Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : rozdzielenie neostrady

jinks
28-09-2008, 21:06
Witam,

bardzo proszę o pomoc przy wyborze routera, którym będe mógł rozdzielić neostradę na 2 komputery + wi-fi. Bardzo słabo się na tym znam, więc chciałbym spytać, czy warto dokładać do routera http://www.allegro.pl/item444338860_nowosc_router_d_link_dsl_2640b_neost rada_wifi.html, czy może wystarczy tańszy http://www.allegro.pl/item442029881_pentagram_router_neostrada_net24_wif i_gw_5lat_qos.html. Jeśli ktoś używa któregoś z wymienionych prosiłbym również o jakieś opinie.

Z góry dziekuję za pomoc.
pozdrawiam

Modzel
28-09-2008, 21:29
Z Pentagramem osobiscie nie mialem do czynienia, ale kuzyn nie narzeka (uzywa do neozdrady+ 3 kompy). D-linki prerabialem rozne u roznych klientow, z doswiadczen z roznymi sprzetami wynika, ze jesli ma to byc sprzet typu "konfiguruje i ma dzialac" to wlasciwie przy twoich wymaganiach (neo + 2 kompy) nie ma roznicy co kupisz. Funkcjonalnosc podobna, konfiguracja przez www... jak dla mnie kwestia sympatii/niecheci do konkretnej marki, ewentualnie zasobnosc portfela, widze ze jest roznica kolo 50zl w cenie :)

Jesli o mnie chodzi, to osobiscie do rozdzielenia neo na 2 kompy wzialbym tanszy produkt.. skoro nie widac roznicy, to po co przeplacac? No chyba, ze ktos, kto zna ten model pentagrama napisze o jego wielkich wadach :)

Iras_PL
28-09-2008, 21:49
Jak mawia przysłowie, chytry traci dwa razy. Z doświadczenia wiem, że różnice w stabilności takich urządzeń są duże i wg mnie lepiej kupić coś dobrego, niż później za działanie internetu przeklinać tpsa.

Sam mam Linksys WAG325N - oferuje najszybszy standard, bo potrzebowałem szybkiego, bezprzewodowego dostępu do sieciowych dysków twardych. Do korzystania tylko z internetu spokojnie wystarczy tańsze rozwiązanie, ale bardzo polecam wybrać z oferty sprawdzonych producentów - Linksys czy wspomniany wcześniej D-link.

mate00sh
28-09-2008, 21:50
Ja używałem Linksysa WAG200 (http://www.linksys.com/servlet/Satellite?c=L_Product_C2&childpagename=NO%2FLayout&cid=1175236023363&pagename=Linksys%2FCommon%2FVisitorWrapper&lid=2336336109B18). Działał genialnie, niestety musiałem się przesiąść na Liveboxa (tylko z nim działa wideostrada:( ). Liveboxa nie polecam, natomiast Linksysa jak najbardziej. Bezproblemowa i łatwa konfiguracja i bardzo stabilna praca. Zasięg WiFi też bardzo dobry. Niedługo rezygnuje z wideostrady i pewnie wrócę do Linksysa.

Kolaj
28-09-2008, 21:59
Co do Pentagrama to się nie wypowiadam, bo nie wiem, natomiast wszelkich urządzeń marki D-Link wystrzegać radzę się jak ognia. Awaryjność porażająca. Przerabiałem sporo routerów i access-pointów tej firmy. Większość już nie żyje. Podobnie, jak poprzednicy, polecam sprawdzone urządzenia Linksysa. Funkcjonalność routerów "domowych" jest bardzo zbliżona, niezależnie od marki. Nie za bardzo jest sens porównywać te urządzenia pod kątem "parametrów". One wszystkie mają właściwie to samo.

Natomiast D-Linka, kiedy jeszcze sam używałem, musiałem resetować co najmniej raz dziennie.

robgr85
28-09-2008, 23:11
Ja mam router Draytek Vigor 2700Ge od ponad roku, i ciekawe zjawisko zaobserwowałem. Jak masz słabą kartę wifi to może czasem być problem z połączeniem... dziwne to. Ja na swoim laptopie mam proxima gold - wszystko zawsze działało tak jak trzeba, natomiast u brata (karta dlink dwl g520 czy jakoś tak) oraz u ojca (jakaś karta wifi zintegrowana w laptopie) co chwilę pojawiają się problemy ze znalezieniem sieci, żeby było śmieszniej - zwykły reset routera rozwiązuje problem.

Pozdrawiam,

jacekxyz
29-09-2008, 00:42
Ja z czystym sumieniem mogę ci polecić to: http://www.komputronik.pl/Sieci/Sieci_bezprzewodowe/Routery_i_modemy_ADSL_Neostrada_Net24_Dialog_itp_/TP_Link/TP_Link_router_ADSL_Wi_Fi_54Mb/s_TD_W8901G/pelny,id,53077/ zainstalowałem ich już kilka i jak na razie (ponad rok od pierwszego) zero problemów, co do D-linka miałem oraz instalowałem kilka i jakoś problemów nie było choć faktycznie czytam tu i tam że są awaryjne.

Modzel
29-09-2008, 06:14
A ja Linksysa odradzam.. zeby nie bylo ze tak sobie gadam- w temacie sieci mam jakies 6-7 lat doswiadczenia, sieci od kilku do kilkuset maszyn. Przerabialem rozne urzadzenia linksysa i o ile na poczatku podchodzilem do tej firmy z duzym entuzjazmem, to na dzien dzisiejszy wiem, ze nazwa "linksyf" nie wziela sie z powietrza. Z najnowszymi konstrukcjami nie imalem osobiscie do czynienia, ale te ktore mialem, to jest kara dla uzytkownika.
Dla odmiany- z d-linkiem tylko raz mialem problem (accesz point), jak sie okazalo z powodu usterki fabrycznej, dlatego ta firme moge polecic.
Iras_PL- mozesz podac konkretne przyklady tej roznicy w stabilnosci? Pytam z ciekawosci, bo w zyciu sie nie spotkalem z roznica dzialania takich pudeleczek przy opisanych przez jinksa warunkach (czyli neo + 2 kompy)?

Na koniec jeszcze przyznam racje Kolajowi- wiekszosc (jak nie wszystkie) routery domowe to ta sama funkcjonalnsoc, w roznie wygladajacych pudelkach:) jednak co do Linksysa i D-linka, mamy przeciwne zdania.

Wats0n
29-09-2008, 06:43
Pentagram - model analogiczny, z tym że bez wifi - slużył mi przez ostatnie 3 lata wzorowo.
Skonfigurować łatwo, problemów żadnych.
Brałbym pentagrama.
Zwłaszcza, że parę lat temu zapłaciłem za mojego 400 zł i nie uważam, żenym przepłacił.

Biperek
29-09-2008, 07:07
Mam D-linka i mój ma pewną przypadłość. Nie podnosi się po krótkotrwałym przygaśnięciu prądu :( Generalnie - stosunkowo często się wiesza. W pracy mam Thomsona dostarczanego swego czasu standardowo przez TPSA i w ogóle nie pamiętam, że mam jakiś router.

Earl Grey
29-09-2008, 07:15
W D-Linkach podobno lubią padać zasilacze (mój padł), a nowe zasilacze są dosyć drogie...

mssk
29-09-2008, 07:42
Osobiście przerobiłem 2 lub 3 routery (bez wifi) z D-Link'a i wszystko było OK, bez żadnego wieszania się. Owszem, znajomy mający cały sklep (kilkanaście komputerów) na takim routerze miał 1 problem z zasilaczem, po prostu się uszkodził. Ale wymienił na nowy i jest OK. Pomimo tego przypadku kupiliśmy routery D-Linka z wifi (różne modele) i wszystko działa bez problemowo.
Osobiście mogę polecić D-Linka.

Pentagramu i Linksysa nie używałem.

Miałem natomiast do czynienia z Netgear'em (router z wifi i access point).
Na potrzeby domowe zupełnie sprawny sprzęt. Moja siostra tego używa od ok. roku i nie zgłasza mi żadnych problemów. Tzn, że chyba jest OK :)

m_f
29-09-2008, 08:37
Pentagram - model analogiczny, z tym że bez wifi - slużył mi przez ostatnie 3 lata wzorowo.
Skonfigurować łatwo, problemów żadnych.
Brałbym pentagrama.
Zwłaszcza, że parę lat temu zapłaciłem za mojego 400 zł i nie uważam, żenym przepłacił.

Ja ostatnio w pracy posiadam Cerberus 6331-4A.
Niestety na konfiguracji poległa błękitna linia TPSA:twisted:
natomiast infolinia Pentagramu pomogła od razu:-D
(nie chodzi na domyślnych ustawieniach - jakies 2-3 parametry trzeba zmienic)
Ogólnie to problemów z nim nie ma.
Mam zastrzeżenia do jakości wykonania- jakiś taki plastik delikatny, jeszcze sie nie uszkodził ale ma sie wrażenie ze coś sie w nim telepie i jak sie mocniej chwyci to sie pokruszy. nie jest to L-ka, a raczej KIT:lol:
Zaleta 5 lat gwarancji.

Wesolego
m_f

canis_lupus
29-09-2008, 08:46
Jesli chcesz coś taniego to bierz TP-Link'i. Te tanie dziady niejednokrotnie działają dłużej i stabilniej od D-Link'a czy Linksys'a.

nowart
29-09-2008, 09:07
Zdecydowanie TP-link. Switetne ceny, doskonała stabilność i jakość produktów. Ja przynajmniej nie narzekam.
Natomiast dziwię się jak można było tak zepsuć renomę firm jak D-Link czy Linksys (a to, że podpisuje się pod nim Cisco to już wogóle jakiś absurd)...

lempl
29-09-2008, 09:47
Też jestem przed wyborem routera do neo i mój wybór padł na pentagrama. Zadecydowała dobra opinia użytkowników, 5lat gwarancji i cena. Zastanawiałem się jeszcze nad linksysem 200cośtam, ale po co przepłacać skoro wszyscy chwalą pentagrama a i gwarancja jest 2lata dłuższa. D-linka radzę omijać szerokim lukiem:) miałem model 624cośtam, przy 4 kompach na wifi wieszał się czasem co 20min, zmieniłem na linksysa 54cośtam i problemy zniknęły.

mate00sh
29-09-2008, 10:27
Ja Linksysy użytkuję już od ponad dwóch lat, zarówno routera DSL jak i WAN. Nie mam żadnych zastrzeżeń. WAG200 działał u mnie w domu przed zamianą na Liveboxa rok, i przez ten rok nie musiałem praktycznie nic w nim robić - taki samograj. Jeden komp na LAN, dwa (w porywach do trzech) na WiFi bez problemu działały, z bardzo dobrym zasięgiem nawet piętro niżej przez gruby strop. Livebox przy trzecim kompie na WiFi już zaczyna szaleć, o zasięgu nie wspominając (musiałem go w strasznie głupim miejscu powiesić, żeby zasięg był w miarę na wszystkich kompach w domu).

ukA
29-09-2008, 12:15
Podawany był tutaj model Linksys WAG200, u mnie działał bdb prawie rok potem dostał korby, powędrował do sklepu na naprawę gwarancyjną a tam od ręki dostałem nowy... ten działa dobrze, tylko jak długo.

Vitez
29-09-2008, 16:38
"Hydepark - Rozmowy o wszystkim i o niczym - byle by byly choc troche zwiazane z fotografia"

Jest mnóstwo for komputerowo-internetowo i na nich mnóstwo wątków jaki router WiFi do Neostrady wybrać.