Zobacz pełną wersję : Obiektyw i pierścienie
MAm 2 pytanie :D pierwsze dotyczy wysłania na gwarancji obiektywu ... Ma FF i lekko lata pierścień ostrości w nim (nie jest kitowy)... Czy mogę na gwarancji go wysłać i zrobią mi Focus w punkt i poprawią pierścień ostrości? i czy bede musial placic za koszty przesyłki bo wiem że jak wysylalem na gwarancji 40d do wymiany migawki to nie placilem (wiadomo) za naprawe ani za transport.
2 pytanie dotyczy pierścieni pośrednich (tych bez przenoszenia AF...) Jak zakładam pierścienie a nastepnie podpinam obiektyw to nie mogę operować przysłoną... to logiczne ale jaka wtedy jest ustawiona przysłona? Czy taka jaką mieliśmy "ostatnim" razem przy podpięciu bezpośrednio czy jak??? Może to głupie pytanie ale jakoś nie potrafie sobie tego wytłumaczyć...
pan.kolega
29-09-2008, 04:16
2 pytanie dotyczy pierścieni pośrednich (tych bez przenoszenia AF...) Jak zakładam pierścienie a nastepnie podpinam obiektyw to nie mogę operować przysłoną... to logiczne ale jaka wtedy jest ustawiona przysłona? Czy taka jaką mieliśmy "ostatnim" razem przy podpięciu bezpośrednio czy jak??? Może to głupie pytanie ale jakoś nie potrafie sobie tego wytłumaczyć...
Jezeli nie da sie operowac przyslona, to przyslona sie nie zamknie przy zdjeciu czyli pozostanie na pelnym otworze.
a z tym obiektywem z FF i wysylką i zrobieniem jego???
Jeszcze a propos przysłony. Jest pewne, bardzo upierdliwe rozwiązanie. Mianowicie zapinasz szkło na body, ustawiasz pożądaną przysłonę, wciskasz przycisk podglądu GO i z włączonym podglądem wypinasz szkło. Przysłona powinna pozostać domknięta.
No cóż, ostrzegałem, że upierdliwe :(
Jeśli nie możesz sobie pozwolić na pierścienie z przeniesieniem automatyki, to już lepiej zainwestować w M42. Jednak jako rozwiązanie docelowe polecam pierścienie Kenko ze stykami, bo może się okazać, że zestaw szkiełko+pierścienie M42 będzie niewiele tańszy.
kolaj dobrze mówi ;) blokujesz przysłonę, wypinasz szkło i przysłona domknieta :D
elo
dzieki za odp na 2 pytanie!!! :D tamto mnie bardziej martwi :D ale dzieki za wytłumaczenie :D może w przyszłośći kupię kenko ... ale tez mysle nad m42...
O ile dobrze pamiętam to kalibracja jest objęta gwarancją ze wszystkimi tego konsekwencjami, tj. wysyłka na koszt serwisu. Ale trzeba wysłać razem z body. Najpewniejszą informację uzyskasz jednak dzwoniąc na Żytnią.
nie nie nie... BOdy w zyciu nie wysle :D o Oni są sprytni nawet nie wiesz jak!!! wysle z body to zkalibruja mi body pod słoik (bo 100 razy latwiej) i bede mial wtedy na reszcie obiektywów BF!!! a tak to im napisze co i jak i musza dostosowac pod idealne body takie jak ja mam bo moje podobno jest idealnie ustawione...
Olszewski
30-09-2008, 14:51
nie nie nie... BOdy w zyciu nie wysle :D o Oni są sprytni nawet nie wiesz jak!!! wysle z body to zkalibruja mi body pod słoik (bo 100 razy latwiej) i bede mial wtedy na reszcie obiektywów BF!!! a tak to im napisze co i jak i musza dostosowac pod idealne body takie jak ja mam bo moje podobno jest idealnie ustawione...
Oddawałem do kalibracji 85/1.8 USM na zasadzie szkło do body i tak też otrzymałem, bo uprzedziłem, że mam tez dwa inne szkła z którymi body dobrze ostrzy.