Zobacz pełną wersję : 300D - dlaczego tak wolno?
Witam,
wczoraj pierwszy raz używałem 300D i od razu wpadłem z przygnębienie. Dlaczego? Otóż on strasznie wolno robi zdjęcia i nie wiem kompletnie dlaczego. Od blokady ostrości, do zrobienia zdjęcia zajmuje mu to dobre kilka sekund, bez względu na ustawiony czas - czy to 15/1 czy 200/1.
Czy możecie mi wytłumaczyć dlaczego tak się dzieje. I jak sprawić, by robił zdjęcia od razu, a nie kiedy mi model już dawno uciekł?
Pozdrawiam
Pavlo
DoMiNiQuE
15-06-2005, 15:01
Od blokady ostrości, do zrobienia zdjęcia zajmuje mu to dobre kilka sekund, bez względu na ustawiony czas - czy to 15/1 czy 200/1.
Mozesz to sprecyzowac?
Z Twojego postu zrozumialem, ze nie narzekasz na szybkosc autofokusa tylko na czas pomiedzy ustawieniem ostrosci a wyzwoleniem migawki :roll:
A moze chodzi Ci o to, ze musi minac kilka sekund zanim pojawi sie obraz na LCD?
Ja osobiscie na szybkosc trzysetki nie narzekam (no moze poza wlaczaniem bo zdjec seryjnych nie uzywam)
Pewnie masz wlaczona w Custom Functions funkcje podnoszenia lustra (mirror lookup) albo uruchomiles tryb zdjecia z samowyzwalaczem (przycisk niedaleko spustu migawki).
DoMiNiQuE
15-06-2005, 15:21
Pewnie masz wlaczona w Custom Functions funkcje podnoszenia lustra (mirror lookup) albo uruchomiles tryb zdjecia z samowyzwalaczem (przycisk niedaleko spustu migawki).
heh ...ale wtedy to by sie chyba zorientowal, ze albo mu sie ciemno w wizjerze robi albo cos pika ;)
poza tym zakladamy, ze autor postu przeczytal instrukcje od aparatu :twisted:
Witam,
dzięki za odpowiedzi i od razu wyjaśniam - instrukcję przeczytałem, ale gdy wyskoczył problem, to zamiast dłubać w ustawieniach postanowiłem spytać się bardziej doświadczonych.
A precyzując chodzi o sytuację, kiedy po zablokowaniu ostrości chcę zrobić zdjęcie i dociskam spust. No i wtedy zaczyna migać lampka na czerwono i czekam kilka sekund aż zrobi zdjęcie.
Sprawdzę w ustawieniach cyz nie mam włączonej funkcji podnoszenia lustra albo AutoOFF.
Dzięki za sugestie.
Artur Lewandowski
15-06-2005, 15:29
Witam,
dzięki za odpowiedzi i od razu wyjaśniam - instrukcję przeczytałem, ale gdy wyskoczył problem, to zamiast dłubać w ustawieniach postanowiłem spytać się bardziej doświadczonych.
A precyzując chodzi o sytuację, kiedy po zablokowaniu ostrości chcę zrobić zdjęcie i dociskam spust. No i wtedy zaczyna migać lampka na czerwono i czekam kilka sekund aż zrobi zdjęcie.
Sprawdzę w ustawieniach cyz nie mam włączonej funkcji podnoszenia lustra albo AutoOFF.
Dzięki za sugestie.
No to wyłącz sobie samowyzwalacz.
DoMiNiQuE
15-06-2005, 15:30
Masz wlaczony samowyzwalacz :mrgreen:
przelacz na zdjecia pojedyncze (gorny przycisk obok pokretla trybow ...na LCD ma sie pojawic prostokacik - doczytasz w instrukcji ;))
Artur Lewandowski
15-06-2005, 15:32
']Masz wlaczony samowyzwalacz :mrgreen:
przelacz na zdjecia pojedyncze (gorny przycisk obok pokretla trybow ...na LCD ma sie pojawic prostokacik - doczytasz w instrukcji ;))
no w sumie mogłem być bardziej precyzyjny ale zanim na to wpadłem pojawiłeś się Ty: Dzięki.
DoMiNiQuE
15-06-2005, 15:32
']poza tym zakladamy, ze autor postu przeczytal instrukcje od aparatu :twisted:
no wiesz,......:mrgreen:
A nie mówiłem ! :mrgreen:
zapomnalem dodac 'ze zrozumieniem' :lol:
']heh ...ale wtedy to by sie chyba zorientowal, ze albo mu sie ciemno w wizjerze robi albo cos pika ;)
poza tym zakladamy, ze autor postu przeczytal instrukcje od aparatu :twisted:
Ja po wieloletnich doswiadczeniach jako serwisant nigdy tego nie zakladam, co zreszta poraz kolejny okazalo sie sluszne. Ludzie w wiekszosci przypadkow nie czytaja instrukcji a jesli to robia to przewaznie raz i do tego nieuwaznie.
Ja po wieloletnich doswiadczeniach jako serwisant nigdy tego nie zakladam, co zreszta poraz kolejny okazalo sie sluszne. Ludzie w wiekszosci przypadkow nie czytaja instrukcji a jesli to robia to przewaznie raz i do tego nieuwaznie.
Ciekawi mnie jeszcze czemu zalozyles ze kolega ma wgrane Wasia a przez to dostep w 300D do Custom Functions i MLU skoro w swojej poradzie od razu o tym wspomniales.
A watek... pocieszny 8)
Ciekawi mnie jeszcze czemu zalozyles ze kolega ma wgrane Wasia a przez to dostep w 300D do Custom Functions i MLU skoro w swojej poradzie od razu o tym wspomniales.
A watek... pocieszny 8)
A czemu mialem nie zakladac ? Udzielilem najpelniejszej wedlug mnie odpowiedzi przewidujacej wgrane dodatkowe oprogramowanie, a takze fakt ze pytajacy mogl nie zapoznac sie dokladnie z instrukcja.
korbusiatko
15-06-2005, 19:24
to jest jeden z najzabawniejszych topicow jakie czytalem, ale coz - nie ma głupich pytan, sa tylko... :D
Golibroda
15-06-2005, 19:42
to jest jeden z najzabawniejszych topicow jakie czytalem, ale coz - nie ma głupich pytan, sa tylko... :D
Oj, to tylko stres związany z nowym sprzętem....troszke wyrozumiałości Panowie !
Oj, to tylko stres związany z nowym sprzętem....troszke wyrozumiałości Panowie !
eeeee.. tam. Stres stresem .....
sam nie dawno "broniłem zielonych początkujących" przed Czachą, ale żeby aż tak dać ...
Instrukcję trzeba przeczytać!
A tym bardziej jak jest zestresowany.
[Ja byłem zestresowany zmianą softu. Poczytałem instrukcje, Vitez mnie objechał
i poszło. I jest OK. Nad stresem trzeba panować]
PS.
Cholercia, Czacha miał rację. ;)
']Mozesz to sprecyzowac?
Z Twojego postu zrozumialem, ze nie narzekasz na szybkosc autofokusa tylko na czas pomiedzy ustawieniem ostrosci a wyzwoleniem migawki :roll:
A moze chodzi Ci o to, ze musi minac kilka sekund zanim pojawi sie obraz na LCD?
Ja osobiscie na szybkosc trzysetki nie narzekam (no moze poza wlaczaniem bo zdjec seryjnych nie uzywam)
przy okazji zapytam o to. na moim 10D trzeba chwile zaczekac, az zdjecie nabierze ostrosci na wyświetlaczu LCD (okolo 2 sek.). nie przeszkadza mi to :) ale zauwazylem, ze u znajomych w nikonach tego nie ma
tez tak macie?
pozdr
Paweł
Artur Lewandowski
22-06-2005, 10:08
przy okazji zapytam o to. na moim 10D trzeba chwile zaczekac, az zdjecie nabierze ostrosci na wyświetlaczu LCD (okolo 2 sek.). nie przeszkadza mi to :) ale zauwazylem, ze u znajomych w nikonach tego nie ma
tez tak macie?
pozdr
Paweł
Ja tak nie mam, moi znajomi mają Canony ;)
dziwne.
czekam na kogos kto ma 10D
dziwne.
czekam na kogos kto ma 10Dnie mam 10D ale mog Ci potwierdzic ze tak wlasnie jest.
to chyba normalne w tym aparacie , plik duży a procek w srodku dośc już archaiczny - miałem tak samo w sony 828
i luz, nie ma co szukac dziury w calym ;)
dzieki