PDA

Zobacz pełną wersję : RAW a JPEG



Trzaska
15-06-2005, 22:34
Witam,
Dopiero zaczynam zabawe z RAW'ami - napiszcie mi prosze, jakich przekształceń dokonuje soft aparatu by stan matrycy (czyli to co mam w RAW) zapisać jako JPEG? Pomijając może balans bieli bo ten jest w miare oczywisty (albo tylko tak mi sie wydaje :-) ). Zakładając że wszystkie ustawienia w aparacie są standardowe - co zostanie wykonane - jakieś wyostarzanie, podbicie kontrastu? W jakim stopniu?
Pozdrawiam i dziękuje z góry za odpowiedzi

akustyk
15-06-2005, 22:50
nalozenie krzywej S (kontrastu), nasycenie barw (wedlug parametrow), obciecie do 8-bit na kanal, kompresja.

jak cos pominalem, to zaraz ktos uzupelni ;-)

Tomasz Golinski
15-06-2005, 22:55
na samym początku (najważniejsze!): interpolacja, czyli pokolorowanie pixeli.

rysiaczek
15-06-2005, 23:42
na samym początku (najważniejsze!): interpolacja, czyli pokolorowanie pixeli.

mogę prosić o rozwinięcie?

Tomasz Golinski
16-06-2005, 01:54
Stwierdzenie ze aparat ma 6.3MPix jest ostro naciagane. Kazdy z tych pikseli jest czarno-bialy, ale uczulony tylko na jeden kolor. I tak mamy 1/4 * 6.3 Mpikseli czerwonych, tyle samo niebieskich i 1/2* 6.3 Mpiks zielonych. Z tych danych jest odgadywany dopiero kolorowy obrazek.

http://www-ise.stanford.edu/~tingchen/main.htm

MaX
16-06-2005, 10:47
na samym początku (najważniejsze!): interpolacja, czyli pokolorowanie pixeli.


Eeee, my laicy myslimy ze interpolacja ma zwiazek ze zmiana wielkosci obrazu

muflon
16-06-2005, 11:10
Eeee, my laicy myslimy ze interpolacja ma zwiazek ze zmiana wielkosci obrazu
Bo ma :) Tyle że to nie jest jedyne miejsce gdzie jest używana.

akustyk
16-06-2005, 11:34
Eeee, my laicy myslimy ze interpolacja ma zwiazek ze zmiana wielkosci obrazu

no i dokladnie to samo jest robione tutaj. dla matrycy 6Mpix te 1,5Mpix (czerwony i niebieski) lub 3Mpix (zielony kanal) obrazu monochromatycznego opisujacego dany kanal sa interpolowane do 6Mpix. i otrzymujesz 3 kanaly obrazu RGB, po ktorych zlaczeniu wychodzi kolorowe 6Mpix.

Trzaska
16-06-2005, 14:04
nalozenie krzywej S (kontrastu), nasycenie barw (wedlug parametrow)

Korzystam z ACR 3.1 - której z krzywych (linear,medium, strong contrast) jest najblizsze ustawienie np. Parameter1 w 350D? W ogóle- czy poszczególne krzywe jakoś odpowiadają ustawieniom Parameter1/Parameter2 z menu?

We wszystkich trybach manualnych mam domyślnie tryb Parameter1 - co oznacza "działa według nastawy kontrastu, nasycenia i ostrości rysunku na wartość +1". Jak te "+1" przekłada sie na wartości dla skali stosowanej w Photoshopie np. dla nasycenia [-100,+100] ?
I ostatnie (chwilowo :wink: ) pytanie - stosować AdobeRGB czy sRGB ?
Dzieki za pomoc :-)

akustyk
16-06-2005, 15:05
Korzystam z ACR 3.1 - której z krzywych (linear,medium, strong contrast) jest najblizsze ustawienie np. Parameter1 w 350D? W ogóle- czy poszczególne krzywe jakoś odpowiadają ustawieniom Parameter1/Parameter2 z menu?


raczej nie. pamietaj, ze ACR zaprojektowany jest do wywolywania RAW-ow z roznych aparatow cyfrowych, nie tylko Canonow. takze te ustawienia w jakis sposob musza byc kompromisem.

chyba, ze ACR ma juz profile aparatow, to wtedy calkiem mozliwe. zobacze wieczorem RAW-a z Minolty D7i czy krzywe wygladaja tak samo...



We wszystkich trybach manualnych mam domyślnie tryb Parameter1 - co oznacza "działa według nastawy kontrastu, nasycenia i ostrości rysunku na wartość +1". Jak te "+1" przekłada sie na wartości dla skali stosowanej w Photoshopie np. dla nasycenia [-100,+100] ?

nie przeklada sie. jak robisz RAW-y, to aparat ma w nosie te ustawienia



I ostatnie (chwilowo :wink: ) pytanie - stosować AdobeRGB czy sRGB ?
Dzieki za pomoc :-)
do RAW-ow mozesz AdobeRGB i przy konwersji do prezentacji ekranowej zmieniac na sRGB.

Vitez
16-06-2005, 22:11
Jesli chcesz konwertowac RAWy wg ustawien z aparatu - to BreezeBrowser polecam, ma on identyczne opcje przy konwersji do ustawiania co w aparacie (contrast, sharpness, saturation, tone) plus sporo innych.
Jesli chcesz konwertowac RAWy wg dokladniejszych wskazowek graficznych (histogram, levels, krzywe) , wg wlasnych pomyslow, wg teo co widzialas a nie aparat widzial - co najmniej CaptureOne albo wlasnie Adobe Camera RAW.

Trzaska
17-06-2005, 08:39
nie przeklada sie. jak robisz RAW-y, to aparat ma w nosie te ustawienia



Chodziło mi raczej o skale. Z Waszego doświadczenia, ile trzeba dać w photoshopie np. nasycenia (w skali -100,100) by osiągnąc ten sam efekt co przy ustawieniach Parameter1 (czyli teoretycznie bardziej wyostrzonych czy tez nasyconych)?

akustyk
17-06-2005, 09:19
Chodziło mi raczej o skale. Z Waszego doświadczenia, ile trzeba dać w photoshopie np. nasycenia (w skali -100,100) by osiągnąc ten sam efekt co przy ustawieniach Parameter1 (czyli teoretycznie bardziej wyostrzonych czy tez nasyconych)?

nie mam pojecia. ja to robie tak jak mnie sie podoba, nie jak Canon wybral ;-) i to chyba jednak jest lepsza metoda, bo po co skazywac sie na presety producenta, ktore nie sa na tyle uniwersalne (bo nie maja prawa byc), zeby obejmowac wszelkie mozliwe sytuacje zdjeciowe.

rob na oko. najwyzej bedzie gorzej. do czasu az nabierzesz wprawy

Trzaska
17-06-2005, 09:42
rob na oko. najwyzej bedzie gorzej. do czasu az nabierzesz wprawy

Własnie tego sie obawiam na początku . Dzieki za pomoc :-)

Trzaska
17-06-2005, 09:45
Jesli chcesz konwertowac RAWy wg ustawien z aparatu - to BreezeBrowser polecam, ma on identyczne opcje przy konwersji do ustawiania co w aparacie (contrast, sharpness, saturation, tone) plus sporo innych.


Dzieki, ściagnełam triala i wrazenia bardzo pozytywne - dla kogos kto zaczyna sie zadawac z RAW'ami - rewelacja. W tym momencie moge spokojnie zrezygnowac z robienia dodatkowych jpgow wiedzac ze zawsze bede mogla uzyskac ten efekt z rawa.


Jesli chcesz konwertowac RAWy wg dokladniejszych wskazowek graficznych (histogram, levels, krzywe) , wg wlasnych pomyslow, wg teo co widzialas a nie aparat widzial - co najmniej CaptureOne albo wlasnie Adobe Camera RAW.
No tutaj to musze sie jeszcze doszkolić. Jeśli znacie namiary na jakieś sensowne i sprawdzone artykuły/książki - bede wdzięczna. A swoją droga ide szukać po sieci. :-)