PDA

Zobacz pełną wersję : canon EOS Kiss Digital X (400D)-problem z kartą

spiderssoad
27-09-2008, 21:43
witam wszystkich,
niestety ostatnio piszę na tym forum tylko w razie problemów i tak też jest tym razem.
Pilnie potrzebuję pomocy, gdyż obawiam się utraty zdjęć.
Chodzi o to, że ostatnio miałam problem z zaimportowaniem obrazów w Viście, a mianowicie nie wszystkie zdjęcia dały się skopiować. Później problemy zaczęły narastać-część fotografii skopiowała się w stanie uszkodzonym i nawet zdjęcia które wcześniej były ok zaczęły wyglądać jak pozlepiane z kilku. Najgorsze jest to, że także podgląd na aparacie zaczął wskazywać na uszkodzenie danych.
Czy jest to wina karty? Mam ją od ponad dwóch lat i do tej pory nic się z nią nie działo.
Słyszałam opinię, że karty 4GB mogą nie współgrać z 400D (moja karta to: DaWoo 4GB).
Proszę o szybką odpowiedź, chociażby po to żeby się nie łudzić że coś da się zrobić.
Pozdrawiam
Luthien

Janusz Body
27-09-2008, 21:55
Czytnik masz? Jeśli nie to kup - warto. Bez tego nie wiadomo czy to karta czy aparat.

Czytnik to kilkanaście złotych w MM.

axk
27-09-2008, 22:00
moja karta to: DaWoo 4GB

Przyznaję iż pierwszy raz słyszę o tak egzotycznej nazwie w "świecie" kart pamięci. Czy jest to nazwa producenta czy też model karty?

spiderssoad
27-09-2008, 22:05
czytnik kart mam i w ogóle nie mogę otworzyć karty... :/ rozumiem że to zapewne trwale uszkodzenie karty?
A co do samej karty to pochodzi ona z Tajwanu jak i aparat a DaWoo z tego co mi wiadomo to nazwa firmy, ale pewności nie mam.

Janusz Body
27-09-2008, 22:09
czytnik kart mam i w ogóle nie mogę otworzyć karty... :/ rozumiem że to zapewne trwale uszkodzenie karty?....

Format karty w czytniku a potem w aparacie i dopiero potem decyzja co z tym fantem zrobić. Na szczęście karty są już tanie więc... kupić nową :)

spiderssoad
27-09-2008, 22:11
rozumiem że dane są nie do odzyskania?:(

Jago
27-09-2008, 22:26
spiderssoad: Mój przypadek jest taki: używam 3 karty 4GB Sandiska. Wszystkie poza jedną chodzą OK po ich podłączeniu do komputera. Jeśli chodzi o tą jedną "felerną", to zdjęć nie można z niej zczytać na peceta zarówno z poziomu samego aparatu, jak i korzystając z wbudowanego w laptopie czytnika kart (nośnik w ogóle jest niewidoczny przez komputer). Wystarczy jednak, ze użyję zewnętrznego czytnika kart podłączonego do kompa przez USB a ta karta jest od razu widoczna i zdjęcia są kopiowane bez żadnego kłopotu i zniekształceń. Dodaję, że w samym aparacie ta "felerna" spisuje się bez zastrzeżeń i zdjęcia są zapisywane w prawidłowy sposób. Tylko, że później bez zewnętrznego czytnika nie można ich zgrać na dysk twardy (w pozostałych kartach nie ma z tym zadnego kłopotu). Czyli tak, jak napisał Janusz Body warto zainwestować w zewnętrzny czytnik kart. Podejrzewam, że coś z tą moją kartą jest nie tak, gdyż z informatycznego punktu widzenia nie umiem wytłumaczyć jej złego działania. Podejrzewam, że u Ciebie chyba karta jest też uszkodzona, skoro zapisane na niej obrazy ulegają zniekształceniom. Kup czytnik - może coś pomoże. A jak nie pomoże licz się z utratą fotek a kartę jak najszybciej wyrzuć. Moim ostatnim nabytkiem jest Sandisk SDHC 4 GB Extreme III - polecam (czytnik w niej dostaniesz gratis). Niestety nie wiem, czy Twój 400D współpracuje z kartami 4 GB - ale skoro z początku wszystko było OK, to domniemuję, że współpracuje. Dodaję, że z mojej "trafionej" karty już nie korzystam, bojąc się utraty zrobionych zdjęć - nie wiem, "co jej jeszcze strzeli go głowy". Ty swoją możesz spróbować jeszcze sprawdzić na innym pececie. Pozdrawiam.

axk
27-09-2008, 22:30
rozumiem że dane są nie do odzyskania?:(

Praktycznie każde dane da się odzyskać, wszystko jest kwestią ceny oraz czasu. W niektórych przypadkach jest to po prostu nieopłacalne. Jeżeli chodzi o możliwość odzyskania danych we własnym zakresie to polecić mogę program dodawany do kart SanDisk-a o nazwie SanDisk RescuePRO. Program prosty w obsłudze a jednocześnie wysoce skuteczny. Na przyszłość polecam używanie markowych nośników.

spiderssoad
27-09-2008, 22:33
jak już napisałam czytnik kart posiadam (zewnętrzny) no i niestety nic to nie pomogło. Sprawdzałam kartę na dwóch kompach, próbując zarówno przez czytnik jak i z aparatu.
No cóż, wygląda na to że niewiele mogę zrobić.
W każdym razie dzięki za rady i szybką odpowiedź!
pozdrawiam
Luth

Jago
27-09-2008, 22:53
spiderssoad - spróbuj odzyskać dane posługując się programem SanDisk RescuePRO - może się uda. Później kartę wyrzuć i kup coś markowego a nie wynalazki z Taiwanu. Ta którą Tobie poleciłem jest naprawdę dobra.