Zobacz pełną wersję : Tamron 17-50 - Jak wybrać
Witam
Zdecydowałem się na zakup Tamrona SP AF 17-50 mm f/2.8.
Niestety słyszałem, że są znaczne rozbieżności jakości pomiędzy różnymi egzemplarzami.
Jak dokonać dobrego wyboru, na co zwracać uwagę i w jaki sposób łatwo można wychwycić ewentualne błędy jakościowe?
Przy odbiorze będę testował obiektyw z 350d bez laptopa.
Z góry dzięki
tak jak kazde inne szkło o ktorych juz wiele napisano:
http://canon-board.info/showthread.php?t=5354&highlight=jak+testowac+obiektyw
Wszystko ok, wątek spoko jednak chodzi mi o sprawdzanie tego konkretnego obiektywu.
Na co trzeba zwrócić szczególną uwagę??
na BF i FF na pełnej dziurze...
chodzi mi o sprawdzanie tego konkretnego obiektywu.
ma trafiac w cel.. to samo co kazde inne szklo :-)
ja raz mialem okazje sprawdzac szklo na tescie FF/BB i nigdy wiecej juz tego nie robilem.. pstryknij pare zdjec z bliska, z daleka, jesli miejsca w ktore celowales AF na powiekszeniu w aparacie beda ostre to nie ma sie czym przejmowac - cala filozofia przy kupowaniu szkla 8-)
za to jesli chodzi o tamrona to przejmowalbym sie gwarancja i produkty tej firmy kupowalbym raczej z rozszerzoną gwarancja na kolejne 2 lata :???:
Wątek pasuje bardziej do "Co, gdzie, za ile?" .
Wątek pasuje bardziej do "Co, gdzie, za ile?" .
Raczej do "dla początkujących" . Wątków 'jak przemacać szkło przy zakupie' jest mnóstwo, i wcale nie zależą od modelu szkła :roll: .
wrosolowski
29-09-2008, 23:31
Witam
Zdecydowałem się na zakup Tamrona SP AF 17-50 mm f/2.8.
Niestety słyszałem, że są znaczne rozbieżności jakości pomiędzy różnymi egzemplarzami.
Jak dokonać dobrego wyboru, na co zwracać uwagę i w jaki sposób łatwo można wychwycić ewentualne błędy jakościowe?
Przy odbiorze będę testował obiektyw z 350d bez laptopa.
Z góry dzięki
Witam, ja kupując ostatnio 50 1,8 testowalem obiektyw na BF/FF nastepujaco : wziałem linijke z miarka, połozylem na ladzie, zrobilem foto majac aparat ułozony 45stop do płaszyzny, wycelowałem w cyfre 10cm na linijce i potem idealnie widac gdzie zaczyna ostrzyc, gdzie jest ostro i gdzie sie konczy. Szybko i sprawnie :)
pozdr
Wojtek
Vitez umieściłem topik w dziale obiektywy bo o nich miałem pytanie.
Przeniesienie do "dla początkujących" dla mnie jest obojętne jakkolwiek wynika z tego, że tylko początkujący kupują nowe obiektywy i mają pytania.
Wojtek - dzięki za pomoc, na pewno skorzystam.
Wojtek - dzięki za pomoc, na pewno skorzystam.
ale co Ci da wiedza ze twoj obiektyw pod katem 45 stopni bedzie z bliska trafial w linijke :roll: ?? czesto bedziesz robil takie zdjecia :lol: :?:
moze sie zdarzyc ze obiektyw bedzie ostrzyl ladnie z bliska a problem bedzie mial przy odleglosciach kilku metrow.. do tego dojdzie powtarzalnosc ukladu af i rozna ilosc swiatla.. tego test linijkowy Ci juz nie pokaze..
Wszystko ok, wątek spoko jednak chodzi mi o sprawdzanie tego konkretnego obiektywu.
Na co trzeba zwrócić szczególną uwagę??
jako były posiadacz tamiego proponuję ci wypożyczyć szkło na np. 1 dzień,
usiąść sobie w nie za jasnym pokoju i postrzelać sobie na pełnej dziurze blisko i daleko, zobacz czy fokus będzie trafiał w punkt czy nie.
mój często nie trafiał.
pozdro
jakkolwiek wynika z tego, że tylko początkujący kupują nowe obiektywy i mają pytania.
Dokładnie tak. Osoby nie początkujące w fotografii jak już kupują nowe obiektywy to wiedzą dokładnie na podstawie swojego doświadczenia, czego szukają.
Ewentualnie wiedzą że forum należy przeszukiwać i czytać/pisać w już istniejących wątkach o danym szkle a nie zakładać setny wątek o Tamronie 17-50 2.8 :roll: .
moim zdaniem, kup ten obiektyw i rob zdjecia. takie zamartwianie sie na przyszlosc to tylko same problemy, osobiscie wzialem swojego tamrona pierwszego lepszego z polki (dosłownie) i dziala, bf/ff zauwazylem tylko na linijce jak mnie diabel podkusil sprawdzic :), na zdjeciach zero. nie przesadzajcie to nie FF zeby przy 2.8 martwic sie o celnosc AF
Dokładnie tak. Osoby nie początkujące w fotografii jak już kupują nowe obiektywy to wiedzą dokładnie na podstawie swojego doświadczenia, czego szukają.
Ewentualnie wiedzą że forum należy przeszukiwać i czytać/pisać w już istniejących wątkach o danym szkle a nie zakładać setny wątek o Tamronie 17-50 2.8 :roll: .
Niestety starałem się znaleźć coś co by odpowiadało mojemu pytaniu jednak bez efektu.
To, że wątek jest o tym obiektywie nie koniecznie porusza tego tematu.
To, że wątek jest o tym obiektywie nie koniecznie porusza tego tematu.
To nie daje ci wcale prawa do łamania 3. Punktu Regulaminu i zakładania setnego wątku na ten sam temat. Dopisuj się do istniejących i sprowadzaj wątek na właściwy temat. To taka prośba na przyszłość a na razie pogódź się z byciem początkującym, skoro wolisz taką roszczeniową postawę prezentować :? .
nie będę czytał całości, bo mi się po prostu nie chce. ale mam dobrą radę - zamów u cichego.
To nie daje ci wcale prawa do łamania 3. Punktu Regulaminu i zakładania setnego wątku na ten sam temat. Dopisuj się do istniejących i sprowadzaj wątek na właściwy temat. To taka prośba na przyszłość a na razie pogódź się z byciem początkującym, skoro wolisz taką roszczeniową postawę prezentować :? .
Zapewne masz rację. Więc niech tak będzie.
Niestety skakając z forum na forum (polskie) w różnych dziedzinach zauważyłem niepokojącą tendencję. Wiele wątków które są poruszane w odpowiedziach mają - użyj szukania, nie łam regulaminu itd. Może problem leży w mechanizmie wyszukiwania wątków a nie w użytkownikach którzy mają chęci i szukają, przeczesują dziesiątki wątków kilka godzin bez rezultatu.
Dziwnym zbiegiem okoliczności mam przyjemność korzystania z kilku zagranicznych forum i tam zawsze odpowiedź jest konkretna i trafna.
Nie wnikam w sedno a, że wątek odbiegł od tematu lepiej go zamknąć.
root - dzięki z namiary na cichego na pewno skorzystam.
Tomeksad2
01-10-2008, 19:08
nie będę czytał całości, bo mi się po prostu nie chce. ale mam dobrą radę - zamów u cichego.
Mogę poradzić to samo. Kupiłem u Cichego w zeszłym roku i jest OK.