PDA

Zobacz pełną wersję : Co z tymi RAW'ami w 350d ??



beachcomber
16-06-2005, 16:15
350d mam od 48h, dopiero sie poznajemy, ale rokuje udany zwiazek ;-)
dziwna sprawa z RAW'ami tylko: jesli ustawiam tryb RAW, wszystko jest ok,aparat robi zdjecia, moge je normalnie sciagnac na komputer. Jak przestawiam na tryb RAW+JPG, i podlaczam do kompa (sciagam albo przez kreatora albo wchodze bezposrednio przez 'moj komputer', mam WIN XP) zamiast jednego pliku cr2 i jpg mam... 2 jpg!! pliki roznia sie tylko tym, ze jeden ma dodatkowa cyferke w nawiasie. dopiero jak uruchomie zoom browser'a albo camera window (oba dostalem z aparatem i obu nie lubie uzywac) moge sciagnac cr2 i jpg.
Czy ktos wiem o co z tym chodz?

Vitez
16-06-2005, 22:17
Czy ktos wiem o co z tym chodz?

Windowsy XP interpretuja sobie te pliki po prostu jako graficzne, nie wnikajac w rozszerzenie na "zrodle" i po transferze zapisuja jako po prostu JPG (defaultowe rozszrzenie plikow graficznych).
Rady:
- olej sciaganie przez windowsowy
- zmien system operacyjny
- uzywaj EOSViewer (aka zoombrowser-camera window)
i najlepsza rada - kup czytnik, zadziwisz sie predkoscia transferu plikow (mimo ze 20D i 350D maja niby USB 2.0 to i tak z nich wolniej niz z czytnika idzie).

APP
18-04-2006, 21:33
A u mnie to już zupełnie jakiś dziwoląg - w ogole nie widać plików .cr2, szukam, czytam tutaj i czytam, i baranieję z każdą chwilą bardziej :?
Czy tylko ja tak mam, czy to wszystko może jednak jest normalne?

Aparat (EOS350D) podłączam bezpośrednio kabelkiem do USB pod XP Pro (PL)+ SP2 (oczywiście sterowniki z płytki Canon'a zainstalowane)

Jedyny program, który widzi .cr2 w aparacie to CameraWindow/ZoomBrowser EX (sic!)
Pół biedy gdyby ZoomBrowser nie rozsiewał po wszystkich folderach tych swoich "ZbThumbnail.info" albo chociaż nie włączał się po ściągnięciu plików przez CameraWindow, ale tego nie da się wyłączyć (da się?), a dla mnie to dyskwalifikacja.

PS (CS2) + ACR 3.3 / Adobe Bridge / ACDSee nie widzą aparatu w ogóle, czytają dopiero .cr2 i .jpg wrzucone na dysk (to akurat chyba normalne? prawda? prawda? :shock: ), zresztą poza CW i ZB aparat widzi chyba tylko Explorer.

Znacie jakiś program, który pozwala po prostu zgrać na dysk pliki (.cr2 i .jpg) z aparatu? A może wspomniane kłopoty miną po użyciu czytnika kart i zwykły XP'kowy explorer będzie już widział .cr2?

Błagam, niech ktoś napisze co z tych rzeczy jest normalne, a co nie i jak to wszystko ma się właśnie do dodatkowego czytnika.

BTW Używam ACDSee 7 i próba otwarcia RAW'a (.cr2) kończy się czarnym ekranem (tzn otwiera plik i NIBY wyświetla, ale cały obraz jest czarny), a na podglądzie nie pokazuje się nic. Plug-in Digital Camera RAW jest zaznaczony (zainstalowany)... Coś przeoczyłem?

GrzegorzS
18-04-2006, 22:34
Znacie jakiś program, który pozwala po prostu zgrać na dysk pliki (.cr2 i .jpg) z aparatu?
Np
Downloader Pro
http://www.breezesys.com/Downloader/index.htm

mirhon
19-04-2006, 07:11
A do ściągania RAW'ów z karty poprzez czytnik co polecacie? Najlepiej jakiś freeware pod Windows...

APP
19-04-2006, 13:58
Ten Downloader pro jest niezły (bez problemu wykrywa aparat i widzi .cr2), dzięki GrzegorzS. Byłby ideał gdyby miał jakiś miniturkowy podgląd, ale chyba nie można mieć wszystkiego.
Z kolei do podglądu bardzo fajny jest BreezeBrowser, ale ten też rozsiewa (breezebrowser.dat) i... chociaż widzi aparat to kliknięcie na jego (aparatu) ikonce powoduje, że znika (sic!).
Chyba jednak bez dodatkowego czytnika się nie obejdzie (jakieś inne sugestie?).

Vitez
20-04-2006, 00:45
A do ściągania RAW'ów z karty poprzez czytnik co polecacie? Najlepiej jakiś freeware pod Windows...

Total Commander, mxw fotoloader ( http://canon-board.info/showthread.php?t=6462 )

APP
20-04-2006, 21:16
No i zakupiłem właśnie czytnik do komputera i... wszystko działa jak należy.
Karta jest widoczna jako nowy dysk i nawet eksploratorek (a także wszystkie inne programy) widzą na nim .jpg i .cr2 - podgląd, ściąganie, nagrywanie, nie ma sprawy - no i ta prędkość... jakieś 3 razy szybciej niż kabelkiem.

Kwestię odpalania się Zoombrowsera rozwiązuje instalacja EOS Utility (wchodzi zamiast CameraWindow, ale wygląda i działa tak samo), w którym można już wyłaczyć skojarzoną aplikację (a więc ZB) - mamy jednoczesny podgląd i ściąganie .cr2 i nie sieje od razu po folderach, choć na dysku pojawia się upierdliwie jakiś jeden folderek (jak już pisałem - nie można chyba mieć wszystkiego).

Ponawiam natomiast pytanie odnośnie togo co jest normalne, przy podłączaniu 350D kablem, a co nie (?):
- po podłączeniu aparat widzą TYLKO: Explorer, CameraWindow i Zoombrowser
- BreezeBrowser Pro v1.4.2 widzi aparat, ale nie wyświetla żadnej zawartości karty
- tylko CW i ZB widzą w aparacie pliki .cr2 (pomiajm BreezeSys itp)

No i co może być nie tak z tym ACDSee?

Vitez
21-04-2006, 00:07
Ponawiam natomiast pytanie odnośnie togo co jest normalne, przy podłączaniu 350D kablem, a co nie (?):
- po podłączeniu aparat widzą TYLKO: Explorer, CameraWindow i Zoombrowser
- BreezeBrowser Pro v1.4.2 widzi aparat, ale nie wyświetla żadnej zawartości karty
- tylko CW i ZB widzą w aparacie pliki .cr2 (pomiajm BreezeSys itp)


Wszystko to ejst normalne.
Breeze nie obsluguje sciagania/otwierania plikow bezposrednio w apracie.
Windowsy (Explorer) nie lykaja formatu CR2 w podpietym 350D... ot taki feler.



No i co może być nie tak z tym ACDSee?
Ze plugin ktory masz do niego nie obsluguje 350D. Sprobuj Irfanview z pluginami.

APP
21-04-2006, 14:58
Nie wiem czy dobrze się zrozumieliśmy, chodziło mi o otwieranie .cr2 w ACDSee już po ściągnięciu ich na dysk (raczej oczywiste, ale wolę jeszcze raz zaznaczyć ;-)), więc jeśli dobrze odczytałeś Vitez mój problem, to mam rozumieć, że .cr2 zapisany przez 350D różni się wewnętrznie w jakiś sposób od .cr2 zapisanego innym aparatem i ACDSee będzie otwierało RAW'y ściągnięte z takiego czy siakiego aparatu, a z innego może już nie otwierać?
(oczywiście zgodnie z wcześniejszym opisem - otwiera, ale nie pokazuje obrazu).

mxw
21-04-2006, 16:44
mam rozumieć, że .cr2 zapisany przez 350D różni się wewnętrznie w jakiś sposób od .cr2 zapisanego innym aparatem i ACDSee będzie otwierało RAW'y ściągnięte z takiego czy siakiego aparatu, a z innego może już nie otwierać?
dokładnie tak jest i tak należy to rozumieć.
można powiedzieć, że każdy model aparatu generuje swój własny rodzaj pliku CR2 - jest to bądź co bądź "zrzut z matrycy", więc tylko aparaty o identycznych matrycach mogłyby generować podobne RAWy, ale nawet tak też nie jest.

podsumowując: ACDSee 7 i ACDSee 8 nie czyta RAWów z 350D :cry:

czyta je dopiero ACDSee Pro, tutaj lista:
# Canon EOS 10D
# Canon EOS 20D
# Canon EOS 300D/Digital Rebel/Kiss Digital
# Canon EOS 350D/Digital Rebel XT
# Canon EOS 5D
# Canon EOS D2000C
# Canon EOS D30
# Canon EOS D60
# Canon EOS-1D
# Canon EOS-1D Mark II
# Canon EOS-1D Mark II N
# Canon EOS-1Ds
# Canon EOS-1Ds Mark II

niestety, listy do wersji 7 i 8 już nie mogę znaleźć....

ale, ale, zaraz, zaraz, chwila - w supporcie ACDSee napisali coś takiego:
"ACDSee Pro includes support for DNG and RAW formats from the latest DSLR models from Canon, Nikon, (....) Download a free 30-day trial of ACDSee Pro from our website and experience the latest in RAW support and RAW viewing technology with incredibly fast image previews. (.....) Plus, as a benefit of trying ACDSee Pro, you will automatically update your current version of ACDSee 7 or 8 with the latest RAW format viewing support." :shock:
oj, oj, chyba wypróbuję tego pro, żeby "poprawić" swoje 7 8)
tylko już dziś nie dam rady...
_______
Edit:
ACDSee 7 czyta takie aparaty:
# Canon EOS 10D
# Canon EOS 20D
# Canon EOS 300D/Digital Rebel/Kiss Digital
# Canon EOS D2000C
# Canon EOS D30
# Canon EOS D60
# Canon EOS-1D
# Canon EOS-1D Mark II
# Canon EOS-1Ds
__________
Edit 2:
co to, q..rde, jest "Canon EOS D2000C" ?? :shock:

APP
21-04-2006, 17:32
ACDSee 7 i ACDSee 8 nie czyta RAWów z 350D :cry:
:cry: :cry: :cry:


czyta je dopiero ACDSee Pro

Ohoho, tyle pracy włożonej w przyzwoite przygotowanie systemu, przypisań plików itd i backup, a tu się zanosi na robotę od początku (no takiego smutnego emoticona, to na tym forum nie ma)


as a benefit of trying ACDSee Pro, you will automatically update your current version of ACDSee 7 or 8 with the latest RAW format viewing support."[/I]
oj, oj, chyba wypróbuję tego pro, żeby "poprawić" swoje 7 8)
tylko już dziś nie dam rady...

Aż zadrżałem.
Jeśli będziesz szybszy, pisz co i jak wyszło / jak wygląda procedura... może uda się to obejść (tak żeby nie instalować Pro).

Wielkie dzięki za obszerne wypracowanie w temacie mxw.


co to, q..rde, jest "Canon EOS D2000C" ?? :shock:

No idea :shock: Jeśli nie "hamerykancka" to może jakaś "skośnooka" nazwa innego znanego sprzętu :roll: Namieszali z tymi patentami... nie mają co robić.

APP
21-04-2006, 21:09
Szybki raport z pola bitwy - rzeczywiście ACDSee Pro 8 działa, widzi aparat itd itp, choć ustawienia w Color Management wymagają trochę zabawy jeśli chce się te .cr2 oglądać (ogólnie opcja wywoływania RAW w ACDSee Pro jest trochę nieprzystępna i daje efekty dość dziwne w porównaniu do znanych z DPP, ZB czy ACR, może to wina tych ustawień profili barwnych)
Po deinstalacji wersji Pro zwykłe 7.0 rzeczywiście może już wyświetlać .cr2 z 350D, ale ustawienia profili barwnych to jeszcze większy zamęt - na szybkiego nie udało mi się znaleźć ustawienia dającego efekt choćby bliski temu widocznemu w DPP, ZB, czy PS, choć nazwy profili itd niby takie same.

Vitez
22-04-2006, 00:54
Edit 2:
co to, q..rde, jest "Canon EOS D2000C" ?? :shock:

Czemu nie spytales googla?
http://www.pbase.com/cameras/canon/eos_d2000

oraz na dpreview w opisie 1D:
"EOS-D2000 (introduced in March 1998 which was a collaborative effort with Kodak, also known as the Kodak DCS 520)"

oraz w opisie D30:
"So why is the D30 so special? Lots of reasons, it's Canon's first "home grown" digital SLR, built from the ground up to be a digital SLR, their previous forays into the digital SLR world, the EOS-D2000 and EOS-D6000 were joint ventures with Kodak (Canon bodies with Kodak internals), these cameras are also known as the DCS520 and DCS560."

No i jeszcze pare fajnych linkow mozna znalezc, ot:
http://www.betterdigitalonline.com/HTML%20Files/Canond2000.html

mxw
28-04-2006, 12:49
Szybki raport z pola bitwy - rzeczywiście ACDSee Pro 8 działa, widzi aparat itd itp, choć ustawienia w Color Management wymagają trochę zabawy jeśli chce się te .cr2 oglądać (ogólnie opcja wywoływania RAW w ACDSee Pro jest trochę nieprzystępna i daje efekty dość dziwne w porównaniu do znanych z DPP, ZB czy ACR, może to wina tych ustawień profili barwnych)
Po deinstalacji wersji Pro zwykłe 7.0 rzeczywiście może już wyświetlać .cr2 z 350D, ale ustawienia profili barwnych to jeszcze większy zamęt - na szybkiego nie udało mi się znaleźć ustawienia dającego efekt choćby bliski temu widocznemu w DPP, ZB, czy PS, choć nazwy profili itd niby takie same.
to i ja dorzucę swój (powolny :wink:) raport:

rzeczywiście - po zainstalowaniu triala ACDSee Pro
ACDSee 7 i 8 zaczynają czytać i widzieć RAWy z EOSa 350D :D

wreszcie! :roll:

nie natrafiłem na żadne problemy z profilami kolorów (jest w miarę okay), ale faktycznie do konwersji to-to się nie nadaje - u mnie przede wszystkim kiepsko było uzyskać dobrą ostrość zdjęcia (pomimo róznych ustawień wyostrzania) - DPP nawet na ustawieniu sharpness na 0 lub 1 bez problemu dawał ostrzejsze i ładniejsze fotki (sample cegieł ktoś chce? ;)).

no ale niby to nie problem, bo w końcu ACDSee ma być tylko szybką przeglądarką (i katalogiem), a nie wywoływaczką do RAWów...

...tylko właśnie: szybką.
a tu niestety - co z drugiej strony także jest zrozumiałe - otwieranie RAWów idzie w ACDSee strasznie wolno:
- przeglądanie full-screen (czyli ~25%) to około 1.6 do 2,4 sek (JPEG 0,2..0,3 sek)
- zoom do 100% to już 8..10 sek, a trafiło się i ponad 20 sek (JPEG 0,3..0,9 sek).

ale generalnie i tak się cieszę, w końcu nie mam czarnego ekranu na RAWach :D

Andrzej 'Andy' Kidaj
30-04-2006, 09:08
Ja uzywam Cam2Pc (jest wersja FREEWARE).
http://www.nabocorp.com/cam2pc/freeware.php
Bardzo fajny programik, można go skonfigurować tak, żeby odpalał się po podłączeniu aparatu, z 350d działa znakomicie, ma polską nakładkę.
Jest tylko jeden ból (pisałem już chyba o nim), który działa na pewno na W2K (nie wiem, jakna XP). Po każdym ściągniętm RAW wyświetla info o błędzie i trzeba klikać OK. Ale to tylko komunikat, bo plik jest ściągnięty dobrze.