PDA

Zobacz pełną wersję : 5D czy szkła?

etheriel
06-10-2008, 16:29
Witam :)

Stare 5D ze swoją ceną zaczyna być kuszące, więc zaczął chodzić mi po głowie pomysł zakupu pozbycia się pieniędzy :mrgreen: z drugiej strony za tę cenę dostanę nawet kilka niezłych obiektywów [z FFem wtedy musiałbym czekać aż 5DII zejdzie do podobnej ceny], bo aktualnie z EFów mam tylko 50/1.8 i 28-105/3.5-4.5 II. Jeśli chodzi o 5D to mam na oku nawet konkretną ofertę body+grip+2 aku+2x extreme III 1gb z przebiegiem 30 tys za 3700. Warto, nie warto?

Poradźcie, bo mam mętlik w głowie :)

Tomasz Golinski
06-10-2008, 16:37
Zdecydowanie szkła - przecież do 5d też trzeba coś podpiąć. Trochę szkoda męczyć się 5d+50/1.8...

don
06-10-2008, 16:40
podzielam zdanie Tomka. Gdybys dysponowal szkielkami jakie posiada Tomek to bez zastanowienia polecilbym 5D.

koraf
06-10-2008, 16:46
Obojętne ( no może na do końca) co masz w tej chwili ale szkła :mrgreen:

Wielblad81
06-10-2008, 16:49
Miałem podobny dylemat i zdecydowałem się na szkiełko kupiłem, 24-70 L bo z EF dysponowałem tylko 50 i 55-200. Z zakupem 5D poczekam aż skończy się następny cash back bo do tego czasu mk2 powinno już być na sklepowych półkach w trochę niższych cenach. Czas pokaże...
Pozdrawiam.

Kolekcjoner
06-10-2008, 17:41
A jaką masz aktualnie puszkę? Crop? I czy do niej jakieś EF-sy? Czy analog?

MIC_a
06-10-2008, 17:51
szkła szkła szkła...

amroz
06-10-2008, 17:53
ja robie na 40d i jak narazie inwestuje w szkła. miałem nawet juz kase odłożona na nowe 5d ale wydałem na 85L. myśle że to dobra kolejność. kiedyś przyjdzie ten czas na pełna klatke ale juz wtedy będzie co pod to podpiąć.

pst
06-10-2008, 19:57

Stare 5D ze swoją ceną zaczyna być kuszące, więc zaczął chodzić mi po głowie pomysł zakupu pozbycia się pieniędzy :mrgreen: z drugiej strony za tę cenę dostanę nawet kilka niezłych obiektywów [z FFem wtedy musiałbym czekać aż 5DII zejdzie do podobnej ceny], bo aktualnie z EFów mam tylko 50/1.8 i 28-105/3.5-4.5 II. Jeśli chodzi o 5D to mam na oku nawet konkretną ofertę body+grip+2 aku+2x extreme III 1gb z przebiegiem 30 tys za 3700. Warto, nie warto?

Zdecydowanie szkła - przecież do 5d też trzeba coś podpiąć. Trochę szkoda męczyć się 5d+50/1.8...

Normalnie zgodziłbym się z Tomkiem - tylko że nie mamy pełnej informacji czy do tego cropa (bo tak zakładam) ma jakieś dobre efsy?
jeśli ma kasę na 5d 'zwykłe' ;-) to może sprzedajac aktualne body i szkło efs i dokupić jedno szkło pod FF (17-40 za ~1900pln)

jeśli chce mieć FF dslr to teraz jest właściwy moment - szybciej nazbiera dodatkową kasę na elke niż dobije do ceny 5d 'niezwykłej'

kami74
06-10-2008, 20:55
Też bym Ci napisał że szkła. Ale ostatnio miałem w domu 5D i no kurde jest git cool i czad. Więc...? A męcz sie sam :mrgreen:

Renia239
06-10-2008, 21:05
Bez dobrego szkła nawet 5d nie pomoże.

Arche121
06-10-2008, 21:36

kolego,najpierw szklarnia potem dobre body.
Zastanów sie co ci po 5d jesli szkieł do niego nie podepniesz.....?
Chyba ,że dla lansu lubisz sobie wyjśc na niedzielny spacerek ....
Poważnie radze zastanowic sie nad tym i kupic w pierwszej kolejsnosci dobre szkła pod FF

sylwester Samluk
06-10-2008, 21:54
Witaj

Pamiętaj dobre szkła to podstawa oraz dobrą lampę sobie kup Speedlite 580 II. Ja ma 400D i najpierw kupie jeszcze szkło i lampę i dopiero mając te bajery przejdę na 5D II mark.

Pozdrawiam

Sylwek

icik
06-10-2008, 21:59
Kup sobie porządne szkło - coś z eL-ki a przekonasz się jak dużo się zmieni w robionych fotkach. Powiedzmy sobie szczerze że te szkła co teraz masz to niska liga. Ja po zakupie 70-200/F4 praktycznie go nie odpinam z body. TERAZ TYLKO SZKŁA - A BODY SE KUP PÓŹNIEJ.

janmar
06-10-2008, 22:01
[quote]5D czy szkła? [quote]
Wychowany na analogu i nim kilkanaście lat fotografujący przyzwyczaiłem sie powtarzać
prastare twierdzenie :" przedewszystkim szkła ] .Po paru latach na cyfrze i zmiania kilku korpusów zmieniłem zdanie.W ostatnim okresie kupowalem dość dużo szkieł z najwyższej półki.Cóż ułatwiają życie a,ale mając już jakieś rewolucji to nie czyni.Przejściem z cropa na 5d byłem głęboko poruszony. To inny poziom w fotografii.Aparat w cyfrze to więcej niż zespół przysłona migawka i mechanizm ustawiający czas.To rownież matryca mająca taki sam wpływ na zdjęcie, jak w analogu film.To rodzaj procesora itd.Nie jest może dla amatora sprawą życia i śmierci co kupić najpierw,ale powiedzialbym tak: obojętnie w jakiej kolejności,śledzić rynek i dążyć do możilwie najlepszego body i przynajmniej jednego wybitnego obiektywu.Niekoniecznie musimy pokrywać cały zakres @.5d i dobre szklo pozwoli na wiele lat wielkiej frajdy i b.dobrych zdjęć.a reszta powoli.. Pozdrawiam

MIC_a
06-10-2008, 22:22
ja gdybym teraz mial kupic cos szerszego, wolalbym za te pieniadze kupic "piątke"
ale bez potrxzeby szerokiego szkła dalej będe kompletować szklarnie a z czasem szerokim kątem stanie się 17-40, a reszta szkieł dostanie drugi, lepszy oddech na ful frejmie... ;)
ale nie majac nic konkretnego pod FF nie widzialbym sensu takiej przesiadki...
chyba cos nie tak z moja dzisiejsza skladnia, ale mam nadzieje ze w miare jasno i klarownie to napisalem :) hehe

RNz
06-10-2008, 22:51
dyskusja często powtarzana.
najpierw szkła, później body. Nawet jeżeli to 5-tka

pst
06-10-2008, 23:17
dyskusja często powtarzana.
najpierw szkła, później body. Nawet jeżeli to 5-tka
generalnie masz racje oprócz ostatniego słowa z którym nie moge sie zgodzić: chodzi mianowicie o to że stara piątka zacznie wychodzić z użycia;
jeśli nie kupi teraz FF to zostanie mu 5dII którego cena będzie równa ciemniejszej elki i starego 5d
dlatego to co napisał kolega poniżej

Wychowany na analogu i nim kilkanaście lat fotografujący przyzwyczaiłem sie powtarzać
prastare twierdzenie :" przedewszystkim szkła ] .Po paru latach na cyfrze i zmiania kilku korpusów zmieniłem zdanie.W ostatnim okresie kupowalem dość dużo szkieł z najwyższej półki.Cóż ułatwiają życie a,ale mając już jakieś rewolucji to nie czyni.Przejściem z cropa na 5d byłem głęboko poruszony. To inny poziom w fotografii.Aparat w cyfrze to więcej niż zespół przysłona migawka i mechanizm ustawiający czas.To rownież matryca mająca taki sam wpływ na zdjęcie, jak w analogu film.To rodzaj procesora itd.Nie jest może dla amatora sprawą życia i śmierci co kupić najpierw,ale powiedzialbym tak: obojętnie w jakiej kolejności,śledzić rynek i dążyć do możilwie najlepszego body i przynajmniej jednego wybitnego obiektywu.Niekoniecznie musimy pokrywać cały zakres @.5d i dobre szklo pozwoli na wiele lat wielkiej frajdy i b.dobrych zdjęć.a reszta powoli.. Pozdrawiam
i to co sam pisałem ale nie wypada sie cytować :mrgreen: jest moim zdaniem optymalne
przykład z 17-40 podałem ot tak bo wiem ze mozna od tipa dorwać to szkło w cenie 1,9kpln

aptur
07-10-2008, 07:41
Generalnie jak piszą poprzednicy. Szkła najważniejsze. Jednak jeśli naprawdę chcesz się pozbyć cropa to 50/1.8 spokojnie na 5D da radę. Ten obiektyw to wydmuszka i plastik fantastik z raczej kiepskim bokehem ale na 5D robi się z niego standardowy, ostry lens. Takim zestawem spokojnie mógłbym pracować aż nazbierałbym na kolejny obiektyw.

gwozdzt
07-10-2008, 08:24
Stare 5D ze swoją ceną zaczyna być kuszące, więc zaczął chodzić mi po głowie pomysł zakupu pozbycia się pieniędzy :mrgreen:
aktualnie z EFów mam tylko 50/1.8 i 28-105/3.5-4.5 II.
Jeśli chodzi o 5D to mam na oku nawet konkretną ofertę body+grip+2 aku+2x extreme III 1gb z przebiegiem 30 tys za 3700

z drugiej strony za tę cenę dostanę nawet kilka niezłych obiektywów
za 3700 kilka niezłych obiektywów? ja widzę raczej 1 porządny... no, może coś na piwo zostanie ;-) to po pierwsze.

a po drugie stanowczo za mało informacji podajesz. Czym teraz fotografujesz? Co fotografujesz? robisz to hobbystycznie czy zarobkowo? w jaki sposób prezentujesz swoje prace?

bez tych informacji mogę jedynie powiedzieć, że jeśli sprzet ma pracować i zarabiać to spoglądałbym w stronę profesionaLnych obiektywów; natomiast w przypadku zastosowań hobbystycznych brałbym body 5D, bo jeśli chodzi o szkła, to posiadasz wystarczające (jasny standard i przywoity podstawowy zoom).

piszę to z autopsji :-) bo sam właśnie jestem przypadkiem zadowolonego knociarza niezarobkowego wyposażonego w 5D oraz obiektywy z dolno-średniej półki, w tym 50/1.8 oraz bliźniaka 28-105 czyli 24-85 USM.

W/w obiektywy łapie DPP lens correction, więc jeśli tylko ktoś ma czas i ochote na RAW, to nie ma problemu z ich ewentualnymi wadami typu dystorsja, winieta i aberracja; natomiast rozdzielczość szkła jest u mnie w hierarchi daleko, daleko za wspomnianymi wadami, a nawet za treścią, tematem i kompozycją zdjęcia :-)
(zreszta, pod względem rozdziałki szkieł 5D akurat jest mniej wymagający za sprawą dużego pixela; natomiast w aspektach, gdzie wymagania tego korpusu rosną sprawę załatwia mi DPP).

xxkomarxx
07-10-2008, 09:08
Zakładam, że skoro chcesz 5 to fotografujesz puszką z cropem. Ja osobiście kupiłbym szkła bo body można dokupić później nawet jak nie będzie produkowane. Zawsze znajdą się ludzie, którzy posiadają sprzęt dla samej chęci posiadania i wcześniej czy później będą przesiadać się na 5d mk2 bo choćby dlatego że może kręcić filmy itp. Sam mam znajomą która kupuje bo są już lepsze rzeczy. W ciągu 2 ostatnich lat miała 3 puszki w kolejności 350d, 400d i teraz 40d a napala się na 50d. Ilość zrobionych zdjęć przez ten czas to ok 500 :mrgreen: ale od takich ludzi dobrze kupować sprzęt bo maja mały przebieg i wyglądają jak sklepowe z tym że po strasznie niskich cenach.
Wiem, że 5d to FF i inna bajka jeśli chodzi o foty.
Podsumowując wywód.
Kupuj szkiełka :)

MM-architekci
07-10-2008, 09:14
To sie nieco podepne , w naplywie gotowkie dylemat , czy z 350D skoczyc na 40D czy mozne dolozyc i 5D , posiadam Tamrona 28-75 2.8 + 70-200/4L ( grip , 430ex i takie tam ) , zaczynam focic amatorsko z gazecie internetowej , wiec troche reporterki , poza tym czasm slub moze bedzie , reszta dla siebie czyli zdjecia roznej masci pseudo artystyczne ;].

Opcje sa dwie :
- przesiadka z tym co mam na 5D+grip
- przesiadka na 40D+grip i zmiana Tamron na 17-40/4L

aptur
07-10-2008, 10:10
To sie nieco podepne , w naplywie gotowkie dylemat , czy z 350D skoczyc na 40D czy mozne dolozyc i 5D , posiadam Tamrona 28-75 2.8 + 70-200/4L ( grip , 430ex i takie tam ) , zaczynam focic amatorsko z gazecie internetowej , wiec troche reporterki , poza tym czasm slub moze bedzie , reszta dla siebie czyli zdjecia roznej masci pseudo artystyczne ;].

Opcje sa dwie :
- przesiadka z tym co mam na 5D+grip
- przesiadka na 40D+grip i zmiana Tamron na 17-40/4L

Zdecydowanie wariant z 5D. Tamaron 28-75 to przyzwoite szkło również na FF. Zakres dużo fajniejszy niż na cropie.

Mariusz_C
07-10-2008, 10:20
@ MM-architekci: polecam przesiadkę na 5d z tym co masz, tamron na 5d będzie wystarczająco szeroki i da Ci dobry obraz, 70-200 - wiadomo chyba i nie muszę pisać, a z czasem jak będziesz chciał jeszcze szerzej to dokupisz 17-40

RNz
07-10-2008, 12:07
generalnie masz racje oprócz ostatniego słowa z którym nie moge sie zgodzić: chodzi mianowicie o to że stara piątka zacznie wychodzić z użycia;

i będzie tańsza więc warto poczekać :-)

dlatego to co napisał kolega poniżej

zwróc tylko uwagę, że kolega janmar najpierw rozwinął szklarnię, by na niej dopiero dostrzec różnicę po zmnianie cyfrowej puszki na FF
bez dobrych szkieł, szarpanie się na FF dla samego faktu posiadania jest bezsensowne.

Janusz Body
07-10-2008, 12:34

Święte słowa. Tylko można się pod nimi podpisać. Puszka MA ZNACZENIE i to ogromne. Kiedyś w czasach kliszy rodzaj użytego materiału, producent, sposób wołania był równie ważny jak szkło. Można na pstrykać na slajdach ORWO, na Kodakach, Fuji, Velvii, Ilfordzie i co tam jeszcze producenci wymyślili. Teraz matryca (i częściowo soft puszki) jest odpowiednikiem kliszy. Więc może być FOTOPAN czy ORWO COLOR ale może też być Fuji Velvia 10x8. Co z tego że szkło świetne jak na zdjęciu są plamy z wywołania Fotopanu HL w jakimś gównianym Fotonalu. :)

RNz
07-10-2008, 15:47
Święte słowa. Tylko można się pod nimi podpisać. Puszka MA ZNACZENIE i to ogromne.

Nie chcę się czepiać, ale nie tak dawno:
http://www.canon-board.info/showpost.php?p=532666&postcount=24

chyba, że 5% to ogromne znaczenie... :-)

Janusz Body
07-10-2008, 16:14

Nie chcę się czepiać kłopotów z arytmetyką u kolegi :mrgreen: ale 5% w stosunku do 15% udziału sprzętowego to tylko 1/3 albo aż 1/3. Jak kto woli. :)

EDIT: Zdania nie zmieniłem. A pytanie było "szkła czy puszka". Sporo osób się wypowiadało, że szkła najważniejsze a ja tak nie uważam i w/w proporcje są z grubsza prawidłowe. Zmianę fotografisty wykłuczyłem z założenia ;)

nor
07-10-2008, 16:15

... albo "inteligentna przystawka" zmieniła zdanie po prostu :mrgreen:

Janusz Body
07-10-2008, 16:19
... albo "inteligentna przystawka" zmieniła zdanie po prostu :mrgreen:

Dziękuje za wysoką ocenę :) Nie mam tak dobrego zdania o sobie jako o tejże przystawce :)

Kristof
07-10-2008, 21:19
Ja zdecydowanie polecam dobre szkło, oczywiście body - matryca jaka w nim jest ma znaczenie, ale w większej mierze to właśnie szkło wpływa na jakość fotografii.
Ja bym kupił np 30,40D (które obecnie można kupić w bardzo dobrej cenie) + skałkę 85mm 1.8, choć jeśli chodzi o dobre szkła to jest w czym wybierać:)

RNz
07-10-2008, 22:44
Nie chcę się czepiać kłopotów z arytmetyką u kolegi :mrgreen: ale 5% w stosunku do 15% udziału sprzętowego to tylko 1/3 albo aż 1/3. Jak kto woli. :)

Januszu, nie zmienia to faktu, że w cytowanym przeze mnie poście szkła postawiłeś wyżej od puszki.
Pozostałe, chociaż bardziej na miejscu jest tutaj słowo "pierwsze", 2/3 udziału sprzętowego to właśnie szkła :-)

pst
07-10-2008, 22:45
w normalnej sytuacji trzeba rozwijać szklarnie
ale skoro planuje sie przesiąść na FF to po zniknięciu 5d będzie mu brakować kasy zeby zakupić 5dmkII - argument o uzywanym 5d do mnie nie trafia; puszki bym nie kupił uzywanej; szkło tak

szkła do FF ma - na pewno bedzie sie z nimi mniej męczył n a 5d niż zakupując kolejny obiektyw ef do cropa i męcząc sie z ciulatym zakresem @crop

wtedy wizja FF odejdzie na kolejne dwa lata bo:
- cena 5dmkII szybko nie spadnie do obecnego poziomu 5d
- wydał by kase na szkło ef ktore teraz doradzacie