Zobacz pełną wersję : Profil monitora ma defekt.
Witam,
do obróbki zdjęć używam Photoshop Elements 6 (na Viście).
Do tej pory wszystko działało poprawnie. Wymieniłem dotychczasowy monitor CRT na nowy Philips LCD. Po wymianie uruchamiam PSE i pojawia się komunikat:
"Profil monitora Philips 190CV (19inch LCD Monitor 190CW8) ma defekt. Proszę uruchom ponownie program do kalibracji monitora."
Monitor skalibrowałem dołączonym do monitora programem SmartControl.
O co tu chodzi? Co poprawić.
Aha, PSE i Vista oczywiście oryginalne. PSE nawet przeinstalowałem ponownie i dalej tak samo.
Janusz Body
28-09-2008, 19:20
...
"Profil monitora Philips 190CV (19inch LCD Monitor 190CW8) ma defekt. Proszę uruchom ponownie program do kalibracji monitora."
Może jest uszkodzony plik profilu. Windows->System32->Spool->Drivers->Color spróbuj znaleźć plik profilu (powinien mieć nazwę adekwatną do monitora). Wywal go do innego katalogu. Jeśli zadziała to wywal ten plik całkowicie.
Monitor skalibrowałem dołączonym do monitora programem SmartControl.
....
Nie da się tak naprawdę skalibrować monitora żadnym, nawet najlepszym, programem. Do tego potrzebne są przyrządy. Z kalibratorami typu Eye-One możesz zrobić nowy profil monitora. Taki profil "robi" program ale potrzebne są pomiary z kolorymetru (i1d2) albo spektrofotometru (i1-pro).
EDIT: W Panelu Administracyjnym Windozy uruchom "Zarządzanie Kolorami" - w zakładce "Urzadzenia" wybierz "Ekran" - powinny Ci się wyświetlić profile przypisane do monitora.
Plik 190CW8.icm jest w podanej lokalizacji. Skopiowałem jednak ponownie plik z oryginalnej płyty. Niestety błąd jest dalej.
W Zarządzaniu kolorami jest właśnie ten profil przypisany do monitora.
Może da się stworzyć nowy plik z parametrami po ręcznej kalibracji? Tylko w jaki sposób?
Janusz Body
29-09-2008, 09:28
Plik 190CW8.icm jest w podanej lokalizacji. Skopiowałem jednak ponownie plik z oryginalnej płyty. Niestety błąd jest dalej.
W Zarządzaniu kolorami jest właśnie ten profil przypisany do monitora.
Może da się stworzyć nowy plik z parametrami po ręcznej kalibracji? Tylko w jaki sposób?
Wywal plik. NIE DA SIĘ skalibrować monitora jakimś cudownym programem "na oko". To jest naprawdę mało sensowne obejście zarządzania kolorem.
Plik profilu ma pozapisywanych sporo różnych tagów i ma "wewnętrzną" kontrolę poprawności - pewnie ma zapisaną sumę kontrolną. Wystarczy zmiana jednej literki w pliku i jest do wywalenia. Ręczne poprawiane to zabawa dla nadwyraz cierpliwych. :) Ewentualnie pogooglaj - na stronach producenta powinny być te profile generyczne. Jak nie to reklamacja monitora :)
Jak nie masz sprzętowego kalibratora, to ustaw sobie standardowy profil sRGB. Dużo lepiej "na oko" i tak nie wyciśniesz. Jakoś nie bardzo wierzę w profile generyczne.
ja tez to miałem, ustawiłem sobie monitor najlepiej jak mogłem, a w okienku które ci wyskakuje dałem nie pokazuj więcej tego komunikatu
Też aktualnie troszke się mecze nad jako takim skalibrowaniem monitora. Generalnie ustawiłem na oko ale może być. Znalazłem taki artykuł może się komus przyda.
http://www.phototrip.pl/porady/profile/profile.html
pan.kolega
29-09-2008, 23:50
Ja ten komunikat mialem z Elements juz lata temu z wersja 3. Od tego czasu nie uzywam tego wyrobu, ale milo sie dowiedziec, ze dotad nie usuneli tego bledu. Wystarczy poszukac "defective monitor profile" i mozna zobaczyc, ze wielu sie z tym zmaga czy to Samsung czy Dell, a Adobe ma to gdzies.
Pomocny jest ten tekst (na dole strony) od Curvemeister, z ktorym sie zgadzam w 100%. Kluczowe zdanie jest takie:
"Contrary to conventional wisdom, you can do excellent job by eye, using your monitor's manual color adjustments. "
http://www.adobeforums.com/webx/.59b66d21
"Contrary to conventional wisdom, you can do excellent job by eye, using your monitor's manual color adjustments
Srali muchy, będzie wiosna, będzie lepiej trawa rosła
A to ciekawe,bo ja dziś zacząłem oglądać ten komunikat podczas uruchamiania CS3. :idea:
Janusz Body
01-10-2008, 18:46
....
Pomocny jest ten tekst (na dole strony) od Curvemeister, z ktorym sie zgadzam w 100%. Kluczowe zdanie jest takie:
"Contrary to conventional wisdom, you can do excellent job by eye, using your monitor's manual color adjustments. "
....
Ależ to jest piramidalna bzdura. Słów brak bo to zwyczajne głupoty.