PDA

Zobacz pełną wersję : 300D tryby pomiaru światła a możliwość wyboru

rychu_lhotse
17-06-2005, 11:51
Witam.

Czy w 300D nie ma możliwości wyboru trybu pomiaru światła? Są one automatycznie dobierane w zaleznosci od wybranego trybu pracy?

Czy hack Wasi daje możliwość ich indywidualnego wyboru?

Czytałem ze w trybach kreatywnych stosowany jest tryb matrycowy ale poprzez naciśnięcie * przełącza się na punktowy,jak to jest faktycznie?

Dzieki z odpowiedzi

Tomasz Golinski
17-06-2005, 12:01
Nie. Tak

Nie

Tak

C41photocrew
17-06-2005, 12:47
hmmm jest rosyjski crack ktory udostępnia tryby pomiaru światła....

tpop
17-06-2005, 14:24
hmmm jest rosyjski crack ktory udostępnia tryby pomiaru światła....wiesz w ogole o czym mowisz? Bez cracka tez udostepnia te tryby ale nie udostepnia mozliwosci ich swobodnego wyboru. A ruski soft na pewno tego nie zmienia. Nie mieszaj koledze w glowie.

C41photocrew
17-06-2005, 14:55
a to sorki za zla informacje

Marfackib
20-06-2005, 11:43
Czytałem ze w trybach kreatywnych stosowany jest tryb matrycowy ale poprzez naciśnięcie * przełącza się na punktowy,jak to jest faktycznie?
Ale w trybie M mamy pomiar centralnie ważony. Przy * oczywiście punktowy.

PORTER
15-07-2005, 00:25
wsumie nie ma zadnego problemu z wybieraniem trybow ;-)) na M jest centralnie wazony ;-) przy * punktowy a w pozostalych ;-) matrycowy ;-) wiec jaki problem <LOL>

appimate
06-08-2005, 23:28
słuchajcie, na czym polega różnica w matrycowym i centralnie ważonym? CW to głównie wokół środka kadru, tak? a w matrycowym średnia ze wszystkiego? i jeśli będą różne części "obrazka" o drastycznie różnej jasności, to zostanie to wszystko uśrednione i tym samym spsute? a jak to jest z punktowym? gdzie ten punkt pomiaru jest ulokowany? w centrum?
wybaczcie jeśli pytania zbyt "laickie", ale w końcu musiałem to z siebie wydusić.
;-)

Tomasz Golinski
06-08-2005, 23:37
matrycowy stara sie yntelygentnie przeanalizowac obraz i ocenic w jakis tajemniczy sposob. punktowy = w centrum kadru.

PORTER
09-08-2005, 11:41
matrycowy jest dobry jak masz cala scenerie jasna lub ciemna ;-) to wtedy sobie oceni ze jest malo swiatla i da dluzszy czas ;-) i odwrotnie jak jest sceneria jasna a jak robisz np krajobraz gor ;-) z pieknym niebem hehe to matrycowy albo ci dobrze naswietli niebo a gory beda ciemna lub odwrotnie :-)) wtedy najlepiej wazony lub punktowy ;-)