (jako pełnoklatkowe body niezintegrowane z gripem).
Typowego odpowiednika nie ma. Alternatywa jest nieco drozszy D700. Na szczęscie cena idzie w parze z jakością. Dokładając te kilkanaście stówek otrzymujemy naprawdę świetny aparat. Obrazowanie na poziomie 5D a cała reszta od ergonomii a na AF kończąc bije Canona na głowe. Jedyna rzezcą jakiej mi brakuje w D700 jest... bagnet Canona.
Kolekcjoner
09-10-2008, 23:27
No i wygląda na to, że następca też się idealnie mija.
(....) ktory obecnie Nikon jest najgorszy z najlepszych(profesionalnych) jesli oczywiscie Nikon dzieli tak swoj sprzet, bo nie wiem.
Myślę że D300 to mniej więcej najniższa półka pro u Nikona.
Dokładnie, d300 to takie tanie d3 bez gripa i z mniejszą matrycą, cała reszta jest praktycznie identyczna.
tu nie ma co za wiele myśleć - Nikon jawnie deklaruje jaki sprzęt uważa za profesjonalny:
http://www.nikon.pl/pro/pl_PL/local_content/broad/393/1.html
Natomiast D300 jako takie nie sposób w żaden sposób porównywać z 5D, ponieważ ten korpus Nikona ma chyba wszystko oprócz dużej matrycy, zaś staruszek Canona nie ma nic oprócz dużej matrycy :-)