PDA

Zobacz pełną wersję : BF przy 18mm, OK przy 55mm :-/

ToMeK.sZ
17-06-2005, 01:02
Witam,

Zauwazylem ze moj aparacik ma lekki BF, ale tylko przy szerokim kacie -18mm. Dla 55mm, jak i dla 70-300 w Canonowskim USMie wszystko jest OK.

Przyklady na zalaczonych zdjeciach.

Jest jakas szansa na ustawienie tego w serwisie?

POZDRAWIAM
Tomek

KuchateK
17-06-2005, 02:13
Olej... Rozjada Ci wszystko i bedziesz mial ff/bf na wszystkim... Ja bym tego nie ruszal.

ToMeK.sZ
17-06-2005, 08:46
Olej... Rozjada Ci wszystko i bedziesz mial ff/bf na wszystkim... Ja bym tego nie ruszal.

Ale z drugiej strony dochodze do wniosku ze jest to mocno upierdliwa sprawa bo dla 18mm i wiekszych odleglosci robienia zdjecia okazuje sie ze jest coraz gorzej
(patrz zalaczone zdjecie - ostrosc jest w okolicach 30cm na linijce... :-/).
http://acn.waw.pl/tomeksz/18mm_dalej.jpg

Tomek

Lutek
17-06-2005, 09:22
Witam,

Zauwazylem ze moj aparacik ma lekki BF, ale tylko przy szerokim kacie -18mm. Dla 55mm, jak i dla 70-300 w Canonowskim USMie wszystko jest OK.

Przyklady na zalaczonych zdjeciach.

Jest jakas szansa na ustawienie tego w serwisie?

POZDRAWIAM
Tomek
U mnie było tak samo..... bo widzisz.... na szerokim kącie nożna ustawić mniejszą przysłone (większa dziura).

Piotr

ToMeK.sZ
17-06-2005, 09:30
U mnie było tak samo..... bo widzisz.... na szerokim kącie nożna ustawić mniejszą przysłone (większa dziura).

To nie tak. Przyjrzyj sie zdjeciom w pierwszym poscie: przy 18mm srodek ostrosci jest wyraznie przesuniety do tylu - ok. 17cm na linijce; przy 55mm IMHO jest duzo lepiej - srodek jest ok. 14cm, czyli bardzo blisko miejsca na ktore byla ustawiana ostrosc.

Niebardzo rozumiem jaka mialaby byc zaleznosc miedzy ustawiona przeslona a wystepowaniem BF. Przy 55mm glebia ostrosci i tak jest duuuuzo mniejsza.

Pozdrawiam
Tomek

Lutek
17-06-2005, 09:50
To nie tak. Przyjrzyj sie zdjeciom w pierwszym poscie: przy 18mm srodek ostrosci jest wyraznie przesuniety do tylu - ok. 17cm na linijce; przy 55mm IMHO jest duzo lepiej - srodek jest ok. 14cm, czyli bardzo blisko miejsca na ktore byla ustawiana ostrosc.

Niebardzo rozumiem jaka mialaby byc zaleznosc miedzy ustawiona przeslona a wystepowaniem BF. Przy 55mm glebia ostrosci i tak jest duuuuzo mniejsza.

Pozdrawiam
Tomek
U mnie przy 55 praktycznie nie było widać ff natomiast przy 18 był..... chyba ze to wynik kalibracji bo mnie kalibrowali i body i kita.

Piotr

Venio
17-06-2005, 10:22
powiem tylko ze przy 18mm jak będziesz robił plenerki to będzie to kompletnie nie widoczne. Chyba ze chcesz robic tym obiektywem i tą ogniskową macro...
Dlatego właśnie ja nie robie tych głupich testów... Bo wszystko jest ok i super do czasu kiedy sie zacznie robic testy...
Powinni na tych wszystkich forach fotograficznych jak plfoto dac nową kategorie 'fotki testowe' ;)

ToMeK.sZ
17-06-2005, 10:27
powiem tylko ze przy 18mm jak będziesz robił plenerki to będzie to kompletnie nie widoczne. Chyba ze chcesz robic tym obiektywem i tą ogniskową macro...
Dlatego właśnie ja nie robie tych głupich testów... Bo wszystko jest ok i super do czasu kiedy sie zacznie robic testy...
Powinni na tych wszystkich forach fotograficznych jak plfoto dac nową kategorie 'fotki testowe' ;)

Ale widzisz - nie tylko widoczki sie aparatem pstryka... Poprostu chcialbym zeby wszystko bylo OK. Nie zawsze mozna sobie pozwolic na przymkniecie przeslony do 8.

Pozdrawiam
Tomek

Venio
17-06-2005, 16:27
Ja nie mówie o przymykaniu przysłony. Ogolnie przy takiej ogniskowej bardzo mało prawdopodobne by cos ci wyszło nieostre bo automatycznie zwiększa sie GO (jesli źle mówie to prosze o poprawienie). Weź zapomnij o tych testach. Zrob pare fotek i jeśli będzie BF tak strasznie widoczny to wtedy cos zadziałaj w serwisie.

ToMeK.sZ
17-06-2005, 16:43
Ja nie mówie o przymykaniu przysłony. Ogolnie przy takiej ogniskowej bardzo mało prawdopodobne by cos ci wyszło nieostre bo automatycznie zwiększa sie GO (jesli źle mówie to prosze o poprawienie). Weź zapomnij o tych testach. Zrob pare fotek i jeśli będzie BF tak strasznie widoczny to wtedy cos zadziałaj w serwisie.

Zrobilem juz tym aparatem ponad 1000 zdjec :-D (w wiekszosci testowanie) i fotki przy szerokim kacie i malymi odleglosciami od fotografowanego obiektu (a teka jest wiekszosc zdjec jakie robie w pomieszczeniach) wychodza bardzo miekkie. Oczywiscie mozna to tlumaczyc tym ze obiektyw przy w pelni otwartej przeslonie mydli, ale na testach wyraznie widac ze nie to jest powodem, tylko to ze srodek glebi ostrosci jest kawalek za obiektem.

Pozdrawiam
Tomek

PS. Dzisiaj oddalem aparat do "importera" na naprawe... Mam nadzieje ze nie bede zalowal ze nie kupilem bez Canonowskiej gwarancji :-/