Zobacz pełną wersję : Zdjęcie drużyny piłkarskiej do kalendarza
dream catcher
02-10-2008, 18:34
Jak w temacie. Czy obsłużę drużynę (zdjęcie całej ekipy, tzw. grupowe ;) ) moją 50 1.4? Zakładam, że w sobotę będzie w miarę pogodnie, zdjęcie mam wykonać przed godziną 11. Jaką wartość f/ ustawić, skorzystać ze statywu czy z ręki strzelać...? Zawodnicy najprawdopodobniej będą ustawieni przed budynkiem klubu sportowego, ale nie wykluczam także płyty boiska. Jeśli ktoś chętny udzielić kilku wskazówek, proszę śmiało :)
iktorn92
02-10-2008, 18:37
Wydaje mi sie że 50 to zły pomysł za wąska...co do f zależy jaka pogoda ale myślę ze min. 2.8 :)
dream catcher
02-10-2008, 18:53
Kurczę, no jest ból, bo nic szerzej nie mam, chyba, że staruszek C 28-90 f/4.5-5.6 od analogowej 3setki... ale to chyba za duże ryzyko... :/
jak tylko odejdziesz na odpowiednia odleglosc to w czym problem? No a na murawie to juz w ogole nie widze problemu.
dream catcher
02-10-2008, 20:01
Miejsca będzie dosyć, a jak z parametrami i statywem? Myślę, że GO powinna być w miarę duża, f/5.6?
no statyw mozesz zobie zabrac - nie zaszkodzi. 5.6 pewnie wystarczy ale warto zrobic kilka dubli z roznymi nastawami. W koncu masz cyfraka.
Często robię takie fotki - na pewno 50 jest fatalnym pomysłem - o wiele lepiej wypadnie 28-90 - weź statyw ustaw 5,6 i masz pewniaka.
dream catcher
02-10-2008, 20:58
na pewno 50 jest fatalnym pomysłem.
ze względu na ...? brak zooma? Możesz napisać coś więcej?
o wiele lepiej wypadnie 28-90
Tyle, że ten 28-90 to stary plastikowy kit od analogowej 3setki... czy to na pewno dobry pomysł? Jutro go podepnę, przetestuję, obadam... Chociaż bardziej skłaniał bym się do 50... Napisz coś więcej na ten temat. Z góry dzięki.
ja ostatnio robiłem zdjęcie drużynie koszykarskiej 70-200 :) więc jeśli odejdziesz w miarę daleko to i 50 styknie :)
pamiętaj, żeby zrobić na RAWach :)
dream catcher
02-10-2008, 21:07
70-200 też jest w plecaku, ale nie brałem go pod uwagę :) Zawsze można strzelić kilka na 50, potem szybka zmiana na 28-90... hehe ale piłkarze przed meczem są z lekka niepokorni i nie lubią czekać więc ten manewr może nie wypalić ;)
ps. masz może gdzieś zdjęcie drużyny robione tym 70-200? ;)
sebcio80
02-10-2008, 22:11
dasz rade 50mm,
takie zdjecia nawet lepiej robic wlasnie przy takiej ogniskowej bo jesli robi sie czyms szerokim to zawodnicy stojacy po lewej i prawej stronie zamiast patrzec prosto musza patrzec w lewo lub prawo w obiektyw
Jak masz miejsce to wal 50-tką, bo 28-90 to straszny shit. Szerzej ale kosztem ostrości, zniekształceń, blików itd.
a na przyszłość kup coś szerszego :-) Nawet jeśli to będzie kit od cyfraka, to na 17mm nie będzie wcale źle.
Nawet jeśli to będzie kit od cyfraka, to na 17mm nie będzie wcale źle.na 17 bedzie kiepsko bo beda glowy i nogi w rogach mocno wyciagniete jak ciasniej skadruje.
Zastanawia mnie planowana sceneria wykonywanego przez Ciebie zdjecia. Pilkarze na tle budynku klubu sportowego beda wygladac sztucznie.To tak samo jakbys chcial ustawic mysliwego z trofeum na grzbiecie na tle Zwiazku Lowieckiego.Koniecznie zaplanuj sesje na plycie boiska
Pozdrawiam
Zwołaj jutro na przerwie z 20 osób z klasy i sobie wypróbuj, to będziesz miał rozeznanie ile potrzebujesz miejsca z 50mm (x1.6) tj 85mm.
Przy okazji pamiętaj, żeby porobić więcej klatek bo na pewno zajdzie potrzeba przeklejania w PSie ocząt piłkarzy, żeby wszyscy mieli otwarte na finalnym zdjęciu :lol:
Często robię takie fotki - na pewno 50 jest fatalnym pomysłem - o wiele lepiej wypadnie 28-90 - weź statyw ustaw 5,6 i masz pewniaka.
Też często robię takie fotki i absolutnie się z powyższym stwierdzeniem nie zgadzam.
- weź 50 (na murawie miejsca dość, by odsunąć się jak daleko potrzeba)
- f5,6 to optimum (max ostrość i wystarczająca głębia)
- statyw możesz wziąć, ale spokojnie dasz radę z ręki (najwyżej trochę zwiększysz iso by zachować bezpieczne czasy)
- zrób serię zdjęć (jeden zamknie oczy, drugi akurat coś powie...)
Wbrew pozorom największym problemem jest ładna słoneczna pogoda, bo dostajesz ekstra głębokie cienie (oczy i nos). Ideał to lekko pochmurny dzionek.
f5,6, 1/100, iso jakie będzie trzeba i po problemie.
dream catcher
03-10-2008, 10:08
Zwołaj jutro na przerwie z 20 osób z klasy i sobie wypróbuj, to będziesz miał rozeznanie ile potrzebujesz miejsca z 50mm
hehe no myślę, że to byłby problem bo już jakiś czas dzwonka szkolnego nie słyszałem ;)
@Rjan - kolejny raz wypowiadasz się w moim temacie i kolejny raz muszę Ci podziękować :D KONKRET!
@wasuch - dzięki za radę, najprawdopodobniej skorzystam.
A to ma być chwilkę przed meczem? Jak tak, to poproś ich, by ustawili się w jakimś konkretnym miejscu - bo jeśli np podejdą za blisko (bo tak akurat im wyjdzie ;) ) a za Tobą będzie już tylko wk...cy się trener i ławka rezerwowych, to możesz nei mieć gdzie się odsunąć. :)
Ale jeśli to nie przed meczem a np przed treningiem to luzik. :)
dream catcher
03-10-2008, 21:53
Tak, to będzie przed meczem. Myślę, że ustawię ich gdzieś w centrum płyty, więc pole manewru będzie spore. Inna sprawa to pogoda :( Właśnie wróciłem z Koncertu Dla Wolności http://www.dlawolnosci.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=27&Itemid=39, pogoda fatalna, frekwencja taka sama jak pogoda. Mam nadzieję, że jednak jutro przed południem nieco się przejaśni...
Szczur88
03-10-2008, 22:19
Jeśli masz możliwość, pożycz od kogoś lampę (580-ka najlepiej, ale na bezrybiu i rak ryba), ustaw towarzystwo, może być nawet pod słońce czy coś, tak, żeby w tle mieć ładne chmurki, skoryguj ekspozycję o 1-1 i 2/3 EV, o tyle samo podnieś ekspozycję lampy, i wio... (Jeśli masz czas, zrób kilka prób z różnymi wartościami korekcji).