PDA

Zobacz pełną wersję : Manualne ustawianie ostrości (EF 28-135)

adam_el
29-09-2008, 00:04
Witam.
Posiadam obiektyw Canon 28-135mm 3.5-5.6 IS USM. I mam pytania dotyczące manualnego ustawiania ostrości.

1. Czemu w nieskończoności zdjęcie najostrzejsze jest gdy na podziałce punkt jest poza nieskończonością tak jak na obrazku:
http://adamlesiak.com/images/free/canon_28_135_info.jpg

2. Co oznaczają te cyfry 135 70 .... na prawo na podziałce ostrości. Na pewno są to ogniskowe ale jak się mają do ostrości?.

Niestety porad na podobny temat nigdzie nie znalazłem. Dodam tylko ze przy Canonie 10-22mm ustawienie manualnie na nieskończoność daje faktycznie nieskończoność.

pan.kolega
29-09-2008, 06:04
Witam.
Posiadam obiektyw Canon 28-135mm 3.5-5.6 IS USM. I mam pytania dotyczące manualnego ustawiania ostrości.

1. Czemu w nieskończoności zdjęcie najostrzejsze jest gdy na podziałce punkt jest poza nieskończonością tak jak na obrazku:
http://adamlesiak.com/images/free/canon_28_135_info.jpg

2. Co oznaczają te cyfry 135 70 .... na prawo na podziałce ostrości. Na pewno są to ogniskowe ale jak się mają do ostrości?.

Niestety porad na podobny temat nigdzie nie znalazłem. Dodam tylko ze przy Canonie 10-22mm ustawienie manualnie na nieskończoność daje faktycznie nieskończoność.

Punkt ostrosci moze byc gdziekolwiek za pionowa czescia tego L. Zalezy od temperatury, ale nie sadze zeby bylo dokladnie na kresce nawet w nominalnej temperaturze.

Czerwone cyfry i linie to poprawki do bialego markera ostrosci kiedy sie fotografuje w podczerwieni (IR). Oczywiscie dla nominalnej dlugosci fali. Wiekosc poprawki zalezy od ogniskowej, stad cyferki.

To wszystko oczywiscie mozna znalezc w manualu Canona do obiektywu.

adam_el
29-09-2008, 09:50
Dzięki za wyjaśnienie. Pytam bo ostatnio "przesiadam" się na manualny fokus bo niestety auto w 400D mnie często zawodzi nawet z USM.

To wszystko oczywiscie mozna znalezc w manualu Canona do obiektywu.

Trzeba mieć takowy manual - w pudełku miałem tylko obiektyw i gwarancję. Do 50 1.8 dali manuala ale do 28-135 już nie :-)